Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

İnternette yeni dönem başladı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayladığı internet düzenlemeleri, trafik bilgilerinin saklanmasından, Servis Sağlayıcıları Birliği'nin kurulmasına kadar çok değişiklik getiriyor.



GeçtiÄŸimiz günlerde yapılan 5651 sayılı yasa ile ilgili hazırlanan düzenleme Meclis'te onaylandı. CumhurbaÅŸkanı Abdullah Gül'ün de '2 madde ile ilgili sıkıntılar var, onlarla ilgili düzenleme yapılacak' diyerek onayladığı düzenlemeler Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüÄŸe girdi.

CumhurbaÅŸkanı'nın da iÅŸaret ettiÄŸi bu iki konu baÅŸlığı için yeni düzenlemeler de yapılıyor.  Ak Parti'nin TBBM BaÅŸkanlığı'na dün akÅŸam saatlerinde sunduÄŸu deÄŸiÅŸikliÄŸe göre 'servis saÄŸlayıcılardan internet trafik bilgisinden dışında veri istenemez' ibaresi ekleniyor. Öte yandan TÄ°B'in eriÅŸim engelleme yetkisi için mahkeme kararı ÅŸartı getirileceÄŸi bilgisi de verilmiÅŸti. Ancak düzenlemede bu tip deÄŸiÅŸklik yer almıyor. Bu maddenin komisyonda ya da genel kurulda eklenmesi bekleniyor.

Yeni düzenlemede asıl amaç yürürlükte olan kanunun uygulama aÅŸamasında yaÅŸanan sorunları ortadan kaldırmak olsa da beraberinde birçok tartışmayı da getirdi. YaÅŸanan tartışmalar farklı konularda olsa da temel olarak trafik bilgilerinin saklanması ve TÄ°B'in (Telekomünikasyon Ä°letiÅŸim BaÅŸkanlığı) kapatma yetkisi üzerine odaklanıyor.

Ä°ÅŸte yürürlüÄŸe giren düzenlemeler ve beraberinde yapılacak deÄŸiÅŸiklikler:

İnternet Servis Sağlayıcıları Birliği kurulacak

Düzenlemede Ä°nternet Servis SaÄŸlayıcıları BirliÄŸi'nin kurulacağı belirtiliyordu. Buna göre internet hizmeti veren saÄŸlayıcılar bir birlik kuracak ve bu birliÄŸin temel görevi TÄ°B'den (Telekomünikasyon Ä°letiÅŸim BaÅŸkanlığı) gelen kapatma ya da engelleme taleplerini hayata geçirmek. Mevcut durumda ise TÄ°B her servis saÄŸlayıcıya tek tek ulaÅŸarak kapatma talebini iletmek zorunda kalıyordu. Ancak yeni birlik devlet gözetiminde kuruluyor ve her servis saÄŸlayıcı bu birliÄŸe üye olmak zorunda. 

Adrese engelleme geliyor

Yine çok tartışılan konulardan biri olan tek bir içerik yüzünden bütün bir internet sitesinin kapatılması konusu bu düzenleme ile çözülüyor. Buna göre artık adrese yönelik engelleme yapılabilecek. Yani bütün site deÄŸil tek bir internet adresi engellenecek. Ancak bunun uygulamada nasıl olacağı, engellenen siteye nasıl bilgi verileceÄŸi, hangi ÅŸartlarda bu yetkinin kullanılacağı belirsiz. 

Trafik bilgileri 2 yıl saklanacak

Kamuoyu tepkisini çeken maddelerden biri de bu oldu. Yeni düzenlemeye göre internet servis saÄŸlayıcıları trafik bilgilerini 2 yıl boyunca saklamak zorunda. Yani kimin, ne zaman, hangi internet sayfalarına girdiÄŸi 2 yıl boyunca kayıt altına alınıyor. Ancak bu bilgilerin nasıl saklanacağı, kimlerin denetiminde ve gözetiminde olacağı net deÄŸil. Ä°tirazların büyük bir bölümü bu yüzden yapılıyor. Çünkü bu bilgileri kullanarak istenen bir kiÅŸinin siyasi profilinden tuttuÄŸu takıma kadar her türlü kiÅŸisel eÄŸilimi öÄŸrenilebilir. 

Hapis cezası kalkıyor

Düzenlemenin belki de pozitif yönlerinden biri ise içerik saÄŸlayıcılara hapis cezası getiren yasanın deÄŸiÅŸtirilmesi. Daha önceki 5561 sayılı yasada içerik saÄŸlayıcılar zararlı içerikleri kaldırmadığında hapis cezası ile karşı karşıya kalıyorlardı. Bu yüzden Facebook ya da Twitter gibi ÅŸirketlerin Türkiye'de temsil ofisi yer almıyor.

Yapılan düzenlemelerin özellikle siyasilerin internete düÅŸen ses kayıtları ve video görüntülerini kaldırmak için yapıldığı iddia ediliyor. Bu düzenlemelerin nasıl uygulanacağı konusu ise belirsizliÄŸini koruyor. Saklanan trafik bilgilerinin kimlerin gözetiminde olacağı, nasıl saklanacağı, kimlerin hangi ÅŸartlarda eriÅŸeceÄŸi konusu da ÅŸimdilik net deÄŸil.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.