Sağlık
Yalnızlık ömrü kısaltıyor
Yalnız yaşayanlar yüzde 14 daha fazla ölüm riski taşıyor. Araştırma Amerika’da yapıldı; ancak Türk toplumundaki gözlemler de bunu doğruluyor.
Amerika'da Chicago Üniversitesi bilim insanlarının yalnızlığın insan yaÅŸamına etkisini araÅŸtırdı. Ve yalnız yaÅŸamanın insan ömrünü kısaltan bir etken olduÄŸunu ortaya çıktı. AraÅŸtırma 50 yaÅŸ üstü 2 bini aÅŸkın kiÅŸinin 6 yıllık süreçlerinin izlenmesine dayanıyor. Çalışmayı yürüten Psikolog John Cacciopo, yalnızlık duygusunun kiÅŸi üzerinde obeziteden daha ağır etkisi olabileceÄŸinin ve dışlanmışlık algısının yaÅŸlı insanlarda yıkıcı etki yapabileceÄŸinin gözlemlendiÄŸini söylüyor.
Ä°ngiliz gazetelerinde geniÅŸ yer alan araÅŸtırma sonuçları, yalnız yaÅŸayan insanların ölüm risklerinin normal durumdakilere göre yüzde 14 daha fazla olduÄŸunu gösteriyor. Bu sonuç yalnızlığın, ölüm nedeni olma açısından obeziteden daha riskli olduÄŸu anlamına geliyor. AraÅŸtırmada, yoksulluk da ölüm riskini yüzde 19 artırıyor.
Ortalama yaÅŸam süresinin uzaması yaÅŸlı nüfusun artmasına bu da ailelerin çeÅŸitli nedenlerle giderek yaÅŸlılardan uzaklaÅŸmasına neden olabiliyor. Bu olgu yaÅŸlı nüfusun artmasıyla birlikte “yalnızlık” duygusu duyanların da artmasını beraberinde getiriyor. Ailelerin yaÅŸlıları yalnızlığa terk etmeleri, onların ömürlerini kısaltıcı etken olarak deÄŸerlendiriliyor.
Yalnızlık konusunda çalışmalar yapan Psikolog John Cacciopo, yüksek tansiyon, bağışıklık zafiyeti, depresyon, kalp krizi ve felç riski gibi saÄŸlık sorunlarının da yalnızlıkla baÄŸlantılı olduÄŸunu ifade ediyor. Cacciopo, elde edilen verilerle ilgili deÄŸerlendirmesinde “Yalnızlık acısı fiziki aÄŸrıya benzer bir etki yapar” diyor.
"Yalnızlığın yarattığı stres sağlığı kırılgan hale getiriyor"
Türk bilim insanları da Türk toplumundaki gözlemlerinin bu araÅŸtırmayla uyumlu olduÄŸunu belirtiyorlar. Prof. Dr. Cem Ä°ncesu, yalnızlığın yarattığı stresin saÄŸlığı kırılgan hale getirdiÄŸine dikkat çekiyor. Psikolog Dr. Ferahim YeÅŸilyurt, “Yalnız kalmak insanların hem fiziksel hem ruhsal saÄŸlıklarını olumsuz etkiliyor” diyor.
Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi öÄŸretim üyesi Prof. Dr. Cem Ä°ncesu, bu tip araÅŸtırmaların tıbbın klasik bilgileri arasında henüz girmediÄŸini ama bu tip birçok araÅŸtırmanın yapıldığını söyledi ve ÅŸu noktalara dikkat çekti:
“Kronik yalnızlığın ileri yaÅŸlarda tabii ki psikiyatrik etkileri var. Çünkü insan 50 yaşına kadar sosyal bir varlık olarak geliyor. 50 yaşından sonra yalnızlık kaçınılmaz hale gelince kolayca depresyona girme, içe çekilme gibi sorunlar geliÅŸebiliyor. Mental sorunlar oluÅŸtuÄŸu zaman bağışıklık sistemi olumsuz etkileniyor. Yalnızlık strese neden oluyor. Stres ise saÄŸlığı kırılgan hale getiriyor. Bizim psikosomatik hastalıklar dediÄŸimiz hastalıklar oluÅŸabiliyor. Yüksek tansiyon, gastrit, ülser bunlara örnektir, dermatolojik sorunlar da çıkabiliyor."
“Yalnız insanlarda depresyon daha sık görülür”
Psikolog Dr. Ferahim YeÅŸilyurt da yaÅŸ ilerledikçe insanların hayatın birçok alanından uzaklaÅŸtığını belirtti ve ekledi: “Ä°nsanlar sosyal ortamlarından uzaklaşıyorlar. Ä°ÅŸten ayrılıyorlar. Ä°çlerine kapanıyorlar. Yeterince iliÅŸki geliÅŸtiremiyorlar. Ä°çine kapanan insanlarda depresyon ve demans dediÄŸimiz bunama daha fazla görülüyor” dedi.
Yalnızlığın insan ömrünü kısaltmasına çiftlerden birinin ölümden sonra yaÅŸananları örnek veren Dr. YeÅŸilyurt, ÅŸöyle konuÅŸtu: “YaÅŸlılık döneminde çiftler birbirine dayanak oluyorlar. Ancak kadın ya da erkeÄŸin birinin ölümünden sonra her ÅŸey deÄŸiÅŸiyor. SaÄŸ kalan eÅŸin de saÄŸlık durumu bozulmaya baÅŸlıyor. Yalnız kalmak insanların hem fiziksel hem ruhsal saÄŸlıklarını olumsuz etkiliyor. DiÄŸer eÅŸ de kısa süre sonra hastalanabiliyor ya da ölümler görülebiliyor.”
Henüz yorum yapılmamış.