Sağlık
Çocuklara ötanaziye onay
Belçika parlamentosu, ötanazi yasasının çocuklara da ötanazi hakkı tanınacak şekilde değiştirilmesini onayladı. Belçikalı doktorlar, yıl içerisinde onlarca vakanın gündeme gelmesini bekliyor.
“Neden onulmaz bir hastalığın pençesinde olan ve dayanılmaz acılar çeken çocuklara da yetiÅŸkinlere tanınan haklar tanınmasın?” Hür Brüksel Üniversitesi'nden ötanazi konusunda araÅŸtırmalar yapan bir doktor grubundan Dr. Jan Bernheim görüÅŸlerini bu sözlerle özetliyor. Bernheim, çocuklara ötanazi hakkı verilmesinin savunucularından biri. Onkoloji uzmanına göre, ağır bir hastalıkla mücadele eden çocuklar ÅŸaşırtıcı derecede olgun ve bilinçli davranışlar sergiliyor: “Tarihin gösterdiÄŸi yaÅŸta deÄŸiller. Psikolojik olarak çok daha olgunlar. Bu nedenle Belçika'daki çocuk doktorlarının çoÄŸunluÄŸu, çocuklara ötanazi hakkı verilmesini savunuyor.”
Ne var ki çocuklara ötanazi hakkı verilmesine karşı olan gruplar da var. Yahudiler, Hrıstiyan ve Müslüman cemaatler, ortak bir açıklamada, reÅŸit yaÅŸta olmayan kiÅŸilere ötanazi hakkı verilmesini etik gerekçelerle reddedeceklerinin altını çizdi. Avrupa Biyoetik Enstitüsü'nden Carine Brochier, “Belçika'da bir çocuk ev satın alamıyor. Alkollü içecek alamıyor. Bu yasa, çocuklara kendi ölümlerini talep etme hakkı veriyor. Bu gerçekten büyük bir sorun” diyor.
Brochier'e göre, ötanazi hakkının varlığı, ötanaziye olan talebi de artırıyor. Bu nedenle ölümcül bir hastalıkla mücadele edenlere yardım imkânlarının geniÅŸletilmesini isteyen Brochier, dayanılmaz acılar çeken ağır yetiÅŸkin hastaların ötanazi talebinin yüzde 30'unun geri çevrildiÄŸine dikkat çekiyor. Ontolog Prof. Dr. Jan Bernheim ise ötanazi kararının kolaylıkla alınan bir karar olmadığını vurguluyor: “Åžayet, hastanın aylar veya yıllarla ölçülen bir sürede ömrü kaldıysa, üçüncü bir doktorun, genellikle de bir psikoloÄŸun görüÅŸünün alınması gerekiyor. Bir ay düÅŸünme süresi veriliyor. Yani karar alınmadan önce bir ay boyunca düÅŸünmek mümkün.”
Ancak ötanazi hakkının kullanılabilmesi sıkı koÅŸullara baÄŸlanmış durumda. Öncelikle çocuÄŸun ağır bir hastalğının olması ve hiçbir ilacın bu hastalığın yol açtığı aÄŸrıları dindiremediÄŸinin ispatlanması gerekiyor. Ayrıca bir psikoloÄŸun da çocuÄŸun karar alabilecek durumda olduÄŸunu onaylaması ve ailenin de ötanaziyi kabul etmesi gerekiyor.
Kamuoyu araÅŸtırmalarına göre, Belçikalıların dörtte üçü ötanazi yasalarının liberal bir biçimde düzenlenmesine karşı deÄŸil. Belçika, çocuklara ötanazi hakkı tanıyan yasa ile ötanazi hakkı konusunda yaÅŸ sınırlandırmasını kaldıran dünyadaki ilk ülke oldu. Hollanda'da, 12 yaşın üzerindeki çocyuklar ve ağır hasta dünyaya gelen bebekler için ötanazi hakkı mevcut. Hollanda ve Belçika, 2002 yılında aktif ötanazi hakkını uygulamaya geçiren ilk ülkelerdi. Belçika Senatosu, geçen yıl sonunda çocuklara ötanazi hakkı tanıyan yasayı onaylamıştı. Yasanın yürürlüÄŸe girmesi için Belçika Kralı Philippe'nin imzalaması gerekiyor.
Henüz yorum yapılmamış.