Sosyal Medya

Dünya

Ä°liÅŸkilerinizi geliÅŸtirin

Sırbistan'ın eski Cumhurbaşkanı Boris Tadiç, ülkesinin Türkiye ile işbirliğini geliştirmesi gerektiğini söyledi.



Sırbistan'ın eski  CumhurbaÅŸkanı Boris Tadiç, ülkesinin Türkiye ile iÅŸbirliÄŸini geliÅŸtirmesi gerektiÄŸini söyledi.

Boris Tadiç, Türkiye-Sırbistan iliÅŸkileri ve ülkesinde 16 Mart'ta yapılacak erken seçimle ilgi AA muhabirine açıklama yaptı.

Sırbistan CumhurbaÅŸkanı Tomislav Nikoliç'in, BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın Kosova'nın Prizren ÅŸehrinde katıldığı miting sırasında kullandığı ''Kosova Türkiye, Türkiye Kosova'dır'' ifadelerinin ardından Türkiye-Sırbistan-Bosna Hersek Üçlü Balkan Zirvesi'nin gerçekleÅŸmesini engellediÄŸini belirten Tadiç, Kosova'daki sözlerin bir ''diplomatik kaza'' olduÄŸunu ve bunun üzerinde ısrarcı bir ÅŸekilde durulmaması gerektiÄŸini belirtti.

Tadiç, ''Bu diplomatik kazanın üzerinde çok fazla durulması gerektiÄŸini düÅŸünmüyorum. UzlaÅŸma saÄŸlanmadığı sürece, bölgede hiçbir sorunu çözemezsiniz. Sırbistan'daki yöneticilere tavsiyem, Türkiye ile iÅŸbirliÄŸini geliÅŸtirmeleri olacak. Türkiye, Sırbistan ve Bosna Hersek, bir iÅŸbirliÄŸi örneÄŸidir'' diye konuÅŸtu.

Sırbistan ile Kosova arasındaki sorunun, çözüme doÄŸru ilerlediÄŸini belirten Tadiç, ancak bu konunun halen içten içe yandığını da öne sürdü.

Bosna Hersek'in ise son derece hassas ve iç uzlaÅŸmazlıkların bulunduÄŸu bir ülke olduÄŸunu söyleyen Tadiç, bir diÄŸer bölge ülkesi Makedonya'nın da yıllardır isim sorununu çözemediÄŸini ifade etti.

Tadiç, ÅŸöyle konuÅŸtu:

''Tüm bu sorunlar, gelecek zaman içerisinde çözülmelidir. Bu sebeple, Avrupa BirliÄŸi (AB) entegrasyon sürecinin, bu ülkeler için kaçınılmaz olduÄŸunu düÅŸünüyorum. Ancak, her ülke AB entegrasyonu için katkıda bulunmalıdır. Entegrasyon sürecinde duraÄŸan olmak tehlikedir. AB entegrasyonu sürecindeki duraÄŸanlıklar, bu ülkelerin istikrarı için büyük tehlikedir.''

Son günlerde, Sırbistan'daki yargı organlarının Bosna'daki savaÅŸ sırasında Srebrenitsa'da komutanlık yapan Naser Oriç hakkında uluslararası yakalama emri çıkarılması talebinde bulunmasının ardından gerginleÅŸen Sırbistan-Bosna Hersek iliÅŸkilerini de deÄŸerlendiren Tadiç, ÅŸunları söyledi:

''Biz, özellikle çatışma konusunda çok aceleciyiz. Oysa, ben görevde olduÄŸum sürece, kalıcı barışın saÄŸlanması, iÅŸbirliÄŸinin geliÅŸtirilmesi ve karşılıklı iliÅŸkilerin daha rasyonelleÅŸmesini destekledim. Bizim hedeflerimiz ortak. Karayollarımız, demiryollarımız, iletiÅŸim ve telekomünikasyon sistemlerimiz birbirine baÄŸlı. Halklarımız, her ne kadar isimleri farklı olsa da aynı dili konuÅŸuyor. Birbirimizle ticaret yapıyoruz. Yakın ya da aynı kültürlere sahibiz. Tüm bunları, birer kalkınma potansiyeli olarak görüyorum. Ancak, her çatışmaya ve her kavgaya hazır olma potansiyelimiz de var. Siyasi iliÅŸkilerdeki sahtekarlıklar her zaman olmuÅŸtur, gelecekte de olacaktır. Önemli olan nokta, terazinin ortaklaÅŸa çözüm üretebileceÄŸimiz tarafında olmasıdır. Ben, 2012 yılına kadar bu husuta büyük adımlar attığımızı düÅŸünüyorum. Tanrı'ya ÅŸükür, savaÅŸ tehlikesinden uzaklaÅŸtık. Ancak hala çözülmesi gereken meseleler var.''

-''Sırbistan'ın güçlü bir muhalefete ihtiyacı var''

Ülkesinde 16 Mart'ta yapılacak genel seçimlere katılacağını açıklayan Tadiç, Sırbistan'ın güçlü bir muhalefete ihtiyacı olduÄŸunu ve söz konu bu muhalefetin lideri olma konusunu düÅŸündüÄŸünü dile getirdi.

Tadiç, Sırbistan'daki iktidar ile muhalefet arasındaki asimetrinin tüm diÄŸer politik sistemlerde olduÄŸu gibi Sırbistan için de büyük bir sorun olduÄŸunu belirterek, ''EÄŸer iktidarın gücü, muhalefetin gücüne oranla çok fazla ise bu, sistemin istikrarına zarar verir. Bu nedenle muhalefetin rolü son derece önemlidir'' dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.