YaÅŸam
Türkiye su zengini bir ülke değil
Bakan Eroğlu, "Türkiye su zengini bir ülke değil. Su fakiri de değil ama suyu çok iyi yönetmemiz, çok idareli kullanmamız lazım" dedi.
Orman ve Su Ä°ÅŸleri Bakanı Veysel EroÄŸlu, "Türkiye su zengini bir ülke deÄŸil. Su fakiri de deÄŸil ama suyu çok iyi yönetmemiz, çok idareli kullanmamız lazım" dedi.
Bakan EroÄŸlu, "Dünya Sulak Alanlar Günü ile Nesli Tehlike Altındaki Türlerin Korunması Stratejisi Eylem Planı Hazırlık Çalıştayı"ndaki konuÅŸmasında, 3 gün sürecek etkinlikte sulak alanlar ve nesli tehlikede türlerin korunmasıyla ilgili planlar hazırlanacağını bildirdi.
Sulak alanların öneminin herkesçe bilindiÄŸini aktaran EroÄŸlu, "Sulak alanlar birtakım türlerin beslenmesi, üremesi ve çoÄŸalması, göç yolları üzerinde ihtiyaçlarını gidermesi açısından fevkalade önemli. Bunun yanı sıra dünyada küresel iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi var. Küresel iklim deÄŸiÅŸikliÄŸiyle mücadelede en önemli unsurların başında yeÅŸil alanlar, meralar ve sulak alanlar geliyor" diye konuÅŸtu.
GeçmiÅŸte sıtma nedeniyle sulak alanların kurutulduÄŸunu aktaran Bakan EroÄŸlu, artık bütün dünyada sulak alanların ne kadar büyük bir ehemmiyete sahip olduÄŸunun herkes tarafından kabul edildiÄŸini, bakanlık olarak da baÄŸlı birimlerle sulak alanların korunması için gayret sarf ettiklerini belirtti. EroÄŸlu, "135 tane uluslararası ehemmiyete haiz sulak alan bulunması, bunlardan 14'ünün Ramsar sözleÅŸmesine uygun yönetilmesi Türkiye'de sulak alanların öneminin farkında olunduÄŸunun ve korunduÄŸunun çok açık göstergesi" deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Orman alanlarının da arttığını vurgulayan EroÄŸlu, "Son 10 yılda ormanlık alanlarımız 9 milyon dekar arttı. Büyük bir aÄŸaçlandırma seferberliÄŸi yapıyoruz. Son 10 yılda 3 milyardan fazla fidanı toprakla buluÅŸturduk. Bu da çok önemli" dedi.
Korunan alan miktarının da arttığını ifade eden EroÄŸlu, 2002'de 952 olan korunan alan sayısının geçen yılın sonunda bin 533'e yükseldiÄŸini, korunan yerlerin alanını 3,4 milyon hektardan, 5,6 milyon hektara çıkardıklarını söyledi. EroÄŸlu, milli park sayısını 33'ten 40'a, tabiat parkı sayısını 17'den 193'e çıkardıklarını, 80 yaban hayatı geliÅŸtirme sahası açtıklarını ve 42 sulak alanın koruma bölgesi ilan edildiÄŸini aktardı.
Bu arada, geçen yıl Diyarbakır'ın Çınar ilçesine bir çoban tarafından vurulup öldürüldükten sonra doldurularak korunan leopar da çalıştayın düzenlendiÄŸi otelde eÄŸitim amacıyla sergilendi.
Henüz yorum yapılmamış.