Sosyal Medya

EÄŸitim

Park edemeyene ehliyet hayal oldu

MEB verilerine göre, direksiyon uygulama sınavına ilk girişte başarısız olanların yüzde 70'i araçlarını dubalar arasına park edemedi



Milli EÄŸitim Bakanlığının (MEB) ehliyet sınavlarına getirdiÄŸi yeni düzenlemenin üzerinden geçen altı ayda ehliyet alabilenlerin sayısı bazı illerde yüzde 40'lara kadar düÅŸtü.

Bakanlık verilerine göre, direksiyon uygulama sınavlarına ilk giriÅŸte baÅŸarısız olanların yüzde 70'i,  dubalar arasına geri geri kurallara göre park yapamadı. 

 

AB ülkeleri  Ä°lk giriÅŸte direksiyon sınavı baÅŸarı yüzdesi %
Türkiye (yönetmelik öncesi) 95
AB ortalaması 58
Almanya  72
Ä°sviçre  65
Ä°sveç 61
Danimarka  60
Fransa  55
Hollanda 48
Ä°ngiltere 45

 

Yönetmelikten önce Türkiye genelinde direksiyon sınavlarına ilk giriÅŸte baÅŸarı yüzdesi yüzde 95 iken, yönetmeliÄŸin uygulanmaya baÅŸladığı Temmuz ayından itibaren bu baÅŸarı oranı yüzde 72'ye düÅŸtü. Ancak sınavın zorlaÅŸtırılmasıyla Türkiye'de de baÅŸarı yüzdeleri AB ortalamalarına yaklaÅŸtı.

Direksiyon eÄŸitimi dersi sınavının altı aylık baÅŸarı ortalaması temmuzda yüzde 83,3, aÄŸustosta yüzde 72,1, eylülde yüzde 73,8, ekimde yüzde 65,7, kasımda yüzde 70,9, aralıkta yüzde 64,9 olarak gerçekleÅŸti. 

-Denizli'de 100 kiÅŸiden 44'üne ehliyet verildi

Denizli'de sınava giren 100 kiÅŸiden 44'ü ehliyet alabilirken,  baÅŸarı oranı en düÅŸük iller sıralamasında Denizli'yi  UÅŸak, Manisa, Edirne, Rize, KahramanmaraÅŸ,  Aydın, Çanakkale, Afyon ve Kocaeli izledi. 

Direksiyon sınavında baÅŸarı oranı düÅŸük iller (yüzde)
Denizli   44,3
UÅŸak  44,6
Manisa 45,6
Edirne 48,7
Rize 52,8
K.MaraÅŸ 53,4
Aydın 55,3
Çanakkale 56,7
A. Karahisar 57,1
Kocaeli 57,6

-Kadın sürücü adayları parkta zorlanıyor

Sürücü Kursları ve EÄŸitimleri Federasyonu BaÅŸkanı Lokman Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 29 Mayıs 2013'te Özel Motorlu Taşıt Sürücü Kursları YönetmeliÄŸi'nde deÄŸiÅŸiklikler yapıldığını anımsattı. 

Yönetmelik deÄŸiÅŸikliÄŸiyle ehliyet sınavlarının, Avrupa standartlarına kavuÅŸtuÄŸuna iÅŸaret eden Yıldırım, yazılı aÅŸamadan sonraki direksiyon uygulama sınavında adayların, bazı hataları bir, bazılarını da iki defa yaptığında sınavdan baÅŸarısız sayıldığını anlattı.

Sürücü adaylarının kalkış sinyalini vermemesi, kemerini takmaması ya da arabayı ilk çalıştırdığında stop ettirmesi halinde sınavın  o anda sona erdirilip adayın baÅŸarısız sayıldığını belirten Yıldırım, uygulama sınavında geri manevra ve iki duba arasına geri geri park etme zorunluluÄŸunun da getirildiÄŸini söyledi. 

Bu kategorilerde kadın adayların baÅŸarısız olduÄŸunu ifade eden Yıldırım, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Yeni düzenlemelerle artık cüzdanda ehliyet dönemi kapandı. Özellikle temmuz ayından itibaren sürücü belgesi alan sürücülerimiz, aktif olarak trafiÄŸe çıkabilecek ve aracını kullanabilecek donanımdadır. Hiçbir adayımızın mezun olduktan sonra artık araç sürmeyle ilgili bir problemi yoktur. Ä°ki duba arasına kesinlikle yanaÅŸamayan düz geri gidemeyen, aracını hareket ettirirken herhangi bir hata yapan adayın sınavı hemen iptal ediliyor, diÄŸer adayın randevu saati bekleniyor."

-Sınavı yapanlar da denetleniyor

Yıldırım, yeni düzenlemeyle sınav yapıcıların, denetlendiÄŸi bir ortamın oluÅŸturulduÄŸunu da bildirdi. Yönetmelik yayımlanmadan önce direksiyon uygulama sınavında baÅŸarı ortalamasının yüzde 90'nın üzerinde olduÄŸunu ancak deÄŸiÅŸiklikten sonra bazı ilçelerde baÅŸarı oranınının 35'lere kadar düÅŸtüÄŸünü belirten Yıldırım, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Bu sonuç bizim için  kalitenin arttığını gösteriyor. Biz bu sayede eÄŸitimlerimizi daha sık, daha düzgün vermeye baÅŸladık. Özellikle ölümlü kazalar bizim içimizi yakıyordu. Bütün haberlerde sürücü kursları töhmet altında kalmaktaydı. Bu olaylardan kurtulmuÅŸ olduk. Sürücü kursları artık kendini temize çıkarmış durumda. 

Yönetmelik aynı amanda bizim için sanal ortamda araç kullanma imkanını da saÄŸladı. Kursiyerlerimizi artık simülatör araçlarıyla yetiÅŸtirmekteyiz. EÄŸitim pisti zorunluluÄŸu artık kaldırıldı ama isteyen kurumlar da kullanabiliyor. Teknolojinin getirdiÄŸi imkanlardan faydalanarak adaylarımızı daha ekonomik ve daha gerçekçi bir ÅŸekilde yetiÅŸtiriyoruz. TrafiÄŸe çıkarmadan önce adaylarımıza tüm riskleri ve kazaları yaÅŸatıyoruz." 

Yıldırım, yeni düzenlemeyle motosiklet ehliyeti alacaklar için de 18 santimetre geniÅŸliÄŸinde, yerden üç santimetre yükseklikteki bir platformda hareket zorunluluÄŸu getirildiÄŸini bildirerek, "Biz bu yolu 'sırat köprüsü' olarak tabir ediyoruz. Bu platformdan geçen arkadaÅŸlarımız sınavda baÅŸarılı sayılıyor" dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.