Sosyal Medya

Coğrafyamız

Görüş ayrılıkları büyük

BM’nin Suriye Özel Temsilcisi İbrahimi, Suriyeli muhalifler ile rejim heyetleri arasındaki görüş ayrılıklarının büyük olduğunu belirterek, "Buzlar yavaş da olsa eriyor" dedi.



BM ve Arap BirliÄŸi Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el-Ä°brahimi, Suriye muhalefeti ve rejim heyetlerinin görüÅŸmelere devam etme isteÄŸinde olduÄŸunu belirterek, “Ancak görüÅŸ ayrılıkları oldukça büyük” dedi.   

Cenevre’de devam eden Suriye barış görüÅŸmelerinde 6’ncı günün tamamlanmasının ardından basın toplantısı düzenleyen Ä°brahimi, gelinen aÅŸama hakkında bilgi verdi ve soruları yanıtladı.

Bu haftaki görüÅŸmelerden beklentilerinin sorulması üzerine, “Açık konuÅŸmak gerekirse esasa iliÅŸkin çok da fazla bir ÅŸey baÅŸarabileceÄŸimizi beklemiyorum” diyen Ä°brahimi, tarafların konuÅŸtuÄŸunu ve konuÅŸmaya devam etmek istediklerini, bunu da baÅŸarı olarak gördüÄŸünü kaydetti.

Ä°brahimi, “Suriye’dekiler ve buradaki Suriye temsilcileri 3 yıldır bir kez bile aynı masada oturmadılar. Kimse tüm sorunları bir anda çözecek sihirli bir deÄŸnek beklemiyor. AÅŸmamız gereken bin millik bir mesafe var. EÄŸer biz ilk adımı atabilirsek, bu iyi olacaktır” diye konuÅŸtu.

 

-Ä°brahimi’nin umudu ikinci tur görüÅŸmeler

GörüÅŸmelerin hala devam ediyor olmasından “çok mutlu” olduÄŸunu kaydeden Ä°brahimi, ÅŸunları söyledi:

“Buzlar yavaÅŸ da olsa eriyor. Umut ediyorum ki ikinci tur görüÅŸmeler daha düzenli bir ÅŸekilde yürütülecek ve daha fazla sonuç alabileceÄŸiz. Çok fazla bir beklenti içinde deÄŸildim, o yüzden hayal kırıklığına da uÄŸramadım. Bu ilk buluÅŸmadan bir sonuç beklemiyordum. BeklediÄŸim gibi de oluyor.”

BM Suriye Özel Temsilcisi Ä°brahimi, görüÅŸmelerin ilk turunu cuma günü tamamlamayı beklediklerini, aynı gün görüÅŸmelerin ikinci turunun ne zaman baÅŸlayacağına karar vereceklerini kaydetti. Ä°brahimi, büyük olasılıkla bir haftalık bir aranın ardından yeniden bir araya geleceklerini vurguladı.

 

-ABD ve Rusya’nın rolü

Cenevre görüÅŸmelerini baÅŸlatan ABD ile Rusya’nın süreçteki ve taraflar üzerindeki etkisine iliÅŸkin bir soru üzerine de Ä°brahimi, ABD, Rusya ve diÄŸer ilgili ülkelerle temas halinde olduÄŸunu kaydetti. BM Suriye Özel Temsilcisi, “Umuyorum ki sahip oldukları etkiyi taraflar üzerinde kullanacaklar. Aslında bunu yaptıklarına eminim. Gelecekte bunu daha iyi kullanacaklarına güvenim tam” ifadelerini kullandı.   

Cenevre’de süren görüÅŸmelerde insani konuları da ele aldıklarını belirten Ä°brahimi, henüz uzlaÅŸma saÄŸlanamayan Humus’a insani yardım konvoyu gönderilmesi konusunda “BM ve Suriye makamları arasında müzakerelerin devam ettiÄŸini” kaydetti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.