Sosyal Medya

Ekonomi

Destek olan tek ülke Türkiye

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Muiznieks, Suriyeli sığınmacılara tam anlamıyla destek olan tek ülkenin Türkiye olduğunubelirtti.



Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde (AKPM) "Suriyeli mülteciler: uluslararası yardımı nasıl organize etmeli ve desteklenmeli" raporu tartışıldı.

Fransa'nın Strasbourg kentinde, AKPM'de yapılan tartışmada, raportör Jean-Marie Bockel, rapora imza atanlardan AKPM üyesi AK Parti Milletvekili Åžaban DiÅŸli ve Avrupa Konseyi Ä°nsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks, rapor ve Suriye'deki durum hakkında görüÅŸlerini belirtti.

Ä°lk söz alan Bockel, raporda daha çok kadın ve çocukların durumuna yoÄŸunlaşıldığını, yardımların nasıl dağıtıldığının gözlemlendiÄŸini söyledi. Suriyelilerin asla kendilerini "terk edilmiÅŸ" hissetmemesi gerektiÄŸini dile getiren Bockel, bu konuda uluslararası kamuoyunun daha fazla destek vereceÄŸine olan inancını dile getirdi. Raporda, özellikle Lübnan'daki mültecilerin durumuna ağırlık verdiÄŸini belirten Bockel, ülkede yaÅŸam ÅŸartlarının giderek kötüleÅŸtiÄŸi ve acil bir çözüm bulunması gerektiÄŸini kaydetti. Bockel, Türkiye'deki kampları da ziyaret ettiÄŸini ifade ederek, Türkiye'nin Suriyeli mültecilere tam anlamıyla sahip çıkan tek ülke olduÄŸunu söyledi. Türk devletinin mülteciler konusunda oldukça hassas ve sorumlu davrandığının altını çizen Bockel, bundan duyduÄŸu memnuniyeti dile getirdi.

Bockel'in ardından AK Parti Milletvekili DiÅŸli ise açlık ve insani ÅŸartların dışında pek çok Suriyeli mültecinin cinsel istismara maruz kaldığı ya da insan kaçakçılarının eline düÅŸtüÄŸünü ifade etti. El Kaide uzantılı terör örgütlerinin de bölge ülkeler için güvenlik tehdidi oluÅŸturduÄŸuna vurgu yapan DiÅŸli, Avrupa Konseyi'nin hem insani durum hem de güvenlik noktasında Suriye'ye destek olması gerektiÄŸine dikkati çekti. DiÅŸli ayrıca, Cenevre 2'den de Suriye için barış çıkması temennisinde bulundu.

Avrupa Konseyi Ä°nsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks ise konuÅŸmasında, Türkiye'nin mülteciler konusundaki tavrına geniÅŸ yer ayırdı. "Avrupa Konseyi'nde Suriyeli sığınmacılara tam anlamıyla destek olan tek ülke Türkiye" ifadelerini kullanan Muiznieksi, diÄŸer Avrupa ülkelerine de sınırları mültecilere kapatmaması çaÄŸrısında bulundu. Muiznieksi, sığınma hakkı, oturum, barınma ya da geri gönderme gibi konularda Avrupa ülkelerinin daha saÄŸduyulu davranması gerektiÄŸini vurguladı.

Suriyeli mültecilerin Avrupa Konseyi üye ülkelerindeki durumuna dikkati çeken raporda, 2012'de konseye üye ülkeye 24 bin Suriyelinin sığınmacı olarak geldiÄŸi ve önümüzdeki yılda 10 binden fazla mültecinin beklendiÄŸi kaydedildi.

Konsey üyesi ülkelerinin mültecilere uyguladığı oturma izni prosedürü hakkında da detay veren raporda, Almanya'nın  5 binden fazla Suriyeli mülteciye 2 yıllık oturma izni vermesinin memnuniyetle karşılandığı belirtildi. Raporda, Ä°sveç hükümetinin de ülkede hali hazırda bulunan Suriyeliler için oturma izni çıkardığı ve 2012'den bu yana gelen 8 bin Suriyeliye de 3 yıllık vize verildiÄŸi kaydedildi. Raporda, Fransa'nın da oldukça zor ÅŸartlar altında olan 500 Suriyeli mülteciyi ülkesine kabul ettiÄŸi, geçen seneden bu yana 850 Suriyelinin de Fransa'ya göçmenlik baÅŸvurusunda bulunduÄŸu ifade edildi.

-Lübnan ve Türkiye'de kamplar-

Mültecilerin, Türkiye üzerinden Yunanistan ve Bulgaristan'a geçmeye çalıştığı belirtilirken, Ä°talya'ya botlarla gitmeye çalışan mültecilerin sayısının da her geçen gün arttığına vurgu yapıldı. Raporda, BirleÅŸmiÅŸ Milletler Mülteciler Yüksek KomiserliÄŸi verilerine dayanarak Ä°talya'ya 2013 Aralık'ta 230'u çocuk olmak üzere 3 bin 300 Suriyelinin giriÅŸ yapmaya çalıştığı belirtildi.

Lübnan'a oldukça geniÅŸ yer ayırılan raporda, ülkeye her gün 2 bin 200 Suriyelinin giriÅŸ yaptığı ve Lübnan'daki her 4 kiÅŸiden 1'inin Suriyeli olduÄŸuna vurgu yapıldı. Raportör Bockel'in Lübnan ziyaretinden notlarında paylaşıldığı raporda, çoÄŸu mültecinin oldukça zor ÅŸartlar altında yaÅŸadığı ve içme suyu dahil hiçbir temel ihtiyaçların karşılanmadığı bilgisi de yer aldı. Ekonomik zorlukların yanı sıra Suriyelilerin Lübnan'da barışı tehdit eden bir unsur gibi görüldüÄŸü, hatta nüfusun yarısından fazlasının mültecileri ülkelerinde istemediÄŸi de kaydedildi.

Türkiye'de mülteci kamplarındaki ÅŸartların diÄŸer tüm kamplardan farklı olduÄŸunun vurgulandığı raporda, kamplarda her ÅŸeyin eksiksiz düÅŸünüldüÄŸü ve can güvenliÄŸinin saÄŸlandığı belirtildi. Raporda, Türkiye'deki kamplarda mültecilere aylık ödendiÄŸi, bunun da sığınmacıların sosyalleÅŸmesi açısında çok önemli olduÄŸuna dikkat çekildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.