Sosyal Medya

Coğrafyamız

Humus'a yardıma izin verilmeli

BM Suriye Özel Temsilcisi İbrahimi, "Yardım konvoyuna şu ana kadar izin verilmedi. Ancak bundan vazgeçmiş değiliz" dedi.



BM ve Arap BirliÄŸi Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el-Ä°brahimi, Suriye barış görüÅŸmelerinde bugün de büyük bir ilerleme saÄŸlayamadıklarını, öÄŸleden sonra için düÅŸünülen görüÅŸmelerin kendi önerisiyle iptal edildiÄŸini kaydetti.

GörüÅŸmelerin oldukça zorlu geçtiÄŸini ancak tarafların cuma gününe kadar Cenevre’de kalıp görüÅŸmelere devam etmek istediÄŸini kaydeden Ä°brahimi, “Kimse çıkıp gitmiyor, kimse bir yere kaçmıyor” ifadesini kullandı.

Cenevre’de süren Suriye barış görüÅŸmelerinde arabulucu olarak görev yapan El Ahdar el-Ä°brahimi, 6’ncı günün ardından basın toplantısı düzenleyerek, görüÅŸmelerde gelinen aÅŸama hakkında bilgi verdi.

-Humus’a yardım konvoyu

Ä°nsani konularda istiÅŸarelerle baÅŸlayan görüÅŸmelerde bugün de ciddi bir ilerleme olmadığını belirten Ä°brahimi, Humus’a insani yardım götürmeyi amaçlayan yardım konvoyunun hazır bekletilmeye devam ettiÄŸini kaydetti. BM temsilcisi, “Yardım konvoyuna ÅŸu ana kadar izin verilmedi. Ancak bundan vazgeçmiÅŸ deÄŸiliz” deÄŸerlendirmesini yaptı.

Ä°brahimi, "yardımların engellenmeye devam etmesi durumunda, BM Güvenlik Konseyi’nin devreye girip girmeyeceÄŸi" sorusuna ise bu konuda daha fazla bir yorum yapmak istemediÄŸi karşılığını verdi.

-ÖÄŸleden sonraki görüÅŸme iptal    

Bu sabahki görüÅŸmelerde, Suriye muhalefetinin müzakere zeminini oluÅŸturan Cenevre Bildirisi’nin "ne ÅŸekilde uygulanması gerektiÄŸi" konusunda bir konuÅŸma yaptığını ancak yazılı bir belge sunmadığını belirten Ä°brahimi, öÄŸleden sonra için yapılması düÅŸünülen görüÅŸmeleri iptal etmeyi kendisinin önerdiÄŸini vurguladı.

 “Bu konuda herhangi bir taraftan istek ya da baskı olmadı” diyen BM Temsilcisi, “Yarın daha iyi bir oturum olmasını umut ediyorum” dedi.

Ä°brahimi sorular üzerine, Suriye yönetiminin bugünkü görüÅŸmede de Cenevre Bildirisi üzerinde görüÅŸlerini ifade eden bir sunum yapmadığını vurguladı.

Bu arada barış görüÅŸmeleri katılımcılarından Suriye muhalefeti heyetinden Murhaf Jouejati, rejimin, Humus'tan ayrılmak isteyen çocuklar da dahil olmak üzere herkesi terör unsuru olarak gördüÄŸünü söyledi.

BM Cenevre ofisinde beÅŸinci gününü geride bırakan Suriye barış görüÅŸmeleri sonunda Jouejati, yaptığı basın açıklamasında, bugün Cenevre Bildirisi hakkında konuÅŸarak görüÅŸmeye baÅŸlandığını, sonrasında özellikle Humus için insani yardım konularının ele alındığını kaydetti.

 Esed rejiminin hala Humus için ablukayı kaldırmadığını belirten Jouejati, rejimin, yardımların ÅŸehrin içine ulaÅŸmasını engellediÄŸine iÅŸaret etti. 

Jouejati, "Humus'tan kadın ve çocukların ayrılmak istemesi durumunda, rejim güvenlik güçleri, terk edecekleri teker teker kontrol etmek istiyor. Çünkü rejim, çocuklar da dahil olmak üzere Humus'taki herkesi terör unsuru olarak görüyor" diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.