Sosyal Medya

Ekonomi

TCMB'nin enflasyon tahmini

TCMB Başkanı Başçı, "Enflasyonun 2014 sonunda, yüzde 5,2 ile 8 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz" dedi.



Merkez Bankası BaÅŸkanı Erdem BaÅŸçı, Enflasyon Raporu tanıtımına yönelik toplantıda yaptığı sunumda, orta vadeli tahminleri oluÅŸtururken para politikasının daha da sıkılaÅŸtırıldığını ve alınan makro ihtiyati tedbirlerin de katkısıyla yıllık kredi büyüme oranının yılın ikinci yarısından itibaren yüzde 15 referans deÄŸerine yakınsadığını varsaydıklarını söyledi.

Bu çerçevede, enflasyonun yüzde 70 olasılıkla, 2014 yıl sonunda orta noktası yüzde 6,6 olmak üzere yüzde 5,2 ile yüzde 8 aralığında gerçekleÅŸeceÄŸini tahmin ettiklerini bildiren BaÅŸçı, "2015 yıl sonu tahminimiz ise orta noktası yüzde 5 olmak üzere yüzde 3,1 ile yüzde 6,9 aralığında yer alıyor" dedi.

"Tahminimizi yukarı yönlü güncelledik"

Enflasyonun orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanmasını öngördüklerine iÅŸaret eden BaÅŸçı, "Sonuç olarak, temelde gıda ve döviz kuru geliÅŸmeleriyle, vergi ayarlamalarına baÄŸlı olarak Ekim Enflasyon Raporu'na göre 2014 yılı sonu enflasyon tahminimizi 1,3 puan yukarı yönlü güncellemiÅŸ bulunuyoruz. Bu doÄŸrultuda, enflasyonun kısa vadede yüzde 5 hedefinin, belirgin bir ÅŸekilde üzerinde seyredeceÄŸini öngörüyoruz" diye konuÅŸtu.

BaÅŸçı, Ocak ayında enflasyonun beklenenden yüksek çıkacağını düÅŸündüklerini ifade etti.

Aldıkları ve alacakları politika tedbirleriyle, döviz kuru geliÅŸmelerinin ikincil etkilerinin sınırlı kalacağını ve enflasyonun yılın ikinci yarısından itibaren düÅŸerek yıl sonunda yüzde 6,6 düzeyine ineceÄŸini tahmin ettiklerini kaydeden BaÅŸçı, ÅŸöyle devam etti:

"Cari dengeler tarafında, 2014 yılında daha olumlu geliÅŸmeler gözlenmesini bekliyoruz. Kredilerin büyüme hızının yüzde 15 düzeyine indiÄŸi bir senaryo altında, cari açığımızın yıl sonunda yüzde 5'in altına düÅŸebileceÄŸini düÅŸünüyoruz. Veriler gecikmeli açıklandığı için bu geliÅŸmeleri görmemiz zaman alacaktır. 

Enflasyon üzerinde ise yukarı yönlü riskler son dönemde belirginleÅŸmiÅŸtir. Merkez Bankası olarak son geliÅŸmelerin, enflasyon üzerindeki etkisine odaklanmış durumdayız. Bu konudaki yakın dönem geliÅŸmeleri deÄŸerlendirmek ve fiyat istikrarı için gerekli politika tedbirleri ele almak için bu akÅŸam takvim dışı bir Para Politikası Kurulu toplantısı yapacağız. Amacımız, fiyatlama davranışlarındaki bozulmayı engelleyerek, fiyat istikrarını saÄŸlayacak adımları atmak olacaktır. Fiyat istikrarını saÄŸlamak ve sürdürmek için üzerimize düÅŸeni yapacağımızı tekrar vurgulamak istiyorum."

BaÅŸçı, aralık ayında cari açığın beklentilerin üstünde gelebileceÄŸini ancak ocak ayında tekrar normale dönebileceÄŸini söyledi.

"Enflasyonda yüzde 5 hedefi için tüm araçlarımızı kullanırız"

Temel görevlerinin 2002'den bu yana enflasyonla mücadelede elde ettikleri kazanımları koruyarak, daha da ileriye götürmek olduÄŸunu ifade eden BaÅŸçı, bu doÄŸrultuda, Merkez Bankasının enflasyonu kontrol altına alarak, yüzde 5 hedefine doÄŸru getirmek için elindeki bütün araçları etkin bir ÅŸekilde kullanacağından kimsenin ÅŸüphesi olmaması gerektiÄŸini vurguladı.

PPK'da faiz oranlarının hepsinin gözden geçirilmesi tartışılabilir

Para politikasında kalıcı bir sıkılaÅŸtırma gerekiyorsa bunu yapmaktan kaçınmayacaklarını ifade eden BaÅŸçı, Para Politikası Kurulu toplantısında faiz oranlarının hepsinin gözden geçirilmesini tartışabileceklerini söyledi.

Tek politika faizi de deÄŸerlendirilecek

Merkez Bankası BaÅŸkanı BaÅŸçı, toplantıda tek politika faizini de deÄŸerlendireceklerini bildirdi.

Portföy akımlarında çıkış eÄŸilimi sürüyor

BaÅŸçı, son aylarda iktisadi konjonktüre damgasını vuran en önemli geliÅŸmenin Amerikan Merkez Bankası'nın nicel geniÅŸleme politikasından çıkış süreciyle geliÅŸmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımlarında gözlenen belirgin yavaÅŸlama olduÄŸunu ifade etti.

Geçen yıl mayıs ayından itibaren zayıf bir görünüm sergileyen sermaye akımlarının 2013 yılının son çeyreÄŸinde de benzer seyrini devam ettirdiÄŸini belirten BaÅŸçı, özellikle portföy akımlarındaki çıkış eÄŸiliminin sürdüÄŸünü, diÄŸer taraftan giderek artan oranlarda borçlanmaların devam ettiÄŸini bildirdi. 

Yakın dönemde yaÅŸanan iç geliÅŸmeler sonrasında Türkiye'nin benzer diÄŸer ülkelerden bir miktar ayrıştığına iÅŸaret eden BaÅŸçı, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Bahsi geçen dönemde, benzer ekonomik koÅŸullardaki ülkelere kıyasla Türkiye'nin hem döviz kuru, ABD doları karşısında daha çok deÄŸer kaybetti hem de risk primi göreli olarak arttı. Ä°ç belirsizliÄŸin uzun süre yüksek seyretmesi durumunda döviz kurundaki deÄŸer kayıplarının enflasyon üzerinde ek baskı oluÅŸturma riski bulunuyor. Öte yandan böyle bir durumda toplam talep koÅŸullarının enflasyonu düÅŸürücü bir etkisi olacaktır. Dolayısıyla son dönemde yaÅŸadığımız süreç para politikasının göreli olarak daha esnek bir duruÅŸa sahip olmasını gerekli kılıyor. Bu ÅŸartlar altında en son yaptığımız Para Politikası Kurulu toplantısında gerekli görüldüÄŸünde devreye sokulabilecek esnek bir mekanizmanın tasarlanmasının daha uygun olacağı deÄŸerlendirmesinde bulunduk. 

Bu doÄŸrultuda, ek parasal sıkılaÅŸtırma uygulanmasını gerekli gördüÄŸümüz günlerde, bankalar arası piyasadaki faizlerin yüzde 7,75 (marjinal fonlama oranı) yerine yüzde 9 civarında oluÅŸmasını saÄŸlamayı kararlaÅŸtırdık. DiÄŸer bir ifadeyle önceki döneme göre daha esnek bir politika çerçevesi tasarlayarak olası risklerdeki gerçekleÅŸmelere daha hızlı tepki verme imkanına sahip olduk. Son 3 aylık dönemde, para politikasındaki temkinli duruÅŸumuz, Fed'in nicel geniÅŸleme hızını azaltması ve iç belirsizliklerin de etkisiyle faiz oranları tüm vadelerde artış gösterdi. Bunun yanında nominal faiz oranlarının enflasyon oranlarına göre daha fazla artması sonucunda 2 yıllık reel faiz oranlarında da artış gözlemledik."

"Toplantının akÅŸam yapılmasının nedeni bir kurul üyesinin yurtdışında oluÅŸu"

BaÅŸçı, sunumu öncesinde de bir bilgi vermek istediÄŸini belirterek, Para Politikası Kurulu'nun neden akÅŸam saatlerinde yapılacağını açıkladı.

BaÅŸçı, " Para Politikası Kurulu üyemiz Prof. Dr. Abdullah YavaÅŸ, Amerika'dan bugün akÅŸam saatlerinde Ankara'ya gelecek. O yüzden sizlerle birlikte olamadı.Para Politikası Kurulu toplantısını akÅŸam saatlerinde yapmamızın tek sebebi bir Kurul üyemizin eksik olmasıdır. Onun katılımını bekliyoruz" diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.