Sosyal Medya

Ekonomi

Suriyelilere 2,5 milyar dolar yardım

Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılara yaptığı yardımlar üç yılda 2,5 milyar doları aşarken, aynı dönemde BM, AB ve ABD 200 milyon dolar destekte bulundu.



Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılara yaptığı yardımlar üç yılda 2,5 milyar doları aÅŸarken, aynı dönemde BM, AB ve ABD 200 milyon dolar destekte bulundu.

AA muhabirinin BaÅŸbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi BaÅŸkanlığından (AFAD) aldığı bilgiye göre, ülkelerindeki iç savaÅŸtan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli sayısı yüzde 70'i kadın ve çocuk olmak üzere 714 bini geçti.

Olayların baÅŸladığı ilk günden itibaren dost ve kardeÅŸ ülkenin halkına kapılarını ve gönlünü açan Türkiye, gösterdiÄŸi fedakarlıkla bütün dünyaya örnek oldu. 

Gaziantep, Hatay, Åžanlıurfa, Kilis, Mardin, KahramanmaraÅŸ, Adıyaman, Osmaniye ve Malatya'daki 22 kampta misafir edilen Suriyeli sayısı ise 214 bin 95'i buldu. Kamplardaki 693 konteyner dersliklerde ise okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lisede yaklaşık 50 bin Suriyeli öÄŸrenci eÄŸitim görüyor. 

Türkiye'nin Suriyeli misafirlere 3 yılda yaptığı yardım ise 2,5 milyar dolara ulaÅŸtı. Aynı dönemde BM, AB ve ABD'nin desteÄŸi ise 200 milyon dolar oldu. 

Kamplardaki modern dersliklerde açılan meslek edinme kurslarına ise 10 binin üzerindeki Suriyeli kadın, genç ve çocuk devam ediyor. Misafirler kendileri için hazırlanan eÄŸitimlerde baÅŸta el sanatları olmak üzere kilim, halı, kuaför, bilgisayar, resim dersi alıyor. Türkçe de öÄŸrenen sığınmacılar Kur'an-ı Kerim eÄŸitimine de katılıyor.

Bugüne kadar kursları baÅŸarıyla tamamlayan 30 binin üzerindeki misafire sertifikaları verildi. 

Kamplarda kalan sığınmacıların yemek sorunu da "Kızılay Gıda Kart" ile çözüldü. Kartlara yüklenen kiÅŸi başı aylık 100 lirayla kamplarda hizmet veren marketlerden alışveriÅŸ yapan misafirler, günlük yemek ve diÄŸer ihtiyaçlarını bu ÅŸekilde karşılıyor.

Her türlü saÄŸlık hizmetinin verildiÄŸi sahra hastanelerinde ise uzman doktor ve yardımcı saÄŸlık çalışanları sığınmacılara yönelik 24 saat görev yapıyor. 

Kamp dışında yaÅŸayan yaklaşık 500 bin Suriyeli'ye ise baÅŸta sivil toplum kuruluÅŸları olmak üzere Türk halkı destek olmaya devam ediyor. ÇoÄŸunluÄŸu Suriye sınırına yakın illerdeki evlerde kalan misafirlere düzenli olarak gıda, saÄŸlık ve yemek yardımında bulunuluyor. 

-"Savaşın deÄŸil bilginin dilini öÄŸretiyoruz"

AFAD BaÅŸkanı Fuat Oktay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, komÅŸu ülke Suriye halkı için yapılan maddi manevi fedakarlıkların yalnızca savaşın vahÅŸetinden, kimyasal silahların gölgesinden kaçan insanları koruma amaçlı olmadığını belirtti. 

Zor durumdaki kardeÅŸ halka yardım elini uzattıklarını vurgulayan Oktay, ÅŸöyle devam etti:

"Yurdundan uzakta, yardıma muhtaç hasta ve yaralılara karşı insani vazifelerimizi yerine getiriyoruz. Verilen eÄŸitim hizmetleriyle savaÅŸ maÄŸduru çocuklara savaşın dilini deÄŸil, bilginin dilini öÄŸretiyoruz. Barınma merkezlerimizdeki muhtar seçimleriyle nesiller boyunca tek adam yönetimi altında yaÅŸamış insanlara seslerinin duyulmasının önemini hatırlatıyoruz. Tüm dünyanın takdirle karşıladığı Türkiye’nin yardımları, gelecek nesillerimize çevresinde istikrar ve kardeÅŸliÄŸin hakim sürdüÄŸü bir ülke teslim etmemize katkıda bulunacaktır."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.