Sağlık
Dış gebelik ameliyatında yeni teknik
KTÜ Tıp Fakültesinde, anne ölümlerine yol açabilen dış gebeliğin sonlandırılmasında, organ kayıpları gibi birçok risk faktörünü ortadan kaldıran kapalı ameliyat tekniği geliştirildi
Trabzon'da, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bölümü Kadın Hastalıkları ve DoÄŸum Anabilim Dalı öÄŸretim üyelerince, anne ölümlerine yol açabilen dış gebeliÄŸin sonlandırılmasında, organ kayıpları gibi birçok risk faktörünü ortadan kaldıran kapalı ameliyat tekniÄŸi geliÅŸtirdi.
KTÜ Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve DoÄŸum Anabilim Dalı ÖÄŸretim Üyesi Doç. Dr. Süleyman Güven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dış gebeliÄŸin, gebeliÄŸin ilk yarısında anne ölümlerine yol açabilen ana faktörlerden olduÄŸunu söyledi.
Dış gebeliÄŸin, döllenmiÅŸ yumurtanın normal yerleÅŸim yeri olan rahim içi yerine baÅŸka bir yerde geliÅŸmesi sonucu oluÅŸan anormal gebelik olduÄŸunu belirten Güven, "Dış gebelik farkedildiÄŸi anda müdahale edilerek sonlandırılması gereken bir durumdur. Dünyada ve ülkemizde dış gebeliÄŸin sonlandırılması için açık ameliyat yapılmaktadır. Açık ameliyat yapıldığında rahmi kaybetme riski olduÄŸu gibi, ayrıca hastanın kendini toparlama süreci de çok uzun oluyor" dedi.
Güven, dış gebelik yaÅŸayan kadınların yeniden gebe kalmaları için belli bir süre geçmesi gerektiÄŸini ifade ederek, "Bu yöntemle ameliyat ettiÄŸimiz hastaya 1, 2 ay sonra kendiliÄŸinden gebelik ÅŸansı tanıyoruz. Eski riskli ameliyat gibi, uzun iyileÅŸme süreci gerekmiyor. Bazı hastalarda rahimin alınması gereken durumlar ortaya çıkabiliyor. Dolayısıyla dış gebelik ameliyatları, tehlikeli ameliyatlardır. Açık ameliyat, çok yüksek oranda kan kaybına neden oluyor" diye konuÅŸtu.
-"Çocuk isteyen kadın için damarın geçici kapatılması daha uygun"
Doç. Dr. Cavit Kart ve diÄŸer ekip üyeleri ile birlikte gerçekleÅŸtirdikleri teknikte ise kapalı ameliyat yöntemini uyguladıklarını anlatan Güven, ÅŸöyle devam etti:
"Hastanın karın bölgesinde iki, üç delik açarak ve özel bir teknikle rahim damarın laparoskopik cerrahi yöntemile geçici olarak klipsle kapatıp dış gebeliÄŸin çıkarılması yöntemini geliÅŸtirdik. Bu yöntemle dış gebeliÄŸi çıkardığımız zaman hem hastanın rahimi korunmuÅŸ hem ameliyattaki kan kaybı en az oluyor hem de ameliyattan sonra hasta çok kolay toparlanabiliyor."
Güven, açık ameliyatlarda rahim damarının tamamen, yeni yöntemde ise klips kullanılarak geçici olarak baÄŸlandığını vurgulayarak, ÅŸunları söyledi:
"Teknik olarak zor bir ameliyat, çünkü rahmin damarını laparoskopik olarak bulup geçici olarak kapatıyoruz. O damar, rahmin beslenmesi için gerekli. Çocuk sahibi olmak isteyen kadın için de damarın geçici kapatılması çok daha uygun bir çözüm. Uyguladığımız yöntemle baÅŸarılı sonuç elde ettik. Ameliyat ettiÄŸimiz hastayı ertesi gün taburcu ettik. Ameliyat esnasında kan kaybı az oldu ve klips koyarak kapattığımız damarı tekrar açtık. Böylece, dış gebelikte kapalı ameliyat tekniÄŸini dünyada ilk kez biz uygulamış olduk. Bu yöntem farklı ameliyatlar için kullanılıyor ancak dış gebelik ameliyatlarında ilk defa kullanıldı. BaÅŸarılı sonuçlar elde ettiÄŸimiz bu yöntemin, ülkemizde ve dünyada yaygın olarak kullanılmasını isteriz."
Dış gebelik ameliyatlarının yaklaşık 1.5-2 saat sürdüÄŸünü, kapalı yöntemle yapılan ameliyatı ise 45 dakika ile 1 saat civarında gerçekleÅŸtirdiklerine iÅŸaret eden Güven, "Bu süre, tecrübe ile daha da düÅŸecektir. Dış gebelik olgularında açık ameliyat yöntemi ile ameliyat esnasında ve sonrasında kan verme gereÄŸi, kan kaybı, hastanın durumunun kötüleÅŸmesi gibi riskler yer alıyor. Oysa geliÅŸtirdiÄŸimiz teknikte bu risklerin hepsini bertaraf ediyoruz" dedi.
Güven, uluslararası bir kongrede yönteme iliÅŸkin sundukları posterin, jüri tarafından ikincilik ödülüne layık görüldüÄŸünü dile getirerek, yönteme iliÅŸkin yurt dışına gönderdikleri makalenin yayınlanmasından sonra dünyada yaygın kullanımını beklediklerini kaydetti.
AA
Henüz yorum yapılmamış.