Sosyal Medya

Sağlık

Tıkalı damara eriyebilen stent

Son yıllarda tıp alanında kullanılan, takıldıktan sonra iki yıl içinde vücutta tamamen kaybolan eriyebilir stentler, Konya'da Mevlana Üniversitesi Hastanesinde bir hastanın tıkalı kalp damarına yerleştirildi.



Mevlana Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı BaÅŸkanı Prof. Dr. Sıddık Ülgen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, metal stentlerin ömür boyu hastanın damarında kaldığını, orta ve uzun vadede tekrar tıkanma riskini ortaya çıkardığını söyledi.

Bu riskin önüne geçmek için dünyada son yıllarda damara, eriyebilir stentler takıldığını dile getiren Ülgen, bu tıbbi gereçlerin son bir yıldır Türkiye'de de yavaÅŸ yavaÅŸ kullanılmaya baÅŸlandığını ifade etti.

Eriyebilir stentlerin, tıp alanında yeni bir teknoloji olduÄŸunu dikkati çeken Ülgen, "Bir hafta önce hastanemize gelen bir hastaya eriyebilir stentler taktık. Stent teknolojisinde devrim niteliÄŸinde olan eriyebilir stent uygulaması, Konya'da ilk defa hastanemizde gerçekleÅŸtirildi. Hastanın kalp damarı baÅŸarılı ÅŸekilde açılarak, eriyebilir stentler yerleÅŸtirildi. 15 dakika süren operasyonu, Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı BaÅŸkanı Prof. Dr. Ömer Göktekin ve hastanemizin Kardiyoloji Uzmanı  Yrd. Doç. Dr. Åžeref Ulucan ile gerçekleÅŸtirdik" diye konuÅŸtu. 

- "Baypas ameliyatına engel deÄŸil"

Ülgen, metal stentlerin daralma ve pıhtılaÅŸma riski doÄŸurduÄŸu için, gerektiÄŸinde tekrar ameliyat yapılamadığını anlattı.

Yeni stentlerin, damardan tamamen kaybolduÄŸu için daralma ve pıhtılaÅŸma riskini ortadan kaldırdığını vurgulayan Ülgen, ÅŸunları kaydetti:

"YaÄŸ asidinden yapılan bu stent, doÄŸal yapıda olduÄŸu için kan akımıyla eriyip tamamen ortadan kayboluyor. Stentler normal yapıyı bozmuyor ve damarın fonksiyonlarını da olumsuz etkilemiyor. Damara yerleÅŸtirdiÄŸimiz stent, 6 ay sonra erimeye baÅŸlıyor. Yaklaşık iki yıl içinde de tamamen eriyor. O bölgeye eÄŸer ilerleyen dönemde gerekirse baypas ameliyatı yapılabiliyor. Çağın son teknolojisi olan bu stentlerin ÅŸimdilik en büyük engeli, maliyetinin yüksek olmasıdır. Ancak önümüzdeki yıllarda kullanıldıkça fiyatı düÅŸecek ve kullanımı artacaktır."

Kardiyoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Åžeref Ulucan da kendilerine göÄŸüs aÄŸrısı ÅŸikayetiyle gelen 59 yaşındaki Hilmi Akdeniz'e, ilk önce 11 yıldır tamamen tıkalı olan damarına açma iÅŸlemi yaptıklarını belirtti.

Bu iÅŸlemin ardından damara eriyebilen stentleri uyguladıklarını aktaran Ulucan, "Eriyebilen stent, bizlerin elini kuvvetlendirmiÅŸ oldu. Bu stentler, doktorlar ve hastalar açısından güzel bir keÅŸif. Hastamız artık merdivenleri koÅŸarak çıkabiliyor" dedi.

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.