Librocâmiyye
Mısır gibi rejimleri değişen ülkelerde kullanılan "Fululiberalizm" veya Arapların ifadesiyle "Librofulul" (Fulul Liberaller) kavramının tüm Arap ülkeleri için geçerli olan daha kapsamlı versiyonu "Librocâmiyye". Fakat bu akımı anlayabilmek için önce "Câmiyye" akımını tanımak gerekiyor. "Câmiyye" akımını geçen yıl Ekim ayındaki "Devrimin ayak sesleri" başlıklı yazımda kısaca şu şekilde anlatmıştım:
"Kuveyt'in iÅŸgalden kurtarılması için Amerika'dan yardım istenmesinin caiz olmadığını söyleyen âlimleri eleÅŸtirisiyle tanınan HabeÅŸistan asıllı Muhammed Emin El Câmi'ye nispetle "El Câmiyye" denilen ve "ulu'l emre mutlak itaat"i savunan ekolün taraftarları..."
"Otoriteye kayıtsız ÅŸartsız itaat" temeli üzerine kurulu Câmiyye akımı, her türlü siyasi muhalefete ve ne kadar zalim olursa olsun otoriteye baÅŸkaldırılmasına karşıdır.
Müslüman KardeÅŸler, TebliÄŸ Cemaati ve benzeri cemaatlere, siyasal Ä°slamcı hareketlere, hatta kendileri gibi düÅŸünmeyen diÄŸer Selefi ekollere düÅŸmandırlar.
Otoriteye karşı çıkanları, bu karşı çıkış siyasi ve barışçıl da olsa, "harici" ve "tekfirci" olmakla suçlarlar.
Cihadın ancak ulu'l emrin izniyle caiz olduğuna inanırlar.
Câmiyye akımı üyeleri dindardır.
"Librocâmiyye" ise liberallik iddiasıyla câmiyye inancını birleÅŸtirenlerin oluÅŸturduÄŸu bir akımdır.
Genelde dindar deÄŸildirler.
Liberallikleri belli konularla sınırlıdır.
Kadın hakları, kadın-erkek eÅŸitliÄŸi ve benzeri konularda özgürlükçüdürler fakat siyasi muhalefet noktasında tamamen "Câmiyye" akımı üyeleriyle aynı görüÅŸtedirler.
En büyük düÅŸmanları baÅŸta Müslüman KardeÅŸler olmak üzere siyasal Ä°slami cemaat ve partilerdir.
Siyasi muhaliflere yapılan baskılarda "otorite"nin yanındadırlar.
Hayalleri; gerçek anlamda düÅŸünce ve basın özgürlüÄŸünün olmadığı, siyasal hareketlerin tamamen yasak olduÄŸu fakat Batı tipi günlük yaÅŸam tarzının sürdüÄŸü bir dünyadır.
Arzu ettikleri yaşam tarzının otorite eliyle halka dayatılmasını isterler.
ÖzgürlüÄŸün ve demokrasinin deÄŸil, güvenlik ve kalkınmanın daha önemli olduÄŸunu savunurlar.
Dubai bu konuda onlar için güzel bir örnektir.
Kısacası "majestelerinin liberalleri"dirler.
Mısır'daki askeri darbeye en ateÅŸli desteÄŸi Câmiyye ve Librocâmiyye akımları üyelerinin vermesine ÅŸaÅŸmamak gerek.
Çünkü hem "otorite" öyle istemiÅŸtir, hem de darbeye maruz kalan Câmiyye ve Librocâmiyye'nin baÅŸ düÅŸmanı olarak gördüÄŸü Müslüman KardeÅŸler'dir.
Her iki akımın da bugünlerde sıkça kullandığı "ihvanci" kavramı sadece Müslüman KardeÅŸler üyelerini kapsamaz.
Câmiyye ve Librocâmiyye'ye göre siyasal Ä°slamcıların tümü ve hatta siyasal Ä°slamcı olmayan fakat aynı zamanda Müslüman KardeÅŸler'e karşı çıkmayanlar da rahatlıkla "ihvanci" diye damgalanabilir.
Aralarında dünyayı "ihvanciyye" ve "diÄŸerleri" ÅŸeklinde sadece iki kamptan müteÅŸekkil görecek derecede paranoyak olanlar vardır.
Protesto gösterisi yapmanın caiz olmadığına ve devrimlerin fitne olduÄŸuna inanırlar fakat Mısır örneÄŸinde olduÄŸu gibi gerekirse protesto gösterilerine cevaz verebilir ve bir anda devrimci kesilebilirler.
Böyle çeliÅŸkileri ve tutarsızlıkları da vardır.
KAYNAK: Ä°smail YaÅŸa - Librocâmiyye
Henüz yorum yapılmamış.