Coğrafyamız
Şaron hayatını kaybetti
İsrail eski Başbakanı Şaron sekiz yıldır komada bulunduğu hastanede öldü; İsrail Cumhurbaşkanı Peres, "Şaron son savaşını bugün kaybetti" dedi.
Siyasi yaÅŸamı boyunca sayısız katliama imza atan Ä°srail'in eski BaÅŸbakanı Ariel Åžaron, 8 yıl süren koma sürecinin ardından dün hayatını kaybetti. Ä°srail radyosu, eski baÅŸbakan Åžaron'un tedavi gördüÄŸü Ber Shava'daki Tel Hashomer Hastanesi'nde 85 yaşında hayatını kaybettiÄŸini duyurdu. Åžaron'un son dakikalarında yanında aile üyelerinin bulunduÄŸu belirtildi. Ariel Åžaron'un ölümü ardından ilk açıklamayı yapan Ä°Ä°srail CumhurbaÅŸkanı Åžimon Peres, 'Arik (Åžaron), milletini seven cesur bir liderdi. O Ä°srail'in koruyucularından ve önemli mimarlarından biri oldu' dedi. SaÄŸlık durumun kötüleÅŸmesi üzerine yaklaşık bir ay önce Tel Aviv'deki Tel Hashomer Hastanesi'nde ameliyat edilmesinin ardından yoÄŸun bakım ünitesine alınan Åžaron'da böbrek yetmezliÄŸi tespit edilmiÅŸti. Bundan dolayı son haftalarda saÄŸlık durumu daha da kötüye gitmiÅŸti. Åžaron, 4 Ocak 2006'da geçirdiÄŸi beyin kanamasının ardından bitkisel hayata geçmiÅŸti.
CÄ°NAYETLERÄ°NDEN BAHSEDEN YOK
Ariel Åžaron'un ölümünün ardından açıklama yayımlayan Ä°srailli liderler, onun ne kadar 'cesur bir savaÅŸçı' ve 'büyük komutan' olduÄŸuna deÄŸindi. Filistin kamplarındaki sivilleri katlettiÄŸi için kendi ülkesinde kurulan komisyonda 'kiÅŸisel sorumlu' ilan edilen Åžaron'un bu yönlerinden ise kimse bahsetmedi. BaÅŸbakan Benyamin Netanyahu, 'Ariel Åžaron, Ä°srail'in güvenliÄŸi için verilen savaÅŸta en başından beri merkezî rol oynadı. Öncelikle ve en önemlisi cesur bir savaÅŸçıydı; Ä°srail ordusu'un en büyük komutanlarından biriydi. Anısı, milletin kalbinde sonsuza kadar yaÅŸacaktır' dedi. Ä°srail Adalet Bakanı Tzipi Livni ise, eski baÅŸbakanlardan Ariel Åžaron'u 'Bir çiftçi, savaÅŸçı ve milletin atası olmuÅŸ bir baÅŸbakandı. Her ÅŸeyden önemlisi; sevdiÄŸim bir adamdı' sözleriyle anladı. Askerlerin hiçbir zaman ölmeyeceÄŸini belirten Livni, 'Arik, 8 yıl önce aramızdan ayrılmıştı. Åžimdi temelli gitti' dedi.
8 yıldır komada bulunan 'Beyrut Kasabı' Åžaron öldü
Sabra ve Şatilla kıyımı onun eseri!
Tel Aviv Üniversitesi'nde hukuk öÄŸrenimi gören Åžaron, 1967'deki '6 Gün Savaşı'nda görev aldı ve 1972'de ordudan ayrıldı. Åžaron, 6 Ekim 1973'te Yahudilerin dini bayramı 'Yom Kippur'a denk geldiÄŸi için bu ÅŸekilde anılan savaÅŸta, Mısır'ın tüm Sina Yarımadası'nı alması üzerine tekrar orduya çaÄŸrıldı. Ä°srail Parlamentosu'na (Knesset) 1973 yılında giren ve bir dönem BaÅŸbakan Ä°zak Rabin'e güvenlik danışmanlığı da yapan Åžaron, 1982 yılında Savunma Bakanlığı görevine getirildi.
FALANJÄ°STLERE YOL AÇTILAR
Åžaron, Savunma Bakanı olarak görev yaptığı 1982 Lübnan Savaşı sırasında kadın ve çocuklar dahil 2 bin Filistinlinin katledildiÄŸi 'Sabra ve Åžatilla Katliamı'ndan da sorumlu tutuluyor. 16 Eylül 1982 tarihinde Ä°srail yanlısı aşırı saÄŸcı Hristiyan Falanjist milislerin Batı Beyrut'ta Sabra ve Åžatilla adındaki Filistin mülteci kamplarını basarak çocuklar dahil 3 bin 500'den fazla kiÅŸiyi katletmesi olayında da Ariel Åžaron baÅŸroldeydi. Åžaron'un emrindeki Ä°srail ordusunun açtığı yoldan ilerleyen Hristiyan Falanjist milisler, Sabra-Åžatila'da bulunan, ezici çoÄŸunluÄŸu çocuk, kadın ve yaÅŸlılardan oluÅŸan kamp sakinlerine saldırdı.
Ä°srailli askerlerin yardımıyla köye giren Falanjist milisler, insanların üzerine rastgele ateÅŸ açtı. Hamile kadınların karnı deÅŸilerek bebekleri çıkarıldı. Erkekler duvar diplerinde kurÅŸuna dizildi.
BAKANLIK GÖREVÄ°NDEN ALINDI
Åžaron, katliamlardaki rolü dolayısıyla 'Beyrut Kasabı' adıyla anılmaya baÅŸladı. YaÅŸanan vahÅŸet sonrası bin 800 Filistinli'den ise hiçbir haber alınamadı. Tarihe 'Sabra ve Åžatilla Katliamı' olarak geçen saldırıyı araÅŸtırmak için Ä°srail hükümeti tarafından kurulan Kahan Komisyonu'nda suçlu bulunan Åžaron, yargılama sonucu bakanlık görevinden alındı. Söz konusu katliam, OrtadoÄŸu tarihinin en acı olaylardan biri olarak tarihe geçti.
İlk katliamını 25 yaşında yaptı
Eski Ä°srail BaÅŸbakanı ve ana muhalefet partisi Kadima'nın kurucusu olan Ariel Åžaron, 14 yaşında Ä°srail ordusuna katıldı. Åžaron, takvimler 14 Ekim 1953'ü gösterdiÄŸinde tarihteki ilk büyük katliamlarından birisine imza attı. Siyasî kariyerini döktüÄŸü masum Müslüman Filistinlerin kanına borçlu olan Åžaron, daha 25 yaşındayken yaptığı Kibya köyü katliamıyla adını duyurdu. Gece karanlığında köye giren Ä°srail askerleri tek tek baskın yaptıkları evleri dinamitlerle donattı. Askerler, köyden ayrılırken de köyü yoÄŸun bir bombardımana tuttu. Sabahın ilk ışıkları ile birlikte köydeki katliamın boyutları da gün yüzüne çıktı. O günlerde henüz 25 yaşında olan Åžaron ve Ä°srail ordusuna baÄŸlı liderliÄŸini yaptığı '101? timiyle Kibya köyün'deki evleri yerle bir etmiÅŸti. Katliam sırasında ölen Filistinlilerin sayısı 73, yaralıların sayısının ise yaklaşık olarak 100 olduÄŸu açıklandı.
Yerleşim işgalinin mimarı
1990-1992 arasında yerleÅŸim bakanlığı yapan Åžaron, 1967'den beri Ä°srail iÅŸgali altında olan Batı Åžeria ve Gazze'de, Yahudi yerleÅŸimciler için en büyük inÅŸaat projelerini baÅŸlattı. 2001-2006 arasında baÅŸbakanlık yapan Åžaron, siyasi liderliÄŸinin yanı sıra Ä°srailliler tarafından büyük bir askeri lider olarak da görülüyordu. BaÅŸbakanlığı döneminde Filistinlilere ait topraklar üzerinde Yahudi yerleÅŸimlerin inÅŸasını hızlandırmış ve Filistinlilerin geçiÅŸini önlemek için Batı Åžeria'da tartışmalı bir duvar inÅŸa ettirmiÅŸti.
Olaylı İkinci İntifada
Ariel Åžaron, 1999'da Likud Partisi'nin lideri oldu. Åžaron'un 2000 yılında polis korumasıyla Mesci-i Aksa'ya girmesi, 2. Ä°ntifada'nın baÅŸlamasına neden oldu. Bu olay üzerine Filistinli gruplar tarafından, 2000 yılının eylül ayında intifada baÅŸlatıldı. Kısa zamanda Filistin bölgesinin sınırlarını aÅŸarak Ä°srail'e yayılan 2. Ä°ntifada, 2005'te, Mısır'da Mahmud Abbas ve Åžaron arasındaki ateÅŸkes anlaÅŸması ile 'resmi olarak' sona erdi ancak pek çok Filistinli bu anlaÅŸmayı tanımadı.
Filistinliler tatlı dağıttı
Siyasî kariyerini döktüÄŸü masum Müslüman Filistinlerin kanına borçlu olan Ariel Åžaron'un ölümü Gazze'de sevince yol açtı. Gazze Åžeridi'ndeki Han Yunus bölgesinde toplanan bir grup Filistinli, Åžaron'un ölümünü kutlamak için tatlı dağıttı. Gösteriler sırasında 'Beyrut Kasabı' Åžaron'un fotoÄŸrafları yakıldı, yerlere atılarak üzeri çiÄŸnendi. 1967'den beri Ä°srail iÅŸgali altında olan Batı Åžeria ve Gazze'de Yahudi yerleÅŸimciler için en büyük inÅŸaat projelerini baÅŸlatan Åžaron'un bir diÄŸer lakabı ise 'Buldozer'di.
Henüz yorum yapılmamış.