Sosyal Medya

Sağlık

Beyin ölümüne 2 hekim karar verecek

TBMM'de kabul edilen "torba yasaya" göre, daha önce 4 hekim tarafından yapılan beyin ölümü tespitine, 2 hekim kanıta dayalı tıp kurallarına uygun olarak oy birliğiyle karar verecek.



TBMM'de kabul edilen "torba yasaya" göre, daha önce 4 hekim tarafından yapılan beyin ölümü tespitine, 2 hekim kanıta dayalı tıp kurallarına uygun olarak oy birliÄŸiyle karar verecek. 

TBMM'de önceki gün kabul edilen torba yasa, organ bağışında yeni düzenlemeler içeriyor.

Düzenlemeyle organ ve doku alınması, taşınması, saklanması, aşılanması, nakli ve yurt dışından temin edilmesi SaÄŸlık Bakanlığınca yetkilendirilmiÅŸ gerekli uzman personel ve donanıma sahip kurumlarca gerçekleÅŸtirilecek. 

Yeni düzenlemeye göre, beyin ölümü tespiti de 4 yerine 2 uzman hekim tarafından yapılacak.

Daha önce nöroloji, nöroÅŸirurji, kardiyoloji ve anesteziyoloji uzmanlarının yer aldığı komisyon yerine tıbbi ölümün gerçekleÅŸtiÄŸine, biri nörolog veya nöroÅŸirürjiden, biri de anesteziyoloji ve reanimasyon veya yoÄŸun bakım uzmanından oluÅŸan iki hekim tarafından kanıta dayalı tıp kurallarına uygun olarak oy birliÄŸiyle karar verilecek.

 -Aksi beyan ibrazı yoksa kornea aile onayına gerek kalmadan alınacak

Önceki düzenlemede vefat edenlerin kornealarının aile izni olmadan alınabilmesi için gerekli olan "aksine beyan" tanımına, torba yasayla açıklık getirildi.

"Ä°spat" hükmü eklenen yeni düzenlemeye göre, kornea gibi ceset üzerinde bir deÄŸiÅŸiklik yapmayan dokular, aksine bir vasiyet ibraz edilmediÄŸi takdirde alınabilecek.

KiÅŸinin saÄŸlığında "kornealarım alınmasın" dediÄŸi ibraz edilirse bu dokular alınamayacak. 

-"Amacımız kolaylaştırmak değil"

SaÄŸlık Bakanlığı SaÄŸlık Hizmetleri Genel Müdürü Ä°rfan Åžencan, yeni düzenlemeyle ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Beyin ölümü tespitinde dünyada geliÅŸmiÅŸ ülkelerde de benzer düzenlemeler olduÄŸunu anlatan Åžencan, "Dünyada 2 ülke dışında beyin ölümü tespiti 4 hekimle yapılmıyor. Tüm geliÅŸmiÅŸ ülkelerde bu 2 hekimle yapılıyor" dedi.

Beyin ölümü tespitinin çok hassas bir konu olduÄŸunu, bunun için çok modern ve geliÅŸmiÅŸ metodlar uygulandığını ifade eden Åžencan, "Amacımız asla beyin ölümü tespitinin kolaylaÅŸtırılması deÄŸil. Tıbbi ölümün gerçekleÅŸtiÄŸine hekimler rastgele karar veremez. Bu tespitin yapılabilmesi için çok geliÅŸmiÅŸ testler uygulandığı için 4 hekimin onayının alınmasına gerek yok" diye konuÅŸtu.

Vefat eden bir kiÅŸinin organlarının alınmasının zamana karşı bir yarış olduÄŸunu, bazı merkezlerde 4 uzman aynı anda bulunamadığı için birçok organın kullanılamadığını belirten Åžencan, "Yeni düzenlemeyle bu gereksiz zaman kaybı önlenecek, süreç daha kısa zamanda tamamlanabilecek. Böylece organ bekleyen hastalarımız yeniden saÄŸlığına kavuÅŸabilecek" ifadesini kullandı.

-"Sağlığında istememişse saygı duyarız"

Önceki düzenlemeye göre vefat eden bir kiÅŸinin aksine beyanı yoksa kornealarının ailesinin izni olmadan da alınabildiÄŸini ancak "beyan"ın subjektif bir kelime olmasından dolayı sorun yaÅŸandığını anlatan Åžencan, bu beyanın nasıl yapıldığının önem taşıdığını söyledi.

Yeni düzenlemede "beyan" için belge veya ispat ÅŸartı getirildiÄŸini kaydeden Åžencan, "KiÅŸinin aksine beyanı olduÄŸunu gösteren bir belge olmadıkça ya da bu beyanı ispat edilmedikçe ailesinin izni olmadan da korneası alınabilecek. EÄŸer kiÅŸi saÄŸlığında bunu gerçekten istememiÅŸse saygı duyarız" diye konuÅŸtu.

-"Yılda 4 bin 500 kişi ışığa kavuşmayı bekliyor"

Türkiye'de yılda 4 bin 500 kiÅŸinin kornea bağışı beklediÄŸini bildiren Åžencan, "Yurt dışından kornea ithaliyle bu sorunu çözmeye çalışıyoruz ama takdir ederseniz ki ülke açısından çok maliyetli oluyor. Kornea bağışıyla bunu ülke imkanlarıyla karşılayabilirsek hem hastalarımız ışığa kavuÅŸur hem de ülke kaynakları dışarı gitmez" dedi.

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.