Sağlık
"Tam gün" yasalaştı
Kamuoyunda "tam gün" olarak bilinen kanun tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.
TBMM Genel Kurulu'nda, kamuoyunda "tam gün" tasarısı olarak bilinen, SaÄŸlık Bakanlığı ve BaÄŸlı KuruluÅŸlarının TeÅŸkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanunlarda DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair "torba tasarı" kabul edilerek yasalaÅŸtı.
Kanuna göre, denetime tabi olan gerçek ve tüzel kiÅŸiler, denetim için gerekli bilgi, belge, defter ve kayıtları vermek, ayniyatı göstermek ve incelenmesine yardım etmek zorunda olacak.
Kanunla, Kamu Hastaneleri Birlikleri'nde sözleÅŸmeli statüde istihdam edilenlerin sözleÅŸmelerinin kimler tarafından yapılacağı yeniden belirleniyor. Buna göre, genel sekreter, baÅŸkan ve hastane yöneticisinin sözleÅŸmeleri bakan tarafından yapılacak. BaÅŸhekim, baÅŸhekim yardımcısı, müdür, müdür yardımcısı, uzman personel ve büro görevlilerinin sözleÅŸmeleri kurum baÅŸkanı tarafından yapılacak.
YükseköÄŸretim kurumlarının öÄŸretim üyesi kadrosunda bulunanlardan sözleÅŸmeli statüde istihdam edilenlerin sözleÅŸmeli olarak çalıştıkları süreler, yüksek öÄŸretim kurumlarında geçmiÅŸ sayılacak.
Kamu Hastaneleri Birlikleri'nde sözleÅŸmeli statüde istihdam edilen personelin iÅŸ sonu tazminatı, açıktan sözleÅŸme imzalayanlara verilecek.
Türkiye Ä°laç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun ihtiyacı halinde, denetim hizmetlerini yürütmek üzere merkeze baÄŸlı gruplar oluÅŸturulabilecek.
SaÄŸlık personeli, mesai saatleri dışında da hastane ya da saÄŸlık kuruluÅŸuna çaÄŸrılabilecek. Mesai saatleri dışında da hizmetine ihtiyaç duyulması halinde, personelin saÄŸlık kuruluÅŸuna ulaÅŸabilmesi için alınacak tedbirler ve uyulacak kuralları SaÄŸlık Bakanlığı belirleyecek. SaÄŸlık Bakanlığı'na yapılacak kayıt ve bildirimlerden de ücret alınacak.
Kanunla, Anayasa Mahkemesi'nce, Devlet Memurları Kanunu'nun iptal edilen maddesi yeniden düzenleniyor.
Buna göre, memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamayacak, gerçek kiÅŸilere, özel hukuk tüzel kiÅŸilerine veya kamu kurumu niteliÄŸindeki meslek kuruluÅŸlarına ait herhangi bir iÅŸ yerinde veya vakıf yüksek öÄŸretim kurumlarında çalışamayacak.
Memurların üyesi oldukları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri, kamu kurumu niteliÄŸindeki meslek kuruluÅŸları ve kanunla kurulmuÅŸ yardım sandıklarının yönetim, denetim ve disiplin kurulları üyelikleri görevleri, özel kanunlarda belirtilen görevler ile kurumundan izin alınmak kaydıyla yapılan insani ve sosyal amaçlı gönüllü çalışmalar bu yasaklamanın dışında olacak.
-YoÄŸun bakım, acil servis ve 112'de çalışanlara yüzde 50 fazla ödenecek
SaÄŸlık çalışanlarına ödenen nöbet ücretleri yoÄŸun bakım, acil servis ve 112 acil saÄŸlık hizmetlerinde tutulan nöbetler için yüzde 50 oranında fazla verilecek.
Tabip ve diÅŸ tabibi olan profesör ve doçentler, kurumsal sözleÅŸme ile özel hastane ve vakıf üniversitelerinde çalışabilecek. YükseköÄŸretim kurumlarının kadro ve pozisyonlarında bulunmayan profesör ve doçentler, tıp ve diÅŸ hekimliÄŸi fakültelerinde sözleÅŸmeli öÄŸretim üyesi olarak istihdam edilebilecek. Bu kiÅŸilere, devamlı statüde çalışan profesör ve doçentler için belirlenen ek ders ücretinin on katına kadar saatlik sözleÅŸme ücreti ödenebilecek.
Bu kiÅŸiler, rektör, dekan, enstitü, yüksekokul, uygulama ve araÅŸtırma merkezi müdürü, senato, yönetim kurulu ve kurul üyesi bölüm baÅŸkanı, anabilim ve bilim dalı baÅŸkanı ve baÅŸhekim olamayacak.
Profesör ve doçentler, toplam sayının yüzde 50'sini geçmemek üzere ve geliri de üniversiteye kaydedilmek ÅŸartıyla mesai dışında özel hastane ve vakıf üniversitesi hastanesinde çalışabilecek. Bu ÅŸekilde çalışabilecek öÄŸretim üyeleri, yüzde 50'si uygulama, yüzde 50'si de akademik faaliyetlerden oluÅŸacak önceki yılın performans kriterlerine göre belirlenecek.
Özel hastane ve vakıf üniversitesi hastaneleri, tabip ve diÅŸ tabibi kadro sayılarının yüzde 20'sini geçmemek üzere üniversite ile sözleÅŸme yapabilecek.
Kanunla, öÄŸretim üyelerine mesai saatleri dışında ilave ücret alınmak suretiyle üniversitede sundukları saÄŸlık hizmetlerine karşılık ödenecek ek ödemenin oranları ve kuralları belirleniyor. Dağıtılan gelirlerden kalan tutarların harcanabileceÄŸi iÅŸler sayılarak, fiilen mesai dışında çalışan diÄŸer personele de yapılacak ek ödemede kullanılabileceÄŸi düzenleniyor. Ayrıca üniversite dışındaki hizmetlerinden elde edilen gelirlerin de yüzde 50'sinin limite baÄŸlı olmaksızın öÄŸretim üyelerine ödenmesi öngörülüyor.
Buna göre, öÄŸretim üyelerinin mesai saatleri dışında üniversitede sundukları saÄŸlık hizmetlerinden dolayı alınan ilave ücretler, döner sermaye iÅŸletmesinin ayrı bir hesabında toplanacak. Bu ÅŸekilde elde edilen gelirin yüzde 50'den az ve yüzde 60'dan fazla olmamak üzere üniversite yönetim kurulunca tespit edilecek oran; mesai saatleri dışında saÄŸlık hizmeti sunan öÄŸretim üyesine, mesai içinde gerçekleÅŸtirilen iÅŸ miktarı ve çeÅŸidi dikkate alınarak belirlenen toplam performansı aÅŸmamak kaydıyla, ek ödeme matrahının yüzde 800'ünü geçmemek üzere her ay ayrıca ödenecek.
Kanunun yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarih itibariyle mesai saatleri dışında çalışan öÄŸretim üyeleri, 3 ay içinde bu faaliyetlerini sona erdirecek. Bu süre içinde faaliyetlerini sona erdirmeyen öÄŸretim üyelerinin üniversiteyle iliÅŸikleri kesilecek.
-GATA'da sözleÅŸmeli profesör ve doçent çalıştırılabilecek
Türk Silahlı Kuvvetleri'ne mensup subaylar, astsubaylar, harp okulları, fakülteler, yüksek okullar ve astsubay okullarında öÄŸrenim yapan askeri öÄŸrenciler, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamayacak, gerçek kiÅŸilere, özel hukuk tüzel kiÅŸilerine veya kamu kurumu niteliÄŸindeki meslek kuruluÅŸlarına ait herhangi bir iÅŸyerinde veya vakıf üniversitelerinde çalışamayacak.
Kanunla, Gülhane Askeri Tıp Akademisi Kanunu'nun Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilen maddesi yeniden düzenleniyor. Böylece, akademideki kadrolu asker ve sivil öÄŸretim elemanları da mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunma yasakları bakımından ilgili kanun hükmüne tabi kılınıyor. Ancak üniversitelerde olduÄŸu gibi, Gülhane Askeri Tıp Akademisinde (GATA) de sözleÅŸmeli profesör ve doçent çalıştırılabilecek.
SözleÅŸmeler, GATA Akademi Kurulu'nun teklifi ve Genelkurmay BaÅŸkanlığı'nın onayı ile yapılacak. SözleÅŸmeli öÄŸretim üyeleri dekan, enstitü, yüksekokul, uygulama ve araÅŸtırma merkezi müdürü; yönetim kurulu ve kurul üyesi, bölüm baÅŸkanı, anabilim ve bilim dalı baÅŸkanı ve baÅŸhekim olamayacak.
Sünnetçilere 2014 yılına kadar süre
Kanunla, sünnet ameliyatının yalnızca tabiplerce yapılabileceÄŸi düzenleniyor ancak olaÄŸanüstü ve istisnai hallerde SaÄŸlık Bakanlığı'nca düzenlenecek eÄŸitimi alanlar hekim gözetiminde sünnet ameliyatı yapabilecek. Bu düzenlemenin yayımı tarihinde sünnetçilik yapanlar, 31 Aralık 2014 tarihine kadar faaliyetlerini sürdürebilecek.
TSK'nın muharip unsurlarından ve Emniyet Genel MüdürlüÄŸü Özel Harekat Dairesi BaÅŸkanlığı'nın personelinden, görevlendirilen ve eÄŸitimi baÅŸarıyla tamamlayanlar, hastane öncesi, saÄŸlık personeli yokluÄŸunda, saÄŸlık hizmetine ulaşıncaya kadar acil tıbbi müdahaleleri yapabilecek.
Kamuda tam gün çalışmanın bir istisnası olarak, kamu kurum ve kuruluÅŸlarında çalışan ve yöneticilik görevi bulunmayan tabipler ile aile hekimleri, çalışma saatleri dışında, kurumlarının izniyle, aylık 30 saatten fazla olmamak ÅŸartıyla iÅŸyeri hekimliÄŸi yapabilecek.
Tabipler, iÅŸyeri eÄŸitimi alma ve iÅŸyeri belgesine sahip olma ÅŸartı aranmaksızın, 10'dan az iÅŸçi çalıştıran az tehlikeli iÅŸyerlerinin iÅŸleri hekimliÄŸi görevini yapabilecek.
Ebelik eÄŸitimi lisans seviyesine çıkarılıyor. Buna göre, üniversitelerin ebelik ile ilgili lisans eÄŸitimi veren fakülte ve yüksekokullarından mezun olan ve diplomaları bakanlıkça tescil edilenler ile öÄŸrenimlerini yurtdışında ebelik ile ilgili okulda tamamlayarak denklikleri onaylananlara ebe unvanı verilecek.
HemÅŸire yardımcısı, ebe yardımcısı, saÄŸlık bakım teknisyeni adıyla üç yeni "yardımcı saÄŸlık mesleÄŸi" geliyor.
HemÅŸire ve ebe yardımcısı, hemÅŸire ve ebe nezaretinde yardımcı olarak, saÄŸlık bakım teknisyeni ise en az tekniker düzeyindeki saÄŸlık meslek mensuplarının nezaretinde yardımcı olarak çalışacak. Bu kiÅŸiler, hastaların günlük yaÅŸam aktivitelerine, beslenme programının uygulanmasına, kiÅŸisel bakım ve temizliÄŸi ile saÄŸlık hizmetlerine ulaÅŸmasına yardımcı olacak ve refakat edecek. Ayrıca teknisyenlik seviyesindeki saÄŸlık meslekleri kaldırılıyor.
Yabancı asistanlara ödeme
Uzmanlık eÄŸitimi alan yabancı uyruklu asistanların maddi maÄŸduriyetinin giderilmesi amacıyla düzenleme yapılıyor. Buna göre, eÄŸitim hastanelerinden sadece 500 TL alan bu asistanlara, ilgili kurumun döner sermayesinden ödeme yapılacak.
EÄŸitime baÅŸladıkları tarihte çalıştıkları aile hekimliÄŸi birimini en az 3 yıl deÄŸiÅŸtirmemek ÅŸartıyla uzmanlık eÄŸitimini baÅŸarıyla tamamlayanlar, devlet hizmetini yapmış sayılacak.
Bu düzenlemenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten itibaren, saÄŸlık meslek liselerinin hemÅŸire yardımcılığı, ebe yardımcılığı ve saÄŸlık bakım teknisyenliÄŸi haricindeki programlarına öÄŸrenci kaydedilmeyecek. SaÄŸlık meslek liselerinin hemÅŸirelik programına da öÄŸrenci kaydı yapılmayacak.
AA
Henüz yorum yapılmamış.