Ekonomi
Sağlıkta "taşeron işçi" düzenlemesi
Kamu hastanelerinde hizmet alımı kapsamında çalıştırılan işçilerin maaş ödemeleri ve izinleriyle ilgili sorunların giderilmesine yönelik genelge yayımlandı.
Kamu hastanelerinde hizmet alımı kapsamında çalıştırılan iÅŸçilerin maaÅŸ ödemeleri ve izinleriyle ilgili sorunların giderilmesi için önlemler alınacak.
Ä°ÅŸçi ücretleri, yükleniciye hak ediÅŸ ödemesinin yapıldığı veya takip eden gün içinde ödenecek.
SaÄŸlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Kurumundan yayımlanan genelgede, hizmet alımı kapsamındaki iÅŸçilerin ücret ve izinleriyle ilgili gerek Sayıştay gerekse bakanlık elemanlarının denetimlerinde tespit edilen sıkıntılara iÅŸaret edildi. Genelgede, bu sorunların giderilmesi için tedbirler alınması istendi.
Buna göre, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarına (ağırlıklı olarak personel çalıştırılmasına dayanan, çalıştırılacak personel sayısının belirlendiÄŸi ve haftalık çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanıldığı hizmetler) iliÅŸkin hak ediÅŸ ödemelerinin, ihale dokümanı ve sözleÅŸme hükümleri çerçevesinde, en geç hizmetin verildiÄŸi ayı takip eden ayın ilk 3 iÅŸ günü içinde ödeme yapılabilmesi için kurumlar önlem alacak.
Ücretlerin iÅŸçiler adına açılan banka hesaplarına, yükleniciye hak ediÅŸ ödemesinin yapıldığı veya takip eden gün içinde aktarılması saÄŸlanacak.
Ä°ÅŸçi ücretleri bankalar aracılığıyla, buna imkan yoksa PTT ÅŸubeleri aracılığıyla ödenecek.
Ä°lgili aya ait hak ediÅŸ ödemesi yapılmadan, ödemesi yapılan bir önceki aya iliÅŸkin belgeler (iÅŸçi ücretlerinin iÅŸçiler adına açılacak banka hesaplarına yatırıldığına dair her iÅŸçinin adının görüldüÄŸü banka dekontu gibi belgelerle bu ücretlere iliÅŸkin primler ve vergilerin ilgili yerlere yatırıldığına dair belgeler) istenecek.
Hizmet alımları kapsamında yüklenici alacaklarına karşı baÅŸlatılan haciz ve icra takibinde, iÅŸçi alacaklarına öncelik tanınacak.
Ä°ÅŸçi ücretlerini ödemediÄŸi tespit edilen firmalara iliÅŸkin bilgiler (vergi numarası dahil) hemen Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna bildirilecek.
Yemek, yol ve giyecek ihtiyaçlarının karşılanması için takip yapılacak, iÅŸçilerden gelecek talepler titizlikle incelenerek hak kayıpları önlenecek.
SözleÅŸme süresi biten yüklenicilerin ödemediÄŸi iÅŸçi ücretleri öncelikle hak ediÅŸinden daha sonra da teminatından karşılanacak.
Yüklenicinin iÅŸçilerine karşı yükümlülüÄŸünü yerine getirmemesine baÄŸlı asıl taahhüdün ya da hizmetin yerine getirilmesinde aksaklık ortaya çıkması halinde ihtarda bulunularak sözleÅŸme feshedilebilecek.
-İzin hakları
SaÄŸlık Bakanlığının genelgesinde, yüklenici deÄŸiÅŸtiÄŸinde aynı iÅŸyerinde çalışmaya devam eden iÅŸçilere "1 yılı doldurmadıkları" gerekçesiyle izin kullandırılmamasına iliÅŸkin sorun da çözüme kavuÅŸturuldu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının görüÅŸü doÄŸrultusunda, iÅŸçilerin sözleÅŸmelerinin zincirleme devam etmesi nedeniyle yıllık izin kullanabilecekleri belirtilen genelgede, kullanılmayan izin yerine belirli bir ücret ödenmesinin de uygun olmadığı bildirildi.
SaÄŸlık Bakanlığı Hukuk MüÅŸavirliÄŸinin görüÅŸü doÄŸrultusunda, iÅŸçi ücretlerinin ödenmemesi halinde gecikme cezası da uygulanabilecek.
AA
Henüz yorum yapılmamış.