EÄŸitim
YGS başvuruları yarın başlıyor
Üniversiteye girişte ilk aşama olan YGS'ye başvurular yarın başlıyor.
Üniversiteye giriÅŸteki birinci aÅŸama olan YükseköÄŸretime GeçiÅŸ Sınavı'na (YGS) baÅŸvurular yarın baÅŸlayacak.
ÖSYM'nin internet sitesinde yayımlanan ÖÄŸrenci Seçme ve YerleÅŸtirme Sistemi (ÖSYS) kılavuzuna göre, ÖSYS'nin ilk sınavı olan YGS'ye baÅŸvurular 2-15 Ocak, Lisans YerleÅŸtirme Sınavları'na (LYS) baÅŸvurular ise 21-30 Nisan tarihleri arasında yapılacak.
2014-ÖSYS Kılavuzu ile aday baÅŸvuru formuna ÖSYM'nin ''http://www.osym.gov.tr'' adresinden ulaÅŸabilecek adaylar, dağıtımı ve satışı yapılmayacak kılavuzun örneÄŸini baÅŸvuru merkezlerinde inceleyebilecek.
Kılavuza göre, YGS'de ortak müfredata dayalı Türkçe testi, Sosyal Bilimler testi, Temel Matematik testi ve Fen Bilimleri testi yer
alacak. Adaylar, Millî EÄŸitim Bakanlığı (MEB) öÄŸretim programlarından (müfredat) sorumlu olacak. YGS'de Türkçe'den 40, tarihten 15, coÄŸrafyadan 12, felsefeden 8 ve din kültürü ve ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularından 5, temel matematikten 40, fizikten 14, kimyadan 13, biyolojiden ise 13 soru sorulacak.
LYS'de ise adaylara matematik sınavında (LYS-1) matematikten 50, geometriden 30; fen bilimleri sınavında (LYS-2) fizikten 30, kimyadan 30, biyolojiden 30, edebiyat-coÄŸrafya sınavında (LYS-3) Türk dili ve edebiyatından 56, coÄŸrafya-1'den 24, sosyal bilimler sınavında (LYS-4) tarihten 44, coÄŸrafya-2'den 14, felsefe grubu ile din kültürü ve ahlak bilgisi testinde ise 32 soru bulunacak.
Yabancı dil sınavında da adaylara (LYS-5) 80 soru sorulacak.
-Kimler baÅŸvurabilecek-
ÖSYS'ye, sınavsız geçiÅŸ dahil 2013-2014 öÄŸretim yılında ortaöÄŸretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açıköÄŸretim lisesi) son sınıfında okuyan öÄŸrenciler, ortaöÄŸretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda bulunanlar, ortaöÄŸretim kurumlarını bitirmiÅŸ olanlar, ortaöÄŸretimlerini yabancı ülkelerden yapanlardan durumları bu belirtilenlere uyanlar baÅŸvurabilecek.
YGS'ye girmeden sadece sınavsız geçiÅŸ hakkından yararlanmak isteyen adaylar da baÅŸvurularını kılavuzda belirtildiÄŸi ÅŸekilde yapmak zorunda olacaklar.
Durumları bu ÅŸartlara uyan yabancı uyruklu veya hiçbir devletin uyruÄŸunda olmayan adaylar da ÖSYS'ye baÅŸvurabilecek. Ancak bu adaylar ÖSYS yükseköÄŸretim programları tercih süresinin son gününe kadar TC uyruÄŸuna geçmedikleri takdirde, 2014-ÖSYSYükseköÄŸretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda yer alacak yükseköÄŸretim kontenjanlarına yerleÅŸtirilemeyecek.
DoÄŸumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaÅŸlığını kaybedenlerin 5203 sayılı Kanun ve Türk VatandaÅŸlığı Kanunu ile saklı tutulan hakların kullanılmasına iliÅŸkin belge sahibi olmaları durumunda, ÖSYS'ye baÅŸvurabilecek. Bu adaylar, kontenjan kılavuzunda yer alacak yükseköÄŸretim programlarına yerleÅŸme hakkı kazanmaları durumunda yerleÅŸtirilecek.
Meslek yüksekokulları ve açıköÄŸretim ön lisans programlarına sınavsız geçiÅŸ hakkı olan adayların haricinde, tüm yükseköÄŸretim programlarına girmek isteyenlerin 2014-YGS'ye girme zorunluluÄŸu bulunuyor.
-BaÅŸvuru, ücret yatırılmadan yapılmayacak-
OrtaöÄŸretim kurumu müdürlükleri ve ÖSYM sınav merkezi koordinatörlükleri baÅŸvuru merkezi olarak görev yapacak. Ancak aynı adreste birden çok ortaöÄŸretim okulunun bulunduÄŸu durumlarda, bu okulların hepsine hizmet veren bir baÅŸvuru merkezi bulunacak.
Henüz mezun olmamış, son sınıf düzeyindeki adaylar baÅŸvurularını okullarının baÄŸlı olduÄŸu baÅŸvuru merkezine yapacaklar ancak burası çalışır durumda deÄŸilse okul müdürü, adayları bir baÅŸvuru merkezine yönlendirecek. Bir ortaöÄŸretim kurumundan mezun durumdaki adaylardan ilk kez ÖSYS'ye baÅŸvuran adaylar, baÅŸvurularını sadece ÖSYM sınav koordinatörlüklerinden yapabilecek. Bu adaylar, diÄŸer baÅŸvuru merkezlerinden baÅŸvuru yapamayacak. Bu adayların, diploma/mezuniyet belgelerinin onaylı bir örneÄŸini baÅŸvuru görevlisine teslim etmeleri gerekiyor.
Mezun olmamış adaylarla mezun durumundaki adaylardan önceki yıllarda ÖSYS'ye baÅŸvurusu olan ve merkez kayıtlarda geçerli bir fotoÄŸrafı bulunmayan adaylar, baÅŸvurularını bir baÅŸvuru merkezi aracılığıyla yapacaklar.
Bir ortaöÄŸretim kurumundan henüz mezun olmamış adaylarla mezun durumdaki adaylardan önceki yıllarda ÖSYS'ye baÅŸvurusu olan ve kayıtlarda geçerli bir fotoÄŸrafı bulunan adaylar, baÅŸvurularını bireysel olarak internet aracılığıyla veya diledikleri bir baÅŸvuru merkezi aracılığıyla yapacaklar.
BaÅŸvurusunu bir baÅŸvuru merkezinde yapması gereken adaylardan, baÅŸvuruların yapılabileceÄŸi tarihler arasında sürekli zorunlu askerlik görevini yerine getiren, yurt dışında bulunan, sürekli ve ağır hastalık ya da tutukluluk, hükümlülük gibi nedenlerle baÅŸvuru merkezine gitmesi mümkün olmayan adaylar, durumlarının belgelemek ÅŸartıyla baÅŸvurularını posta yoluyla yapacak.
BaÅŸvurusunu bir baÅŸvuru merkezinden yapan adayların Aday BaÅŸvuru Formu'nu doldurması gerekiyor. Son sınıf düzeyindeki adaylar, bu formu doldurduktan sonra okudukları okulun bir yetkilisine onaylatacak.
BaÅŸvuru iÅŸlemini yaptıracak adayın, baÅŸvuru merkezine gelmeden önce sınav ya da sınavsız geçiÅŸ ücretini bankaya yatırdıktan sonra kılavuzda belirtildiÄŸi ÅŸekilde baÅŸvurusunu tamamlaması gerekiyor.
-Ä°stanbul'u sınav merkezi olarak seçeceklere uyarı-
YGS'de sadece sınavsız geçiÅŸe baÅŸvuran adaylar, sınav merkezi tercihinde bulunmayacak. Sınav merkezi tercih alanına adayın okulunun bulunduÄŸu veya adresinde yer alan merkez, sınav merkezi olarak yazılacak.
Tercih olarak seçilebilecek sınav merkezleri de sistem tarafından, adayın okulunun bulunduÄŸu veya adresinde yer alan merkeze en yakın sınav merkezlerinden biri olarak sınırlandırıldı. Adaylar tercih alanına sadece sistemce izin verilen sınav merkezlerinden biri yazılabilecek.
Ä°stanbul'da sınava girmek isteyen aday sayısının Ä°stanbul'daki binaların kapasitesinden çok fazla olacağı öngörüsüyle Ä°stanbul'da sınava girme tercihlerine bazı sınırlamalar getirildi. Buna göre, adres ili ve okul ilinin ikisi de Ä°stanbul olan adaylar, Ä°stanbul’daki bölgelerden istediklerini, sınav merkezi olarak birinci ve ikinci tercihlerinde gösterebilecekler. Adres ili ve okul ilinden yalnız biri Ä°stanbul olan adaylar, sınav merkezi tercihlerinden sadece birini Ä°stanbul’daki bölgelerden yapabilecekler. Adres ili ve okul ilinin ikisi de Ä°stanbul olmayan adaylar Ä°stanbul’da sınava girme tercihi yapamayacaklar.
Sınava yurt içinden baÅŸvuranlar, YGS'ye girerlerse 40 lira, sınavsız geçiÅŸi tercih ederlerse 10 lirayı, kılavuzda belirtilen bankalara elden ya da internet aracılığıyla yatırabilecek.
AA
Henüz yorum yapılmamış.