Siyasi Ve İdari Durum

Katar, anayasal monarşidir. Tüm yetkiler Emirde toplanmış olup, Bakanlar Kurulu ve Başbakan Emir tarafından atanmaktadır.
Ülkede halihazırda 35 üyeli atamayla görev yapan bir Danışma Meclisi bulunmaktadır. Sözkonusu Meclis’in görevleri yasanın gözden geçirilmesi ve bağlayıcı olmayan tavsiyelerde bulunulmasıdır.
2003 yılında yapılan referandumla kabul edilen ve 2005 yılı Haziran ayında yürürlüğe giren Anayasa’ya 45 sandalyeli bir Danışma Meclisi oluşturulması öngörülmektedir. Sözkonusu Meclis 2/3 sandalyesi seçimle, geri kalanı ise Emirin atamasıyla göreve başlayacak ve yasa tekliflerini, Bütçe Kanunu’nu inceleme, Bakanlar Kurulu’nun ve Bakanların işlemlerini denetleme, yasa hazırlama yetkilerini kullanacaktır.
Ancak Emir, ulusal çıkarları gerekçe göstererek Meclisin yetkilerini kullanmasını engelleyebilir. Diğer taraftan Emir’in Meclisi dağıtma yetkisi de bulunmaktadır.
Sözkonusu Danışma Meclisi’nin kurulması için 2008 Mayıs ayında yeni bir Seçim Kanunu çıkarılmış olmakla birlikte, henüz seçimler yapılmamıştır.
Ülkede siyasi partiler yasaktır. Bununla birlikte Anayasa, vatandaşların düşünce ve örgütlenme özgürlüğü olduğunu kabul etmektedir.
Yürütme
Katar, anayasal monarşidir. Tüm yetkiler Emir’de toplanmış olup, Bakanlar Kurulu ve Başbakan Emir tarafından atanmaktadır.
Yargı
Yargı reformu, Emirin öngördüğü modernleşme süreci içerisinde önemli bir adımı teşkil etmektedir. 2005 yılında uygulamaya başlanan Anayasa’da yargının bağımsızlığı açıkça ifade edilmektedir. Diğer taraftan Anayasa’nın uygunmasını izleyecek bağımsız bir mahkeme de Haziran 2008’de kurulmuştur.
2004 yılı ekim ayında çıkarılan bir yasa ile şeriat ve hukuk mahkemeleri birleştirilmiştir. Açılan davalar konusuna bağlı olarak ilgili mahkemeye yönlendirilmektedir. Özellikle evlilik, boşanma gibi aile hukukunu ilgilendiren konular için “aile mahkemesi” kurulmuştur.
Henüz yorum yapılmamış.