Sosyal Medya

Kültür Sanat

Aydınların gözetim isyanı

Dünyanın çeşitli ülkelerinden 560 aydın, artan casusluk iddiaları karşısında kamuoyunu harekete geçmeye çağırdı.



 Aralarında Orhan Pamuk ve Günter Grass'ın da bulunduÄŸu yazar, düÅŸünür ve sanatçı tarafından imzalanan bildiri, dünya genelinde 30'un üzerinde saygın gazetede yer aldı. Bildiri, Almanya'da "Frankfurter Allgemeine Zeitung" gazetesinde yayımlandı.

Bildiride, "Gözetim altındaki bir insan asla özgür deÄŸildir. Gözetlenen bir toplumda da demokrasi var olamaz" ifadelerine yer verildi.

'VatandaÅŸ karar versin'

"Kitlesel gözetimin vatandaÅŸların her birini birer zanlı konumuna getirdiÄŸi" görüÅŸünün savunulduÄŸu bildiride, "Kendilerine iliÅŸkin hangi verilerin toplanıp saklanabileceÄŸine ve iÅŸlenebileceÄŸine vatandaşın kendisi karar vermelidir" denildi.

Almanya'da bildirinin hazırlanıp imzalanmasında etkili olan Juli Zeh, Eva Menasse, Ilija Trojanow, Josef Haslinger ve Jakob Augstein'in bugün bir toplantıyla ayrıntıları kamuoyuyla paylaÅŸmayı planladıkları belirtildi.

Bildiriye imza koyan aydınlar arasında Nobel Ödüllü yazarlar Orhan Pamuk, Elfriede Jelinek, Günter Grass, Tomas Tranströmer ve J.M. Coetzee dikkat çekiyor. Bunların yanı sıra Umberto Eco, Tom Stoppard, William Boyd ve Daniel Kehlmann gibi yazarlar da bildiriye imza atanlar arasında yer alıyor.

DW

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.