Dünya
AB arılar için devrede
Dünyanın her yerinde arıların hızla yok olması büyük endişe yaratıyor. AB, arı ölümlerinin önüne geçmek için 3 pestisit türünü yasakladı.
Avrupa BirliÄŸi, Fipronil'in ardından 3 pestisit türünü daha yasaklama kararı aldı. Yasaklanan pestisitlerden Clothianidin ve Imidacloprid Alman Bayer Grubu tarafından üretiliyor. Thiamethoxam adlı pestisit ise Ä°sviçre merkezli Syngenta firmasının ürünü. Yasağın 1 Aralık 2013'ten itibaren geçerli olacağı bildirildi. Yasak üretici ÅŸirketlerin tepkisine neden olurken, çevre koruma örgütleri yasağı "yetersiz" olarak nitelediler ve kapsamının geniÅŸletilmesi çaÄŸrısında bulundular.
AB, bu yılın temmuz ayında Fipronil’in, aralarında mısır ve ay çiçeÄŸi tohumları da olmak üzere birçok bitki ve tohumda kullanımını yasaklamıştı. Ancak daha çiçeklenmeden hasatı yapılan soÄŸan, brokoli, karnıbahar ve Brüksel lahanası gibi sebzeler bu yasaktan muaf tutulmuÅŸtu. Fipronil'in seralarda kullanımına ise istisnai olarak izin verilmiÅŸti.
Fipronil üreticisi BASF'ten yapılan açıklamada "Firmamız, tıpkı birçok uzman gibi, arı neslinin yok olmasına, sayısız ve karmaşık birçok faktörün neden olduÄŸuna dair inancını sürdürüyor. Fipronil kullanımına getirilen kısıtlamaların arı neslini korumaya yardımcı olacağını düÅŸünmüyoruz" ifadelerine yer verilmiÅŸti.
Buna karşın çevre örgütü Greenpeace ise memnuniyetini "Yasak kararı, arı neslinin korunması yönünde atılan bir diÄŸer acil ve gerekli adımdır" sözleri ile dile getirmiÅŸti.
EFSA'nın uyarısı
Avrupa Gıda GüvenliÄŸi Kurumu (EFSA), mayıs ayında, zararlı böcekleri, bitkilerden uzak tutmak için kullanılan Fipronil'in bal arıları için "vahim bir risk" teÅŸkil ettiÄŸi konusunda uyarmıştı. AB, bu yılın ilkbahar aylarından itibaren geçerli olmak üzere "Neonikotinoid" adlı gruptan üç etkili pestisit türünün kullanımını da yasaklamıştı. Bu tartışmalı kimyasallar, arıların toplu ölümünden sorumlu tutuluyor.
Arıların insanlar açısından önemi sadece bal yapmakla sınırlı deÄŸil. Arılar, çiçeklerin döllenmesini saÄŸlayan polenleri taşıyarak meyve ve sebzelerin oluÅŸmasını saÄŸlıyor. Arıların olmadığı Çin’in bazı bölgelerinde, binlerce tarım iÅŸçisi meyve aÄŸaçlarının minik çiçeklerini tek tek elleriyle döllemeye çalışıyor.
Günümüz çevre koÅŸullarında zarar gören arılar, artık nesli tükenen canlı türleri arasına girmek üzere.
Henüz yorum yapılmamış.