Sosyal Medya

Güncel

Avrupa İsrail'i zora sokar mı?

İsrail’in bir yıldır Filistin’de yaptığı soykırıma ses çıkarmayıp destek veren Avrupa’nın, 42 bin kişinin şehit olmasının ardından İsrail'e karşı tavır koymaya başladığı görüldü. Fransa, Almanya ve İtalya'dan ilk sinyaller verildi.



Fransa CumhurbaÅŸkanı Macron’un “Ä°srail bir BM kararıyla kurulduÄŸunu unutmasın” diyerek Netanyahu’yu uyardığı belirtiliyor. Ä°talya BaÅŸbakanı Meloni, Lübnan’a gidiyor. Almanya’dan da Ä°srail’e silah ambargosu sinyalleri var.

Ä°nsancıl ve uluslararası hukuk gibi savunduÄŸu tüm deÄŸerleri Ä°srail uÄŸruna ardında bırakan, soykırıma 1 senedir arka çıkarak silah desteÄŸini ve ticaretini sürdüren Avrupa’nın iÅŸgalci Ä°srail’e karşı politika deÄŸiÅŸikliÄŸine gittiÄŸi gözlemleniyor. Fransız basını, Lübnan’a karşı baÅŸlattığı iÅŸgal sonrası Ä°srail’e karşı tavır alan Fransa CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron'un, Ä°srail’in BM kararları ile kurulduÄŸunu hatırlatarak Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu'yu “Bu kararlara uymaya” çağırdığını iddia etti. Fransa daha önce Ä°srail’e karşı silah ambargosunu Avrupa BirliÄŸi toplantılarında dile getirmiÅŸ, ateÅŸkes çaÄŸrısında bulunmuÅŸtu. Ä°talya BaÅŸbakanı Georgia Meloni de Lübnan’a gideceÄŸini duyurdu. Avrupa BirliÄŸi içerisinde Filistin davasını en yüksek sesle dile getiren Ä°spanya, geçtiÄŸimiz günlerde AB-Ä°srail arasındaki silah ve ticaret anlaÅŸmalarının askıya alınmasını talep etmiÅŸti. GeliÅŸmeler, terör devleti Ä°srail'i destekleyen Ä°ngiltere-ABD ikilisiyle kıta Avrupası arasında fikir ayrılığı netleÅŸmesi olarak deÄŸerlendirildi.

MACRON’DAN DÄ°KKAT ÇEKEN ÇAÄžRI

Fransa basınında yer alan haberlere göre, Macron kabine toplantısında Ä°srail'e BM kararlarına uyması çaÄŸrısında bulundu. BM'nin Ä°srail'in Filistin topraklarında kurulmasına zemin hazırlayan 29 Kasım 1947'de aldığı karara atıfta bulunan Macron, "Bay Netanyahu ülkesinin BM kararıyla kurulduÄŸunu unutmamalı" ifadelerini kullandı. Macron, Lübnan ve Gazze'ye saldırıları baÄŸlamında Ä°srail hükümetine "BM kararlarını göz ardı etmenin zamanı deÄŸil" dedi. Fransa'nın BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki beÅŸ daimî üyeden biri olması Macron'un çıkışını önemli kılıyor. Macron'un açıklamalarının ardından Fransa, kasım ayında Paris'te düzenlenecek askeri denizcilik fuarına katılımını yasakladı. Ä°srail Savunma Bakanı Yoav Gallant, karara tepki göstererek "Fransa CumhurbaÅŸkanı (Emmanuel) Macron'un icraatları Fransız ulusu ve savunduÄŸunu iddia ettiÄŸi özgür dünyanın deÄŸerleri için bir utanç kaynağıdır" dedi. Paris, bu yılın baÅŸlarında Ä°srailli firmaların bir askeri ticaret fuarına katılımını da yasaklamıştı.

MELONÄ° LÜBNAN’A GÄ°DÄ°YOR

Avrupa'nın bir baÅŸka önde gelen devlet Ä°talya da iÅŸgalci güce karşı sesini daha çok yükseltiyor. Ä°talya BaÅŸbakanı Giorgia Meloni gelecek hafta Ä°srail saldırısı altındaki Lübnan'ı ziyaret edeceÄŸini açıkladı. Meloni, Ä°talyan Senatosu'nda yaptığı konuÅŸmada “Ä°srail güçlerinin tutumunun tamamen haksız olduÄŸuna inanıyoruz” dedi ve bunu Hizbullah ile Ä°srail arasındaki çatışmaların sona erdirilmesine iliÅŸkin BM kararının “açık bir ihlali” olarak nitelendirdi. Ä°talya DışiÅŸleri Bakanı Antonio Tajani’nin de gelecek hafta Ä°srail ve Filistin'e giderek diplomatik temaslarda bulanacağı kaydedildi.

Ä°RLANDA, AB-Ä°SRAÄ°L ORTAKLIÄžINI SORGULUYOR

DiÄŸer taraftan Ä°rlanda BaÅŸbakanı Simon Harris, Uluslararası Adalet Divanının (UAD) görüÅŸlerinin tüm ülkelere yükümlülük getirdiÄŸini söyledi. Harris, "AB-Ä°srail Ortaklık AnlaÅŸması'nın yeniden gözden geçirilmesi çok uygundur. Bu, Ä°rlanda halkının da hükümetinin de görüÅŸüdür. Ayrıca Ä°rlanda, UAD'nin temmuzdaki tavsiye görüÅŸü baÄŸlamında, Avrupa'daki herkesin iÅŸgal altındaki Filistin topraklarından yapılan ticaret konusunda harekete geçmesini beklemeyecek" diye konuÅŸtu.

ALMANYA Ä°KÄ° ARADA BÄ°R DEREDE

Son bir senede Ä°srail’i AB içinde en fazla destekleyen Almanya’da silah ambargosu gündemde. Politico'ya konuÅŸan bir Alman yetkili, Berlin'in Ä°srail'e silah ambargosu uygulanmadığı yönündeki ısrarına raÄŸmen, üst düzey Alman liderlerinin Ä°srail'e silah satışını engellediÄŸini söyledi. Koalisyonun YeÅŸiller Partili DışiÅŸleri Bakanı Annelena Baerbock ve Ekonomi Bakanı Robert Haabeck’in “Ä°srail’e sevkiyatı yapılan silahların ihracatını azaltmaya çalıştığı” iddiaları ortaya atıldı. Scholz hükümeti, iddiaları reddederek “Ä°srail’e silah tedariki yaptık ve yapmaya devam edeceÄŸiz” açıklamasında bulundu.

Ä°srail soykırımının, halihazırda kırılgan olan koalisyon yönetimi içinde derin bir çatlak oluÅŸturduÄŸu düÅŸünülüyor. Son olarak aşırı saÄŸcı AfD de hükümeti eleÅŸtirerek

"Gerilimin azaltılmasına katkıda bulunmak yerine yangına körükle gidiyorsunuz"dedi.

BELÇÄ°KA DA FÄ°LÄ°STÄ°N’Ä° TANIYACAK

Belçika BaÅŸbakan Yardımcısı Petra De Sutter, "Ya ÅŸimdi ya hiç" diyerek ülkesine Filistin'i tanıma çaÄŸrısında bulundu. Sutter ve partisi, yaptıkları çaÄŸrıya iliÅŸkin teklifi Meclis'e sunacaklarını açıkladı. Ä°srail saldırılarının baÅŸladığı 7 Ekim 2023 sonrası Avrupa’dan Ä°spanya, Norveç ve Ä°rlanda ve Slovenya Filistin’i devlet olarak tanıdığını açıklamıştı.

Ä°SPANYA’DAN AMBARGO ÇAÄžRISI

Öte yandan Avrupa'da Ä°srail karşıtı cephenin önde gelen liderlerinden biri de Sanchez geçtiÄŸimiz günlerde uluslararası topluma, Ä°srail'e silah sevkiyatını derhal askıya alması yönünde çaÄŸrıda bulunarak, "Uluslararası toplumun uyanmasının ve (Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin) Netanyahu'nun güç kullanarak yeni bir bölgesel düzen dayatma talebine karşı kararlılıkla hareket etmesinin zamanı geldi" demiÅŸti.

AB pazarında Ä°srail'e imtiyaz tanıyan Serbest Ticaret AnlaÅŸması'nın askıya alınmasını da Ä°rlanda hükümetiyle birlikte talep eden Sanchez, diÄŸer AB üyelerinin buna yanıt vermesini istediklerini açıklamıştı. Sanchez, Ä°srail’in söz konusu anlaÅŸmanın 2’nci maddesini, yani insan haklarına saygı ÅŸartını ihlal ettiÄŸini belirtmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.