Sosyal Medya

Güncel

İsrail'de füzeler tükeniyor! Sistem çökebilir

Hizbullah'ın saldırıları ‘Demir Kubbe’yi tartışmaya açtı. İsrail’in tek endişesi ‘Demir Kubbe’nin zafiyeti de değil. Gazze, Lübnan, İran ve Yemen’den atılan 26 bini aşkın füze ve dronun İsrail’in önleyici füze stokunu eritti.



Geçen pazar günü Ä°srail ordusuna ait bir eÄŸitim karargahını hedef alan dron saldırısı, Demir Kubbe ile ilgili tartışmaları hızlandırdı. Ä°ÅŸgalci gücün "Dünyanın en iyisi" olarak lanse ettiÄŸi hava savunma sisteminin kamikaze dronlar karşısında etkisiz olduÄŸunu belirten uzmanlar, sistemin bu konuda geliÅŸtirilmeye ihtiyaç duyduÄŸunu söylüyor. ABD'nin Ä°srail'e THAAD hava savunma sistemi göndermesi de bu durumu destekleyen bir geliÅŸme olarak görülüyor.

ALÇAKTAN UÇUÅž KUBBEYÄ° UYUTTU

Ä°srail ordusuna baÄŸlı askerlerin Hayfa'nın Binyamina beldesindeki bir yemek toplantısını hedef alan kamikaze drone saldırısı, 4 Ä°srail askerinin ölümüne ve 70'ten fazla askerin yaralanmasına sebep oldu. Saldırının ardından Hizbullah tarafından bölgeye iki drone gönderildiÄŸi, birinin Demir Kubbe tarafından imha edildiÄŸi ancak alçak irtifadan uçan ikinci dronun fark edilmeden hedefe ulaÅŸtığı belirtilmiÅŸti. New York Times (NYT) gazetesine konuÅŸan Ä°srailli askeri uzmanlar, Demir Kubbe'nin saatte bin milden daha hızlı hareket edebilen füzeleri tespit etme ve engelleme konusunda etkin sisteme sahipken, saatte yüz milden daha yavaÅŸ hareket eden insansız hava araçlarını tespit etmekte yetersiz kaldığı itirafında bulundu.

SÄ°STEM YENÄ°DEN TASARLANMALI

NYT konuÅŸan Ä°srail Hava Kuvvetleri Drone Departmanı Eski BaÅŸkanı Ofer Haruvi, "Batı dünyasında sahip olduÄŸumuz tüm sistemler -sadece Ä°srail deÄŸil- hava sahasını normal savaÅŸ uçaklarından ve füzelerden korumak veya savunmak için inÅŸa edilmiÅŸtir. Bu sistemlerin bir kısmını, bu tür yavaÅŸ hareket eden hedefleri görebilecekleri, tespit edebilecekleri ve takip edebilecekleri ÅŸekilde yeniden tasarlamanız gerekiyor" dedi. Pazar günkü drone saldırısının tanıklarından Viki Kadosh adlı bir Ä°srailli de, binaların arasından alçak uçan dronu fark ettiklerini ve saldırıdan 10 dakika önce haber verdiklerini belirtti. Saldırı günü Ä°srail medyası da dronun saldırıya bir dakika kala fark edildiÄŸini ancak bu sürenin engellemek için yetmediÄŸini aktarmıştı. Bu yorumlar, Demir Kubbe'nin dronlar karşısında yetersiz kaldığını kanıtlar nitelikte.

ARROWLAR BÄ°TÄ°YOR

Demir Kubbe'nin yaÅŸadığı zaafiyet karşısında, iÅŸgalci güç uzun menzilli füze savunma sistemlerinde de sıkıntı yaşıyor. Uzun menzilli balistik füze sistemlerini engelleme amaçlı geliÅŸtirilen Arrow 2 ve Arrow 3 füze sistemlerinin, son Ä°ran saldırısında neredeyse tükenme noktasına geldiÄŸi ve yeniden ikame imkanının uzun süre alacağı belirtildi. Bu geliÅŸmenin ise iÅŸgalci gücü hava savunma kabiliyeti noktasında önemli bir zaafiyetle karşı karşıya bıraktığı kaydedildi.

Ä°RAN VE HÄ°ZBULLAH SÄ°STEMÄ° ÇÖKERTEBÄ°LÄ°R

Öte yandan istatistiklere göre, son bir yılda Ä°srail'e Gazze, Lübnan, Suriye, Ä°ran ve Yemen'den 26 bini aÅŸkın füze ve dron fırlatıldı. Bunların büyük çoÄŸunluÄŸunun Demir Kubbe tarafından imha edildiÄŸi bildirildi. Hava savunma sisteminin önleyici füze stoklarına iliÅŸkin Financial Times'ta (FT) dün yayınlanan bir haberde, uzun süren savaÅŸ durumunun önleyici füze üretiminde de zorluklara sebep olmaya baÅŸladığı belirtildi. FT'ye konuÅŸan Israel Aerospace Industries'in CEO'su Boaz Levy, üretim için bazı hatların 7/24 çalışmasına raÄŸmen son dönemde stoklarda sıkıntı yaÅŸandığını doÄŸruladı. FT'ye konuÅŸan ABD'li savunma yetkilisi Dana Storul, "Ä°ran bir Ä°srail saldırısına karşılık verirse ve Hizbullah da katılırsa, Ä°srail'in hava savunmaları zorlanacak" diye konuÅŸtu.

24 saatte 146 hava saldırısı

Ä°srail'in Lübnan'a son 24 saatte 146 hava saldırısı düzenledi. Lübnan haber ajansı NNA'nın haberinde, saldırıların büyük bölümünün güneyde düzenlendiÄŸi belirtildi. Ä°srail'in, 8 Ekim 2023'ten bu yana Lübnan'a 10 bin 12 hava saldırısı düzenlediÄŸine dikkati çekildi. NNA'nın bir diÄŸer haberinde ise Ä°srail ordusunun Lübnan'ın güney ve orta kesimlerine akÅŸam saatlerinde düzenlediÄŸi saldırılarda en az 3'ü çocuk 15 kiÅŸinin öldüÄŸü belirtildi. Hizbullah ise Ä°srail'in bu saldırılarda yasaklı sılahlar kullandığını açıkladı. Medya Ä°liÅŸkileri Ofisi'nden yapılan açıklamada, Lübnan'ın güneyindeki Nebatiye ilindeki bazı noktaları Misket bombalarıyla vurulduÄŸu duyuruldu.

THAAD'lar Ä°srail'de

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Ä°ran tehdidine karşı konuÅŸlandıracağını duyurduÄŸu Terminal Yüksek Ä°rtifa Alan Savunma (THAAD) bataryası ile askeri personelin Ä°srail’e ulaÅŸtığını açıkladı. Pentagon Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, ilerleyen günlerde de batarya bileÅŸenlerinin ulaÅŸacağını ve sistemin tam olarak operasyonel hale geleceÄŸini söyledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.