Sosyal Medya

Güncel

İsrail'e THAAD bataryaları gönderen ABD, Gazze’ye insani yardım için İsrail’e 30 gün süre verdi!

Bir yandan THAAD füzelerini İsrail’in hava savunma sisteminde tespit edilen boşlukları doldurmak için konuşlandıran Washington yönetimi diğer taraftan Gazze’ye insani yardımların engellenmemesi için mektup gönderdi!!!



Amerikan Savunma Bakanlığı, Ä°srail’e yüksek irtifa füze savunma sistemi yollayacağını teyit etti.

ABD BaÅŸkanı Joe Biden, Terminal Yüksek Ä°rtifa Alan Savunma (THAAD) bataryalarının “Ä°srail’i savunacağını” söyledi.

Washington’ın Ä°srail’e THAAD sistemi gönderme kararı Amerikan askerlerinin Ä°srail’de görev alması anlamına geldiÄŸi için özellikle dikkat çekiyor.

Ülkede ÅŸu anda az sayıda Amerikan askeri var, ancak yaklaşık 100 askerlik bu yeni konuÅŸlandırma, ABD'nin geniÅŸleyen bölgesel savaÅŸa daha fazla müdahil olacağının bir iÅŸareti olması bakımından önem taşıyor.

Bir yandan THAAD füzelerini Ä°srail’in hava savunma sisteminde tespit edilen boÅŸlukları doldurmak için konuÅŸlandıran Washington yönetimi diÄŸer taraftan ABD DışiÅŸleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin imzalı mektup 13 Ekim'de gönderildi.

Mektup, Biden yönetiminden Ä°srail'e bugüne kadar yapılan en güçlü yazılı uyarı olarak nitelendiriliyor.

Blinken ve Austin'in uyarısı İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki operasyonları devam ederken geldi.

ABD'nin kötüleÅŸen insani durumla ilgili derin endiÅŸeleri! olduÄŸunu belirten mektupta, Ä°srail'in geçen ay kuzey ve güney arasındaki insani yardım hareketlerinin yaklaşık yüzde 90'ını engellediÄŸi belirtiliyor.

Mektupta neler yer alıyor?

Mektupta, çeÅŸitli tahliye emirleriyle yerlerinden olan 1.7 milyondan fazla kiÅŸinin Gazze'nin sahil ÅŸeridinde çok dar bir alanda sıkıştığı ve ölümcül bulaşıcı hastalıklarla karşı karşıya olduÄŸu vurgulanıyor.

ABD'nin Gazze'de "gittikçe kötüleÅŸen insani durumla ilgili derin endiÅŸeleri" olduÄŸu belirtiliyor.

Ä°srail hükümetinden bu gidiÅŸatı deÄŸiÅŸtirmek için bu bir ay içinde "acil ve sürekli" önlemler alması isteniyor.

Ä°ki bakan bu önlemlerin alınmamasının Amerikan politikalarını etkileyebileceÄŸini ifade ediyor.

Mektup, insani yardımı engelleyen ülkelere askeri yardımın sınırlandırılmasıyla ilgili Amerikan yasa ve mevzuatına gönderme yapıyor.

Ä°srail'in kış gelmeden, günde en az 350 kamyonun dört ana geçitten ve ek bir yeni geçitten giriÅŸine izin vermek ve el-Mevasi'deki insanların iç bölgelere hareket etmesine izin vermek de dahil olmak üzere “Gazze genelinde her türlü insani yardımı artırması” gerektiÄŸini söylüyor.

Ayrıca Ä°srail'e, kuzeyden güneye “Ä°srail hükümetinin sivilleri zorla tahliye etme politikası olmayacağını” yeniden teyit ederek “kuzey Gazze'nin izolasyonuna” son vermesi çaÄŸrısında bulunuyor.

Salı günü Washington'da bir basın toplantısı düzenleyen ABD DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller gazetecilere mektubun “kamuoyuna açıklamak niyetinde olunmayan özel bir diplomatik iletiÅŸim” olduÄŸunu söyledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.