Sosyal Medya

Güncel

Dünyada modern kölelik giderek artıyor

Uluslararası Çalışma Örgütü ve Uluslararası Göç Örgütünün hazırladığı raporda, 2016'dan 2021'e kadar modern kölelik altındaki kişi sayısının 10 milyon artarak 50 milyona ulaştığı belirtildi.



BirleÅŸmiÅŸ Milletlere (BM) baÄŸlı Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Uluslararası Göç Örgütü (IOM), dünya genelinde yaklaşık 50 milyon kiÅŸinin modern kölelik altında yaÅŸadığını açıkladı.

ILO ve IOM'un hazırladığı Modern Kölelik Üzerine Küresel Tahminler Raporunda, 2021'de modern kölelik, zorunlu evlilik ve zorla çalıştırılma verileri paylaşıldı.

Raporda 2021 itibarıyla dünyada yaklaşık 50 milyon kiÅŸinin modern kölelik altında yaÅŸamını sürdürdüÄŸü belirtilirken bu kiÅŸilerin 28 milyonunun zorla çalıştırıldığı, 22 milyonunun ise zorla evlendirildiÄŸi kaydedildi.

Son 5 yılda modern kölelik altındaki kiÅŸi sayısının önemli miktarda arttığı ifade edilen raporda 2021'de modern kölelik altındaki kiÅŸilerin 2016'ya kıyasla 10 milyon daha fazla olduÄŸu vurgulandı.

Modern köleliÄŸin yüzde 52'si üst orta ve yüksek gelirli ülkelerde

Modern köleliÄŸin dünyanın hemen hemen her ülkesinde görüldüÄŸü ve herhangi bir dini veya etnik baÄŸlılıkla sınırlı kalmadığının altı çizilen raporda, zorla çalıştırılma ve evlilik vakalarının en az yüzde 52'sinin üst orta ve yüksek gelirli ülkelerde var olduÄŸu bilgisi paylaşıldı.

Raporda, zorla çalıştırma vakalarının yüzde 86'sına özel sektörde rastlandığı, yüzde 14'ünün ise kamu sektöründe gerçekleÅŸtiÄŸi tespit edildi.

Göçmenlerin diÄŸer gruplara kıyasla zorla çalıştırılmaya 3 kat daha fazla meyilli olduÄŸu aktarıldığı raporda dünya genelinde zorla evlendirilme sayısının da ciddi oranda arttığı, 2016'dan 2021'e kadar 6,6 milyon kiÅŸinin zorla evlendirildiÄŸi bildirildi.

Uluslararası camia ortak çaba sarf etmeli

Raporda ifadelerine yer verilen IOM Genel Direktörü Antonia Vitorino, göçmenlerin modern kölelikte büyük bir oranı oluÅŸturduÄŸuna dikkati çekerek, "Rapor, bütün göçlerin güvenli ve düzenli olmasını temin etmenin ne kadar acil olduÄŸunu göstermektedir." ifadesini kullandı.

Vitorino, göçmenlerin zorla çalıştırılma ve evlendirilmede artan eÄŸilimin önüne geçilmesi için uluslararası camianın çaba sarf etmesi gerektiÄŸini vurguladı.

ILO Genel Direktörü Guy Ryder ise modern köleliÄŸin azaltılması için ulusal ve uluslararası tedbirlerin koordinasyon halinde olması gerektiÄŸini belirterek, "Sendikalar, iÅŸ verenler, kuruluÅŸlar, sivil toplum örgütleri ve sıradan vatandaÅŸlar bu mücadelede kritik öneme sahip." açıklamasında bulundu.

Ömer Faruk Yıldız / Cenevre

Kaynak:AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.