Ali Haydar Haksal / İslâm’ın Aydınlığında İnsan II
Ali Haydar Haksal / Milli Gazete
Milletlerin ortak bir bilinçleri ve ruhları var. Ä°slâm milletinin mensupları hangi ırktan olurlarsa olsunlar, ortak inanışları var. Ä°badetleri, buna baÄŸlı oluÅŸan gelenekleri, yaÅŸama biçimleri hemen hemen aynıdır. Sadece mezhepler küçük ayrıntılarda farklılıkları bulunuyor ki, bunlar da esasa aykırı deÄŸildir. ÖrneÄŸin Åžafiilerde ve Hanefilerde farklı olan küçük ayrıntılardır. Bunlar da her biri kendi mantığı içinde geçerlidir. BulunduÄŸumuz coÄŸrafyada Müslüman Türkler, Kürtler, Araplar, BoÅŸnaklar, Çerkezler, Lazlar, Ermeniler ve diÄŸerlerinin tamamının ibadet biçimleri aynıdır. Burada biliyorum ki, hemen bir tepki belirecek. Ermeni bir Müslüman ifadesi. Biz biliyoruz ki aslen soy olarak Ermeni olup Müslüman olanlar var. Irkçılık ruhu o kadar ÅŸiddetli bir durumdur ki, “Ermeni” denilince birilerinin baÅŸları ve gözleri dönüyor, kendilerini kaybediyorlar. Siyasal düÅŸmanlıklar veya tarihte yaÅŸanmış olan kimi durumlar bahane edilerek, bir ırka mensup olanlar, kendilerini üstün görenler öfkeyle tepki gösterirler. Çünkü onlara göre, mazlum, çaresiz, zavallı bile olsa o bir “Ermeni”dir. Zaten düÅŸmanlık gerekçesidir. Kendilerinden olmayan birini aÅŸağılarken “Ermeni dölü” demekten kendilerini alamıyorlar.
Tarihi bilenler, okuyanlar, bilirler ki Haçlı seferleri sırasında onlar mazlum konumuna düÅŸtüklerinde Müslümanlara sığınıyorlar. Müslümanların koruyuculuÄŸu, insanî tutumu, Müslümanlar onlar için bir sığınaktır. Tanzimat Fermanı ilanında kendilerinin Yahudilerle bir tutulmaması, kendilerinin Osmanlı tebaası ve mensubu olduklarını ifade ediyorlar.
Kendi ırkını farklı konumlandıranlar insana insan olarak bakmadıkça insanî sorunların derinleÅŸmesi kaçınılmaz olur. Kendi ırkını üstün görenler baÅŸkalarını küçümsediklerinden, hatta insan yerine bile koymadıklarından bir gurur ve kibir putuna dönüÅŸüyorlar.
Bir önceki yazımızda da vurguladığımız durum: Ä°slâm dini onlar için sadece yardımcı bir unsurdur. Bir toplumda tutunabilmenin bir yoludur. Ä°slâm hayat dışı olmayacağına göre, insanlığın, Müslümanların temel inanışı olduÄŸundan zorunlu bir tutunuÅŸ oluyor. Bu da zaman içinde iÅŸlevsiz ve sadece öylece kenarda dursun diyedir. Bu, sadece ırkçılar için deÄŸil, kimi siyasal, ideolojik, kurumsal yapılar için de geçerlidir.
Öyle bir sürece girildi ki, dinler artık ırkların dini olmaya baÅŸladı. Kimi ırklar dini, yanı Ä°slâm’ı kendine ait görüyor. Fakat bu din öylesine dönüÅŸtürülüyor ki bir ırk dini oluÅŸmaya baÅŸlıyor. Ä°slâm’ın inançları, amentüsü, kuralları bir biçimde farklılaşıyor. Åžöyle ki ırk dinleri kendi amentülerini de oluÅŸturuyorlar. Bunlar, cumhuriyet ideolojisi ile kendine özgü bir din ve kuralları oluÅŸurken bir diÄŸer yandan da ırklar, özellikle baskın olanlar ırk dinlerinin bir amentüsünü oluÅŸturuyorlar.
Türkiye’de yaşıyoruz. Bu coÄŸrafyada birçok ırk var. Farklı dilleri olanları var. Fakat bir ırk diÄŸerlerinden üstündür. Farklı bir ırk veya kavimden de olsa o Türk olmak zorundadır. Irk dininin amentüsünün ilk kuralı budur. “Türk olmadan Müslüman olunmaz” absürtlüÄŸü gibi. Bu ırk diÄŸerlerinden üstündür. DiÄŸerleri hizmette olanlardır.
Ä°slâm inancında, ahirette, sorgu zamanında insanlar ırklarından ötürü hesaba çekilmezler. Hangi ırktan olduÄŸuna bakılmaz. Ä°nsan olarak ÅŸirk içinde midir, deÄŸil midir? Amentü baÄŸlamında bir inanışa sahip midir? Amel defterleri önlerine açıldığında bir kul olarak hesaba çekilirler. Zerre miktarı iÅŸlenmiÅŸ suçların, günahların bile hesabı sorulur. Zerre miktarı iyilikleri, hayırları, sevapları onların tartısında lehlerinedir.
Ä°slâm’ın belirlediÄŸi temel esaslar var. Allah’a inanma, ahiret gününe iman, hayırlı iÅŸ yapmış olma. Hiçbir kul ırkından ötürü bir üstünlüÄŸe sahip deÄŸildir. Orada bunun bir hesabı da olmaz. Haram yiyecek, zulmedecek, adil olmayacak, faiz yiyecek, büyük günahları iÅŸleyecek vs. KiÅŸiyi ırkı kurtarmaz, kiÅŸiyi kurtaracak, güzellikleri ve hayırlarıdır. Hayırlı eylemleridir. Kul olma bilincidir. Åžeytan kendini insandan üstün gördü, bir melek iken. Irk üstünlüÄŸü, ÅŸeytanlığın bir benzeridir.
Henüz yorum yapılmamış.