Sosyal Medya

Güncel

Macron seçildi ama..

Mehmet Beyhan / Milat



Fransa’da beklendiÄŸi gibi Macron ikinci defa CumhurbaÅŸkanı seçildi. Ama bu Macron’un beÅŸ yıllık CumhurbaÅŸkanlığı döneminde baÅŸarılı bir performans ortaya koyduÄŸundan kaynaklanmadı. Bana göre, Macron’un yeniden seçilmesinin üç temel nedeni bulunmaktadır.

Bunlardan birincisi, Macron’un rakiplerinin iyi olmamasından kaynaklandı. Zira muhalefet partileriaçıkladıkları hükümet programları, ekonomik ve güvenlik konularında Fransız toplumuna güven vermedi. Ä°kincisi, Ä°ki Dünya Savaşının yıkıcı sonuçlarını dünyayla birlikte Fransızlar da tecrübe etmiÅŸlerdi. Ukrayna’da patlak veren savaÅŸ, ırkçıların iktidarda olması üçüncü dünya savaşını tetikler mi? Seçimden önce konuÅŸtuÄŸum bütün Fransızlar bu endiÅŸeyi dile getirmiÅŸlerdi.Üçüncüsü, Le Pen gibi ırkçı birinin cumhurbaÅŸkanı olması mevcut ekonomik krizi daha da derinleÅŸtirebilme kaygısı vardı.

Macron’un tekrar seçilmesinin nedenlerini kısaca bu ÅŸekilde özetleyebiliriz. Ancak bu seçimin Müslüman Fransızlar açısından da kısaca deÄŸerlendirmekte yarar vardır. Gerek seçimden önce gerekse seçimden sonra Fransa’yla baÄŸlantılar kurdum. Yaptığım görüÅŸmelerde bende oluÅŸan kanaate göre, çıkan sonucun Müslümanlar için olumlu bir yansıması olmayacaktır. Çünkü seçim kampanyası sürecinde her iki liderde Ä°slam’a ve Müslümanlara karşıtlığı konusunda birbirleriyle yarıştılar adeta.

Hatırlanacağı gibi Macron 2017’de seçildikten sonra Müslüman azınlığı hedef almış ve azami baskılar uygulamıştı. Seçim sürecinde ortaya koyduÄŸu Müslüman karşıtlığını göz önünde tuttuÄŸumuzda bir önceki dönemde yaptığı zulüm yeni dönemde de devam edeceÄŸini göstermektedir.

Middle East Eye sitesinin haberine göre, Fransa’da son 5 yıl içerisinde 718’den fazla cami, okul, vakıf gibi kuruluÅŸlar, bakanlık kararnamesiyle bir gecede fiilen feshedildi. Fakirler için toplanan 46 milyon Euro’ya el koyarak yardım kuruluÅŸlarını kapattılar. Devlet destekli zulüm politikası, uluslararası platformlardan gizlediler.

Makul siyasetin temsilcisi olarak gösterilen Macron, hâlbuki ırkçı rakibi Le Pen gibi Ä°slam’ı ve Müslümanları tehdit olarak görmektedir. Hatta Macron'un içiÅŸleri Bakanı, Le Pen'in Ä°slam'a yaklaşımını "yumuÅŸak" olarak nitelendirmiÅŸti.

Tabi burada üzerinde durulması gereken soru, Fransa baÅŸta olmak üzere tüm Batı âleminde ırkçılık neden yükselmektedir? Bu sorunun tek bir cevabı yok ama bana göre, en önemli sebebi, Batı âlemi uzun bir zamandan beri düÅŸünce alanında büyük bir çölleÅŸme yaÅŸamaktadır. Batı’da artık büyük filozoflar yetiÅŸmiyor.

Açıkça belirtmekte fayda vardır, hiçbir Avrupa ülkesinin tv kanallarında ufuk açıcı analizler göremiyoruz. Somut bir örnek olsun diye söylüyorum: Salı ve PerÅŸembe akÅŸamları tv net’te Nedret Ersanel beyin yönettiÄŸi ‘’Akıl Odası’’ kalitesinde bir televizyon programını Batı’da göremiyoruz.

Dolayısıyla düÅŸüncenin üretilmediÄŸi yerde düÅŸmanlaÅŸtırmafaaliyetleri daha kolay zemin bulur. Fransa ÅŸu anda AB dönem BaÅŸkanlığını yürütürken, Macron bu platformu uyduruk bahanelerle Müslüman karşıtı olarak kullandı. Müslümanlara karşı uyguladığı faÅŸizan tutumunu AB’nin ortak güvenlik stratejisi olarak benimsemeye zorladı.

Macron seçildi ama Fransız siyaseti merkez saÄŸ ile aşırı saÄŸ arasında bölünmeye devam edecektir. GörüÅŸtüÄŸüm birçok Fransız Müslüman, seçim sandığının artık geçerli bir siyasi çözüm olmadığını söylediler. Irkçılık vahim boyutlara ulaÅŸtıkça, bu zulmün manevi, psikolojik ve siyasi etkileri saÄŸlam bir ÅŸekilde kök salacaktır. Demem o ki, Macron seçildi ama Fransa’da zulüm devam edeceÄŸe benziyor.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.