Şahsiyetli Bir Müslüman Olmak İçin Nebevi Prensipler
Abdülaziz Kıranşal / Milli Gazete
Elbette ilim sahibi olacağız ancak unutmayacağız ki, ÅŸahsiyet yoksa ilim fayda etmez. Elbette bilgiye önem vereceÄŸiz ama unutmayacağız ki, bilinç/ÅŸuur yoksa bilgi de fayda etmez. TebliÄŸden de asla vazgeçmeyeceÄŸiz ama bileceÄŸiz ki, temsil yani örnek bir ÅŸahsiyet yoksa tebliÄŸ fayda etmez. Muhakkak dava sahibi bir Müslüman olacağız ama hiç aklımızdan çıkarmayacağız ki ÅŸahsiyet olmadan dava da bir iÅŸe yaramaz.
Müslümanca bir ÅŸahsiyete sahip olmak istiyorsak Efendimiz’in (S.A.S.) emrettiÄŸi ÅŸu dokuz prensibi kendimizde huy haline getirmeye gayret edelim.
Efendimiz (S.A.S.) buyuruyor ki: “Rabbim bana dokuz ÅŸey emretti: Gizli halde de açık halde de Allah’tan korkmak, öfke halinde de rıza halinde de adaletli olmak, fakirlikte de zenginlikte de iktisatlı olmak, benden kopana da sıla-ı rahim (dostluk) yapmak, beni mahrum edip bir ÅŸey vermeyene de vermek, bana zulmedeni bile affedebilmek, susma halimin tefekkür olması, konuÅŸma halimin zikir olması, bakışımın ibret olmasını ve sürekli marufu (doÄŸru ve güzel olanı) emretmek.” (MiÅŸkatü’l-Mesâbih, 4/1639, 1640)
Müslümanca bir ÅŸahsiyete sahip olmak istiyorsak insanlarla olan iliÅŸkilerimizde ÅŸu altı nebevi prensibi uygulamaya gayret edelim.
Efendimiz (S.A.S.) buyuruyor ki: “Siz kendi adınıza bana altı ÅŸeyi garanti edin, ben de size cenneti garanti edeyim: KonuÅŸtuÄŸunuzda doÄŸru söyleyin. Vaat ettiÄŸiniz zaman vadinizi yerine getirin. Size bir ÅŸey emanet edildiÄŸinde emanete riayet edin. Ä°ffetinizi koruyun. Harama bakmaktan sakının ve elinizi haramdan çekin.” (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 5/323)
Müslümanca bir ÅŸahsiyete sahip olmak istiyorsak insanları bizden uzaklaÅŸtıracak, yaptığımız güzel iÅŸleri mahvedecek ve bize Allah’ın rızasını kaybettirecek ÅŸu altı kötü huydan uzak duralım.
Efendimiz (S.A.S.) buyuruyor ki: “Altı ÅŸey amelleri mahveder: Ä°nsanların ayıp ve kusurları ile meÅŸgul olmak, kalp katılığı, dünya sevgisi, utanmazlık ve hayasızlık, uzun emel (dünyevileÅŸme), zulme devam etmek.” (Kenzü’l-Ummâl, 44023)
Müslümanca bir ÅŸahsiyete sahip olmak istiyorsak ÅŸu sekiz sınıftan biri olmayalım ve bu sınıftakilerin özelliklerini ve belirtilerini taşıyanlardan da uzak duralım.
Efendimiz (S.A.S.) buyuruyor ki: “Åžu sekiz sınıf insan kıyamet günü yaratıklar içerisinde Allah’ın en çok buÄŸz ettiÄŸi kimselerdir: Yalancılar, kibirliler, Müslüman kardeÅŸine karşı göÄŸüslerinde kin biriktirenler, onlarla karşılaÅŸtıklarında ise içlerinde sakladıklarının tersi bir tavır takınanlar, Allah ve Rasulüne itaata çaÄŸrıldıklarında ağırdan alıp, ÅŸeytan ve emirlerine davet edildiklerinde ise hızla koÅŸanlar, hiçbir ÅŸekilde hakları olmadığı halde, en ufak bir dünyalık dahi gözlerine çarpar çarpmaz yeminle ona sahiplenenler, söz götürüp getirenler, dostların arasını ayıranlar, suçsuz kimselerin ayağını kaydırmak isteyenler.” (CamiussaÄŸir, 891)
Müslümanca bir ÅŸahsiyete sahip olmak istiyorsak Allah’ın razı olduÄŸu ÅŸu üç ilkeye sarılalım, Allah’ın razı olmadığı ÅŸu üç kötü ahlaktan da uzak duralım.
Efendimiz (S.A.S.) buyuruyor ki: “Allah, sizin üç ÅŸeyinizden hoÅŸlanır, üç ÅŸeyinizden de nefret eder. HoÅŸlandığı ÅŸeyler: Allah’a hiçbir ÅŸeyi ortak koÅŸmadan O’na ibâdet etmeniz. Allah’ın ipine sımsıkı sarılmanız ye ayrılığa düÅŸmemeniz, Allah’ın idarenizi eline verdiÄŸi kimselerin (Ä°slam’i emirlere göre idare eden idarecilerin) hayır ve iyiliÄŸini dilemeniz. SevmediÄŸi ÅŸeyler ise ÅŸunlardır: Dedikodu etmeniz, yerli yersiz çok soru sormanız ve faydasız yere malınızı zayi etmeniz.” (CamiussaÄŸir, 1908)
Henüz yorum yapılmamış.