Rusya-Ukrayna savaşının sonucunda oluşabilecek beş senaryo...Kim kazanacak?
Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının ikinci haftası sona ererken, savaşın gidişatına ait senaryolar ortaya atılmaya başlandı. İşte Rusya-Ukrayna savaşının sonucunda oluşabilecek beş senaryo..
Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin'in emriyle Ukrayna'ya baÅŸlatılan savaşın 14. gününe girildi.
Birçok analist ve stratejist, Ukrayna'nın ülkenin kuzeyinde, doÄŸusunda ve güneyinde Rusya'dan gelen çok sayıda ve sürekli saldırılara karşı koyma konusundaki tüm yüreÄŸi ve cesaretine raÄŸmen, Ukrayna'nın Moskova'nın askeri gücü tarafından ezilmesinin sadece bir zaman meselesi olduÄŸuna inanıyor.
Uzmanlar, çoÄŸu kiÅŸinin uzun bir çatışma beklentisiyle, Rusya'nın askerlerini geri çekmesi ve Ukrayna'nın egemen bir ulus olarak kalması gibi en olumlu senaryoda bile Avrupa'nın eski günlerine dönmesinin pek olası olmadığını belirterek, Ukrayna için bir sonraki adımın kasvetli olabileceÄŸini söylüyor.
24 Åžubat sabahının erken saatlerinde baÅŸlayan iÅŸgalden bugüne kadar yalnızca Herson kesin olarak Rusların eline geçerken, savaÅŸ nedeniyle Ukrayna'daki yaklaşık 2 milyon kiÅŸi komÅŸu ülkelere göç etmek zorunda kaldı.
Ä°ÅŸte Rusya - Ukrayna savaşının sonuçlarına dair olası önümüzdeki dönemde gerçekleÅŸmesi muhtemel ihtimaller:
1. DÜZENSÄ°Z KONTROL
Rusya-Ukrayna savaşını yakından izleyenler, çatışmanın akışkan ve hızla deÄŸiÅŸen doÄŸasının Ukrayna'da bundan sonra ne olacağını tahmin etmeyi zorlaÅŸtırdığını söylüyor.
Hem Moskova'nın hem de Batı'nın sonraki hamlelerinin tahmin edilemez olduÄŸunu söyleyen uzmanlar, Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin'in Kiev'de Rus yanlısı bir rejim kurmak istemesinin olup olmayacağının belirsizliÄŸinin altını çiziyor.
Eurasia Group tarafından önümüzdeki üç ay için temel yayımlanan senaryosunda, Rusya'nın “Dnipro Nehri'ne kadar doÄŸu Ukrayna'nın düzensiz kontrolünü” ve baÅŸkent Kiev'i ele geçirip “Rus destekli bir kukla hükümet” kurulacak.
Eurasia Group'un baÅŸkanı Cliff Kupchan ve meslektaÅŸları tarafından yayımlanan yazıda, “Ukrayna devletinin büyük olasılıkla ülkenin batısında yer alan ve Polonya sınırına yakın bir ÅŸehir olan Lviv'den yönetileceÄŸi ve yarı sürgündeki hükümetin “batı desteÄŸi” alacağı tahmin edildi.
Analistler, Ukrayna'dan Batı Avrupa'ya 5 ila 10 milyon arasında bir mülteci akışını öngördüler.
Rus kuvvetlerine karşı direniÅŸ, savaÅŸ ilerledikçe ve muhtemelen daha da sertleÅŸeceÄŸi aktarılırken, bir savunma analisti olan Scott Boston ise, Rusların “çok fazla savaÅŸ gücü kaldığını ve ÅŸiddeti büyütmek için çok fazla kapasiteye sahip olduÄŸunu” söylerken, “Bu ÅŸey gerçekten uzun süre devam edebilir” diye konuÅŸtu.
2. TEMÄ°ZLEME VE BÖLME
Bazı analistler, Rusya'nın Ukrayna üzerindeki herhangi bir düzensiz kontrolünün ülkenin bir tür bölünmesine yol açabileceÄŸi konusunda hemfikir.
Özellikle de Rusya doÄŸu Ukrayna'da saÄŸlam bir ÅŸekilde yerleÅŸirken, daha geniÅŸ ülkeyi iÅŸgal etmeden önce iki Rus yanlısı cumhuriyetin bağımsızlığını tanıdığı Donbas bölgesinde bunun olacağı öngörülüyor.
AraÅŸtırma görevlisi Taras Kuzio, Atlantik Konseyi için yazdığı bir makalede, Moskova'nın "Ukrayna'nın tamamen askeri olarak fethini, ardından bir bölünme ve sivil nüfusun büyük bir tasfiyesini" hedeflediÄŸini” belirtti.
Kuzio, “Putin'in görünürdeki amacı, ülkeyi yeni bir Rus Ä°mparatorluÄŸu'na sıkıca kilitlenmiÅŸ bir askeri diktatörlük olarak korkunç bir geleceÄŸe mahkum ederken Ukrayna kimliÄŸinin tüm kalıntılarını ortadan kaldırmaktır” derken, “Bu kabus gibi senaryo, Putin'in mevcut askeri kampanya için kendi belirttiÄŸi hedefleriyle ve Ukrayna devletine karşı uzun süredir devam eden hor görme ve düÅŸmanlık siciliyle yakından örtüÅŸüyor ”ifadelerini kullandı.
Ukrayna'da, Belarus'taki Alexander LukaÅŸenko'nunkine benzeyen sadık bir rejimi kimin yönetebileceÄŸine dair birçok soru ortaya atılırken, Kuzio, Moskova'nın eski Ukrayna Devlet BaÅŸkanı Viktor Yanukoviç'i göreve getirmek istediÄŸi yönünde spekülasyonlar olduÄŸunu kaydetti.
Kuzio, "Bu, son sekiz yıldır Yanukoviç'in Batı destekli bir darbeyle yasadışı bir ÅŸekilde görevden alındığı konusunda ısrar eden Kremlin propagandasıyla tamamen uyumlu olacaktır" dedi.
3. Ä°SYAN
Analistlerin çoÄŸu, Ukraynalıların herhangi bir kukla rejime karşı savaÅŸmaya devam edecekleri konusunda uyarırken, çatışma, ülkede kalan Ukraynalıların bu tür bir rejimi mevcut herhangi bir yolla devirmeye çalışmasıyla bir isyana dönüÅŸmesini öngörüyor.
Stratejisti Tim Ash, Rusya'nın uzun, uzamış, pahalı ve sancılı bir Ukrayna iÅŸgaliyle karşı karşıya kalacağını söylerken, Putin'in askeri savaşı kazandığını varsaymamız durumunda, trilyon dolarlık sorunun Ukrayna'da barışı nasıl kazandığı olduÄŸunu söyledi.
Ash, “Ukraynalılar, resmi askeri savaÅŸlar sona erse bile uzun ve sert direnecekler” derken, “7/24 haberler ve internet, Putin'in vahÅŸetini herkesin görmesi için ortaya çıkaracak" ifadelerini kullandı.
DiÄŸer analistler ise, bir isyanın uzun süre devam etmesi durumunda ağır bir ÅŸekilde yok edilecek bir Ukrayna veya Rusya için kolay bir çözümün olmadığı bir “bataklık” konusunda uyarıyorlar.
Bu senaryoda, Atlantik Konseyi'nin Scowcroft Strateji ve Güvenlik Merkezi programındaki stratejistler Barry Pavel, Peter Engelke ve Jeffrey Cimmino, Rusya'nın Ukrayna'daki zaferinin “pirüs”, yani kazanmaya deÄŸmeyecek bir zafer olacağını belirtirken, elde etmek için çok ÅŸey kaybedilebileceÄŸini altını çizdiler.
NATO'nun Ukrayna'ya yardımı artırdığı senaryoda analistler, "çatışma Moskova'nın kasasını boÅŸaltıyor ve sonuçta birçok ÅŸiddet ve ölümden sonra geri çekilmeye zorluyor” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
4. NATO'YA KARÅžI RUSYA
NATO, Rusya-Ukrayna savaşına doÄŸrudan müdahale etmeyi defalarca reddederken, bunu yapmanın Moskova ile doÄŸrudan bir çatışmaya yol açacağını ve Ukrayna'daki "özel askeri harekatı" olarak adlandırılan duruma "müdahale eden" herhangi bir ülkenin anlatılmamış sonuçlarla karşılaÅŸacağı konusunda uyardı.
AB'nin ve NATO'nun doÄŸu kanadındaki Polonya, Romanya ve Baltık ülkeleri gibi NATO konuÅŸlandırmalarının son haftalarda arttığını gören ülkeler, çatışmanın kendi bölgelerine sıçrama potansiyeli konusunda son derece gergin durumda bulunuyorlar.
Rusya Ukrayna'da galip gelirse analistler, Doğu Avrupa'ya inen ve Soğuk Savaş'takileri anımsatan iki karşıt jeopolitik blok oluşturan yeni bir "Demir Perde" konusunda uyarıyor.
Bununla birlikte NATO ile Rusya arasındaki olası doÄŸrudan bir çatışmanın Üçüncü Dünya Savaşı'nı meydana getireceÄŸi konusunda uyarıda bulunan uzmanlar, Putin'in NATO yardımlarını "ABD ve NATO müttefikleri tarafından Rusya'ya karşı alınan ve misillemeyi hak eden savaÅŸ eylemleri" olarak algıladığına inanıyor.
5. MUCÄ°ZE
Analistler, Rus silahlı kuvvetlerinin Ukrayna'dan kesin bir ÅŸekilde geri çekilmesinin, ülkenin bu zor durumunda olması için mümkün olan en iyi sonuç olacağı konusunda hemfikir.
Ukrayna ihtilafının nasıl sona erebileceÄŸine iliÅŸkin en iyi olası senaryo, Ukrayna'nın NATO tarafından desteklenen kendi savunma yetenekleriyle oluÅŸan askeri ve sivil direniÅŸinin "olasılıkların üstesinden gelmesine ve Moskova'nın ilerlemesini durdurması" olarak görülüyor.
Bu varsayımsal senaryoda, Putin'in Kiev hükümetini devirmesi ve bir kukla rejim kurması engellenirken, Atlantik Konseyi'nin stratejistleri Pavel, Engelke ve Cimmino, "Ukrayna direniÅŸinin kararlılığı ve becerisi, savunucuların lehine bir çıkmaza yol açıyor" dedi.
Bu "mucize" senaryoda analistler, Kremlin'in Rusya'nın Ukrayna'yı iÅŸgali için "fahiÅŸ bir bedel ödeyeceÄŸini" fark ettiÄŸini ve Ukrayna'da uzun ve maliyetli bir düÅŸüÅŸ beklentisiyle karşı karşıya olduÄŸunu söyledi.
Ekonomik çöküÅŸ ve diplomatik izolasyonla birleÅŸtiÄŸinde, Putin birliklerinin geri çekilmesini emrettiÄŸi öngörülen senaryoda, Ukrayna'nın egemen bir demokrasi olarak kaldığı ve NATO'nun geliÅŸmiÅŸ bir güvenlik durumuyla karşı karşıya olduÄŸu bu sonucun bile "tehlikeyle dolu" olabileceÄŸi konusunda uyardı.
Kaynak: ntv.com.tr
Henüz yorum yapılmamış.