Güncel
Tabelası olmayan bir proje lisesi: Ayazağa İmam Hatip Lisesi
Hüseyin Akın / Milli Gazete
Proje okulu nedir?
2014 yılında çıkan uygulamayla birçok okul proje okul kapsamına alındı.
Proje okul eksiÄŸi daha az, proje imkânları daha çok olan, laboratuar, bilgisayar ve altyapıları daha iyi olan okullara deniyor. Bölgesel ve uluslararası projeler söz konusu olduÄŸunda bu okullar akla geliyor. Akademik baÅŸarı sıralaması da diÄŸer okullara göre daha iyi olan okullar projeye layık görülüyor. Ayrıca proje okullarında görev yapacak öÄŸretmenlerde de bazı vasıflar aranmaktadır.
Peki, bu kapsamın dışında kalan okullara ne demeli? Ä°ddiası olmayan, kendi yağıyla kavrulan, o kadar ileriye açılmayan okul mu demek lazım? Bana kalırsa bir okulu proje okulu yapan tabelası ya da böyle bir statüye sahip olması falan deÄŸil, kendi potansiyel ve imkânlarıyla yarışabilmesidir. Projenin istenilmeden yapılanı makbuldür ayrıca.
Maslak’ta iÅŸ merkezlerinin arasında AyazaÄŸa Ä°mam Hatip Lisesi diye bir okul var. Görmek için biraz gayret sarf etmediÄŸiniz sürece okulu bulmakta zorluk bile çekebilirsiniz. KurulduÄŸu günden beri atölye benzeri geçici binalarda eÄŸitim görülüyor. Ä°ÅŸte bu okulda son günlerde öÄŸretmeni, idarecisi, öÄŸrencisi ve velisiyle tatlı bir telaÅŸ var. AyazaÄŸa Ä°mam Hatip Lisesi’nin öÄŸrencileri her branÅŸtan öÄŸretmenleriyle birlikte okul müdürleri Murat ErtaÅŸ’ın destek ve gayretleriyle “Üstatla Kırk Saat” adıyla Sezai Karakoç ve eserlerini anlama programı düzenliyorlar. Edebiyat öÄŸretmenleri AyÅŸe Aydın’ın çabası da ayrıca görülmeye deÄŸer. Bir öÄŸretmenin heyecan ve azminin nerelere kadar ulaÅŸabileceÄŸini bu günlerde AyazaÄŸa Ä°.H.L’ye konuk olan yazarlar bunu bizzat yerinde görmekteler.
Ä°çlerinde Ä°smail Kılıçarslan, Ali Emre, Celal Fedai, Cengizhan Orakçı, Zeki Bulduk, Zafer Acar, YaÅŸar Ä°liksiz, Serap KadıoÄŸlu, Erol ErdoÄŸan, Dr. Åžaban ÇobanoÄŸlu, Mehmet Åžeker, Prof. Dr. Mustafa Özel’in de bulunduÄŸu toplam 34 yazar ve ÅŸair Sarıyer bölgesindeki okullarda öÄŸrencilerle buluÅŸuyorlar.
Ä°lk haftasını geride bırakan Sezai Karakoç’u anlama etkinlikleri öÄŸrenci ve öÄŸretmenlerde edebiyat ve medeniyet dünyamızın mihenk taÅŸlarını öÄŸrenmenin ne denli ehemmiyet arz ettiÄŸini anlamaya bir kez daha vesile olacaktır.
Proje okulu olmanın ne demek olduÄŸunu AyazaÄŸa Ä°mam Hatip’in bu kuÅŸatıcı etkinliÄŸi ile bir kez daha öÄŸrenmiÅŸ olduk. Sezai Karakoç programında din görevlileri de unutulmamış. Yazar ve din görevlisi Bülent Acun “Ä°slami Umdelere Sezai Karakoç Kaleminden Edebi Soluk” baÅŸlığıyla bir konferans verecek.
Proje denildiÄŸinde sadece teknik ÅŸeyler akıllarına gelenler bir kez daha düÅŸünmeliler. Sadece laboratuara giren ÅŸeyler mi proje adıyla gençlerimizi geliÅŸtirecek ÅŸeyler? Din EÄŸitimi Genel MüdürlüÄŸü de bu okulumuzda olduÄŸu gibi zaman zaman rastlanabilecek tarzdaki ufuk açıcı projeleri iyi örnekler sınıfına dâhil edebilir. Ayrıca bu tip modelleri yaygınlaÅŸtıracak teÅŸvikler geliÅŸtirebilir.
ÖÄŸrenciyi potansiyel olarak istenen netlikte tanıyabilmenin yolu sınav kâğıtlarından geçmez. Ä°ÅŸ esnasında, faal halde, marifetini sergilerken ve kendini bir orkestranın parçası olarak gördüÄŸünde gücünün deÄŸerini ve sınırlarını anlar. Okullara dışarıdan kültür ve edebiyat faaliyetleri önermek yerine okul bünyesinde öÄŸrenci, öÄŸretmen, idareci ve veli iÅŸbirliÄŸi ile yapılacak kültürel faaliyetlere maddi ve manevi desteklerde bulunmak çok daha yararlı ve de verimli olacaktır.
AyazaÄŸa Ä°mam Hatip Lisesi’ni diÄŸer okullara örneklik teÅŸkil edecek ortak ruhla hazırladıkları bu kapsamlı etkinlikten dolayı bir kez daha kutluyor, darısı diÄŸer okullarımıza diyorum.
Henüz yorum yapılmamış.