Sosyal Medya

Güncel

Rusya kararlı: SSCB loading...

Fadime ÖZKAN / Star



Haftalardır dile getirilen ama bazı uzmanların ısrarla Rusya'ya kefil olduÄŸu, Biden'ın ise ısrarla "Rusya Donbas'a girecek" dediÄŸi Ukrayna-Rusya geriliminde süreç hızla savaÅŸ noktasına geldi.
 
Putin dün gece bir saati bulan canlı yayında yaptığı ulusa sesleniÅŸ konuÅŸmasında Ukrayna'nın "Donbas bölgesinin tarihsel olarak Rusya'nın bir parçası" olduÄŸunu, söyleyerek Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri'ni tanıma kararını onayladığını duyurdu. Kremlin Rus ordusunu harekat emrini verdi.
 
Bu duyuru Rusya'nın Donetsk ve Luhansk'ı işgal edeceğinin ilanı aynı zamanda.
 
Halihazırda Rusya'nın Ukrayna'yı kuzey, doÄŸu ve güneyden kuÅŸattığı, Ukrayna sınırında 190 bin Rus askerinin olduÄŸu, bunun Ukrayna ordusunun iki katına tekabül ettiÄŸi söyleniyor.
 
Sıcak çatışma baÅŸlamadan önlenebilir mi, dünya buna odaklandı.
 
Putin'in hamlesinin ardından uluslararası gündem bir anda allak bullak oldu, uzun bir geceydi yaÅŸanan.
 
UzlaÅŸma için aktif rol alan Türkiye, Rusya'nın kararını tanımadığını ifade etti, kınadı.
 
NATO, AB, Avrupa ülkeleri, Amerika Putin'in kararını kınadı. Rusya'nın adımı uluslararası hukukun ihlali olarak tanımlandı.
 
Liderler arasında telefon görüÅŸmeleri yapıldı. PeÅŸ peÅŸe yaptırım kararları çıktı.
 
Ukrayna ise -sanki Rusya'nın veto hakkı yokmuÅŸçasına- BM Güvenlik Konseyini acil toplantıya çağırdı.
 
Tepkilerin, yaptırımların devamı gelecektir.
 
Lakin bu adımların Rusya'nın indinde bir anlamı yok.
 
Rusya çünkü NATO'nun batı sınırına asker yığdığını, ülkesinin tehdit altında olduÄŸunu savunuyor.
 
Gerilimi düÅŸürmek için araya giren her aktöre de "askeri gerilimi azaltmak istiyorsanız önce NATO'nun doÄŸuya doÄŸru geniÅŸlemeyi durdurun" dedi. NATO ve ABD'den garanti istedi.
 
SSCB'nin çökerek çekildiÄŸi coÄŸrafyaların NATO toprağı olmasını istemiyor Rusya. NATO'nun hatta -doÄŸu- Almanya sınırına kadar geri çekilmesini savunuyor.
 
YaÅŸananların arka planında bir yönüyle NATO rahatsızlığı olsa da bir yönüyle Rusya'nın SSCB formuna kavuÅŸma arzusu var.
 
Teyakkuzda Rusya. "Grand strateji" yürüyor.
 
Yani fırsat kolluyor. Batı blokunun dağınık olması, lidersiz kalması ve AB'nin gevÅŸek dokusu Putin'in iÅŸini çok kolaylaÅŸtırıyor.
 
SergilediÄŸi asabiyet yeni de deÄŸil üstelik.
 
2008'de beÅŸ gün süren Gürcistan-Rusya savaşı Güney Osetya'nın bağımsızlığıyla sonuçlanmıştı hatırlayın. Rusya'nın kazanım hanesine yazıldı.
 
Batı bloğunun sessiz, etkisiz kalması Rusya'yı cesaretlendirdi. Ve 2013'te Ukrayna'ya bağlı Kırım yarımadasını ilhak ediverdi Rusya.
 
Ä°tirazlar, kınamalar, yaptırımlar geldi gelmesine de Kırım sonuçta Rusya'da kaldı.
 
Ardından ABD'nin her yerde bıraktığı boÅŸluÄŸu doldurdu Rusya. Suriye iç savaşında Beyaz Saray'ın çeliÅŸik siyaseti Kremlin'e yaradı. Bu sayede Suriye'de nükleer güce sahip savaÅŸ gemileri de dahil olmak üzere 11 savaÅŸ gemisi bulundurma hakkıyla Hmeymim Hava Üssü ve Tartus Limanını da aldı. Sıcak denizlere inmeyi baÅŸardı yani.
 
Belarus'ta da askeri gücü var Rusya'nın.
 
Batı ile Rusya arasında hep bir paylaşım savaşının sahası haline gelen Ukrayna toprakları ne yazık ki bir kez daha çiÄŸnenmenin eÅŸiÄŸinde. Limanlarıyla, geniÅŸ verimli topraklarıyla, madenleriyle Rusya'nın vazgeçemediÄŸi bir coÄŸrafya burası. Putin'in "tarihi" anlatılara sık baÅŸvurması bundan.
 
Durdurulabilir mi, göreceÄŸiz.
 
Ama ÅŸu bir gerçek ki Karadeniz'in karşı kıyısına yayılıyor Rusya.
 
Ukrayna'dan koparmakta olduÄŸu yeni parçalarla hem NATO karşısına tampon bölge kuracak hem Karadeniz'de hakimiyetini artıracak hem de eski SSCB ülkeleri üzerine korku salacak Rusya.
 
Bu durum jeopolitik açıdan Türkiye'yi de doÄŸrudan etkiler. Rusya'nın geniÅŸlemesi bir manada Türkiye'nin çevrilmesi demek. Rusya'nın Karadeniz'de söz hakkının artması demek.
 
O yüzden Türkiye Rusya'yı durdurmak ister. Uluslararası hukuk ve ülkelerin toprak bütünlüÄŸüne saygı hususunda hassas ve aktif bir politika izliyor CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan.
 
Bir yandan da askeri güç baÅŸta olmak üzere Türkiye'yi her alanda güçlendirmek için çalışıyor. Dünyanın siyasi haritası deÄŸiÅŸirken siyaseten de güçlü kalması gerek Türkiye'nin. 2023 seçimleri o yüzden de çok önemli.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.