Sosyal Medya

Güncel

Tunus'ta kriz derinleşti! Said, Yüksek Yargı Konseyini feshetti

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, Yüksek Yargı Konseyini feshettiğini duyurdu.



Tunus CumhurbaÅŸkanlığının sosyal medya hesabından yapılan paylaşıma göre, CumhurbaÅŸkanı Said ile BaÅŸbakan Necla Buden Ramazan Kartaca Sarayı'nda bir araya geldi.

GörüÅŸmede konuÅŸan Said, "Yüksek Yargı Konseyi feshedildi ama ben yargıya asla dokunmayacağım. Çözüm için bu kararı almak zorunluluk haline gelmiÅŸti." dedi.

Ülkede yolsuzluÄŸun önüne geçmek için bu kararın alındığını ifade eden Said, "Ülkede yolsuzluktan arınmayı saÄŸlamak herkesin önünde eÅŸit olduÄŸu adil bir yargı ile saÄŸlanabilir." diye konuÅŸtu.

 

CumhurbaÅŸkanı Said, "birçok suçun cezasız kaldığını ve cezalandırılma korkusu olmadan bu suçların iÅŸlendiÄŸini, suç iÅŸleyenlerin yargıya sızan iktidardaki partiler tarafından korunduÄŸunu" savundu.

Yüksek Yargı Konseyi: Fesih yasal deÄŸil

Ä°çiÅŸleri Bakanlığına 5 Åžubat'ta yaptığı ziyaret sırasında geçici bir kararname çıkararak Yüksek Yargı Konseyini feshetme kararı alacağını söyleyen Said, ÅŸu ifadeleri kullanmıştı:

"Åžu andan itibaren bu Konsey tarihe karıştığını bilsin. Konsey mevkilerin satıldığı yer haline geldi. Yargıçlar sadakate göre atanıyor. Onların yeri ÅŸimdi oturdukları yer deÄŸil, sanıkların durduÄŸu yerdir."

Said'in Yüksek Yargı Konseyini feshetme niyeti olduÄŸunu bildirmesinin ardından, baÅŸta yargı kurulları olmak üzere, Meclis ve ülkedeki birçok siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinden söz konusu fesih kararının kabul edilmeyeceÄŸi açıklamaları geldi.

 

Yüksek Yargı Konseyinden yapılan açıklamada, "Anayasal ve bağımsız bir kurum olan Konseyin feshi için yasal bir dayanak yok. Kanunlar ve Tunus Anayasası Yüksek Yargı Konseyini feshetme mekanizmasından yoksundur." ifadelerine yer verildi.

Yüksek Yargı Koseyi BaÅŸkanı Yusuf Buzahir de bugün yaptığı açıklamada, sabah saatlerinden itibaren emniyet güçlerince, idari personel ve Konsey üyeleri dahil binaya giriÅŸlerin engellediÄŸini duyurmuÅŸtu.

Tunus CumhurbaÅŸkanı, 19 Ocak'ta Yüksek Yargı Konseyi üyelerine tanınan imtiyaz ve maddi yardımları kaldırdığını açıklamıştı.

Said'in bu kararı ülkedeki birçok kesim tarafından yönetimin yargıya müdahalesi olarak deÄŸerlendirilmiÅŸti.

 

Yüksek Yargı Konseyinin görevleri nelerdir?

Yüksek Yargı Konseyi, yetkileri çerçevesinde yargının saÄŸlıklı iÅŸleyiÅŸi ve yargının bağımsızlığını Tunus Anayasası ve uluslararası sözleÅŸme hükümleri doÄŸrultusunda güvence altına alan anayasal bir kurum olarak biliniyor.

Görevleri arasında, "bütçe taslağının görüÅŸülmesi ve onaylanması, yıllık raporun görüÅŸülmesi ve onaylanması, yargının saÄŸlıklı ve bağımsız iÅŸleyiÅŸinin saÄŸlanması için gerekli reformların önerilmesi, adaletin tesisi ve idaresine iliÅŸkin kanun tasarıları ile teklifleri hakkında görüÅŸ bildirmek" yer alıyor.

AB, Tunus CumhurbaÅŸkanı Said'in yüksek yargıya müdahalesinden endiÅŸeli

Avrupa BirliÄŸi'nin (AB) Tunus CumhurbaÅŸkanı Kays Said'in Yüksek Yargı Konseyi'ni feshetmesinden endiÅŸe duyduÄŸu bildirildi.

AFP'nin haberine göre, AB Komisyonu sözcülerinden Nabila Massrali, BirliÄŸin Tunus CumhurbaÅŸkanı Kays Said'in Yüksek Yargı Konseyi'ni feshetme kararından "kaygı duyduÄŸunu" ve "yargı bağımsızlığının önemi" konusunda ısrarcı olduÄŸunu söyledi.

 

Massrali, "CumhurbaÅŸkanı'nın Yargı Yüksek Kurulunun feshedilmesine iliÅŸkin son açıklamaları da dahil olmak üzere Tunus'taki durumun geliÅŸimini endiÅŸeyle takip ediyoruz." dedi.

Tunus halkının egemenliÄŸi, kuvvetler ayrılığı ve yargı bağımsızlığının ülkenin demokrasisi, istikrarı ve refahı için kilit unsurlar olduÄŸuna iÅŸaret eden Massrali, "Bunun gibi önemli reformlar, ne kadar önemli ve gerekli olursa olsun, kapsayıcı ve ÅŸeffaf bir süreç sonunda olmalıdır." diye konuÅŸtu.

BM'den Tunus'a yargı sistemine saygı gösterilmesi çaÄŸrısı

BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM), Tunus CumhurbaÅŸkanı Kays Said'in Yüksek Yargı Konseyi'ni feshetmesinin ardından yargı sistemine "saygı gösterilmesi" çaÄŸrısı yaptı.

BM Genel Sekreter sözcülerinden Farhan Haq, günlük basın brifinginde, Tunus CumhurbaÅŸkanı Kays Said'in Yüksek Yargı Konseyi'ni feshetmesinin "endiÅŸe kaynağı" olduÄŸunu söyledi.

 

Haq, "Ülkedeki yargı mercileri ve yargı sistemine adil davranılması ve saygı gösterilmesi gerek." dedi.

ABD, Tunus CumhurbaÅŸkanının Yüksek Yargı Konseyini feshetmesine tepki gösterdi

ABD DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Tunus CumhurbaÅŸkanı Kays Said'in Yüksek Yargı Konseyini feshetmesinden endiÅŸe duyduklarını belirtti, Tunus hükümetinin yargının bağımsızlığına "saygı göstermesi" çaÄŸrısı yaptı.

Price, günlük basın brifinginde, bağımsız yargının, etkili ve ÅŸeffaf bir demokrasinin temel unsuru olduÄŸunu ifade ederek, “Tunus hükümetinin, anayasada öngörüldüÄŸü ÅŸekilde yargının bağımsızlığına saygı gösterme taahhütlerini yerine getirmesi önemlidir. Amerika BirleÅŸik Devletleri, Tunus'ta, siyasi partileri, sivil toplumu ve sendikaları temsil eden çeÅŸitli seslerin, devam eden ulusal istiÅŸarelere dahil edilmesi yoluyla Tunus halkının özlemlerine yanıt verecek ve insan haklarına saygı gösterecek hızlı bir siyasi reform sürecine yönelik çaÄŸrılarını yineliyor.” ifadelerini kullandı.

Price ayrıca, Tunus hükümetini, mali durumu istikrara kavuÅŸturmak ve Tunus'un büyüyen ekonomik zorluklarını ele almak için gereken ekonomik reformları uygulamaya öncelik vermeye çağırdıklarını kaydetti.

Tunus'taki siyasi kriz

Tunus'ta CumhurbaÅŸkanı Said'in geçen yıl açıkladığı olaÄŸanüstü kararların ardından siyaset, ekonomi ve yargı alanında yaÅŸanan krizler artarak devam ediyor.

Said, 25 Temmuz 2021'de ilan ettiÄŸi olaÄŸanüstü kararlarla parlamentonun çalışmalarını dondurdu ve milletvekili dokunulmazlıklarını kaldırdı. Said, 22 Eylül'de yeni kararnamelerle yetkilerini geniÅŸleterek yürütme organını tamamen kendine baÄŸladı. CumhurbaÅŸkanı'nın aldığı tüm bu kararlar, ülkede bir tür "istisnai durum" oluÅŸmasına yol açtı.

Bazı kesimler Said'in kararlarını "darbe" olarak nitelendiriyor ve Tunus'un demokrasiden uzaklaştığını savunuyor.

Tunus CumhurbaÅŸkanı, 19 Ocak'ta da Yüksek Yargı Konseyi üyelerine tanınan imtiyaz ve maddi yardımları kaldırdığını duyurmuÅŸtu. Said'in bu kararı birçok kesim tarafından yönetimin yargıya müdahalesi olarak deÄŸerlendirilmiÅŸti. .

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.