Sosyal Medya

Efendimizden (S.A.S.) Müslüman gençlere

Abdülaziz Kıranşal / Milli Gazete



“SanAllah korkusunu tavsiye ederim. Çünkü Allah korkusu her ÅŸeyin başıdır. Kur’ân’ı okumaya ve Allah’ı çokça zikretmeye bak. Çünkü bu yeryüzünde nur gökte de sevaptır.
Hayrın dışında çok az konuÅŸ. Çünkü çok az konuÅŸmak ÅŸeytanı senden uzaklaÅŸtırır ve dinini korumada sana yardımcı olur. Çok gülmekten sakın. Çok gülmek kalbi öldürür ve yüzün nurunu giderir.
Cihadı bırakma. Çünkü o ümmetimin kendisini bütünüyle ibadete vermesi yani ruhbanlığıdır.
Fakirleri sev ve onlarla oturup kalk. Nimetlere sahip olma noktasında senden üstün olanlara bakma, aÅŸağıda olanlara bak. Böyle yaparsan, Allah’ın sana verdiÄŸi nimetleri küçümsememiÅŸ olursun.
Senden iliÅŸkiyi kesseler bile akrabalarınla iyi iliÅŸkiler içerisinde bulun.
Acı da olsa daima hakkı söyle. Allah yolunda insanların kınamasından korkma. Kendini kötü bilmen (yani kendi kusurlarının farkında olman) seni baÅŸkalarına dil uzatmaktan alıkoymalıdır. Kendi iÅŸlediÄŸin kötülüÄŸü baÅŸkaları yaptığında onları yadırgama.
Åžu üç huy kiÅŸiye ayıp olarak yeter:
Kendi kusurunu görmeyip baÅŸkalarındaki aynı kusuru görmesi. Kendi utanç verici hâlini görmeyip baÅŸkalarının aynı durumundan utanç duyması. Oturup kalktığı kimselere sıkıntı vermesi.
Sonra Efendimiz (S.A.S) elini göÄŸsüne vurup buyurdu: Tedbirli olan insandan akıllısı yoktur. Gereksiz ÅŸeylerden el çeken insandan takvalısı yoktur. Güzel ahlâktan daha büyük bir ÅŸey yoktur.” (CamiussaÄŸir, 2793)
“Haramdan titizlikle kaçın ki insanların en çok ibadet edeni olasın. Kanaat sahibi ol ki insanların en çok ÅŸükredeni olasın. Kendin için istediÄŸini diÄŸer insanlar için de iste ki kâmil mümin olasın. Sana komÅŸu olana güzel davran ki tam Müslüman olasın. Az gül. Çünkü çok gülmek kalbi öldürür.” (CamiussaÄŸir, 6422)
“(Unutmayın!) Tevazu kulun ancak ÅŸerefini artırır. Öyleyse mütevazi olun ki, Allah sizi yükseltsin. Affetmek de kulun ancak izzetini arttırır. Öyleyse affediniz ki, Allah sizi aziz kılsın. Sadaka ancak malı artırır. Öyleyse sadaka veriniz ki, aziz ve celil olan Allah size merhamet etsin.” (CamiussaÄŸir, 3411)
“Küçük görülen günahlardan sakının! Çünkü bu günahların durumu ÅŸuna benzer: Bir topluluk bir vadide konaklamışlar. Ekmeklerini piÅŸirmek için her biri birer çalı çırpı getirmiÅŸ, böylece yeterli odunu toplamışlar. Ä°ÅŸte küçük gibi görülen günahlar da böyledir. Birike birike sahibini helake götürür. (Tıpkı o küçük çalı çırpıların birikerek büyük bir ateÅŸe dönüÅŸmesi gibi.)” (CamiussaÄŸir, 2916)
“Gücünüzün yettiÄŸi kadar gönlünüzü dünya kaygılarından boÅŸaltınız. Çünkü kimin en büyük kaygısı dünya ise, Allah onun meÅŸguliyetini artırır, fakirliÄŸi gözünün önüne diker. Kimin en büyük kaygısı âhiret ise Allah onun iÅŸini toparlar, gönlünü zengin eder. Kim bütün gönlüyle Allah’a yönelirse, Allah müminlerin kalplerini sevgi ve ÅŸefkatle ona doÄŸru koÅŸturur. Allah da her hayrı en süratli bir ÅŸekilde ona yetiÅŸtirir.” (CamiussaÄŸir, 3343)
“Gençlerinizin en hayırlısı, ihtiyarlarınız gibi ölümü düÅŸünen, gençlik heveslerine maÄŸlup olmayıp gaflette boÄŸulmayandır. Ä°htiyarlarınızın en kötüsü gaflet ve nefsin isteklerine uymada gençlere benzemek isteyen, nefsin heveslerine uyandır.” (CamiussaÄŸir, 4071).

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.