Sırt sırta vermiş kelimelerin şairi: Mustafa Karaosmanoğlu
Hüseyin Akın / Milli Gazete
Mustafa KaraosmanoÄŸlu’nu bilenler bilir. Evlerini balkonsuz yapan alnı öpülesi mimarlardandır kendisi. Samsun’da mukim olsa da kalbi dünyayı dolaşır. Ben onu sahih felsefi perspektifi ve aynı derecede sahih ÅŸiiriyle tanırım. SaÄŸ olsun beni unutmamış ve 3. ÅŸiir kitabını adresime göndermiÅŸ. Mustafa AÄŸabey’i tanımasam kitabın iki kapağının da kendi içine açılması karşısında ÅŸaşırırdım. Åžaşırmadım, çünkü onun aynı derecede sahih dünyasında bitiÅŸ, bir yeni baÅŸlangıçtır. Dünya görüÅŸünün yedeÄŸine ahireti de alalı epeyi zaman oluyor ne de olsa. “Sırt Sırta VermiÅŸ” kelimeler ismini verdiÄŸi kitabının ön kapısı “Üstü Kalsın”, arka kapısı ise “Ä°ki KiÅŸilik Gitme” adıyla aynı ÅŸiir bahçesine açılıyor. Åžair KaraosmanoÄŸlu’nun önceki kitaplarında da buna benzer bir tasarım olduÄŸunu hatırlıyorum. Sıra dışı bir mimarın ÅŸiir kitabına da aynı mimari duyarlıkla yaklaÅŸması gayet normal.
DH Yayınlarından çıkan kitaptaki ÅŸiirlerin bir kısmını Yolcu dergisi okuyucuları hatırlayacaklardır. Daha ilk dizede okuyucunun istifini bozuyor KaraosmanoÄŸlu: “gitmeyi ardından sürüyordum/bütün ezberler gibi/ sonsuz bir bahsin tam ortasında/ söz bitti.” BitiÅŸin mânâ rediflerinin izini sürüyor ÅŸairimiz ÅŸiir boyunca: “zamanın ışıkla oyunu bitti.”, “delice bir ÅŸehirdi samsun/ bitti.”, “yakama taktığım karanfil bitti.”, “gözümle gördüm, utancımdan avcum bitti.”, “kuÅŸluk vakti öten kanaryam bitti.”, “gündüz gözüyle görülen bir rüyaydı benimkisi/ bitti.” Bitmek fiili nereye yönelse yanına “gitmek” fiilini de alırmış. Bunu “Ä°ki KiÅŸilik Gitmek” vurgusundan anlamıştık; ama ÅŸairin “Bana Åžarkılar Söyle” baÅŸlıklı ÅŸiirinde hayata veda havasıyla yaklaşımı görünce daha bu mukareneti daha bir yakından anlamış olduk: “sen gittin/ gönlünü çaldın hayatın.”, “akÅŸamın ucuna doÄŸru uzadı dünya/ gitmeler hariç”… Sessiz sedasız bir sürü ayrılıkla baÅŸ etmeye mahkûm edilmiÅŸ insanın acısını görüyoruz bu dizelerde. Bitmek ve gitmek kelimeleri ayrılık bestesinin güftesi olur da “geçmek” olmaz mı? Geçip giden her ÅŸey geçtikten sonra gittiÄŸine göre bu böyledir: “ne kadar yıl geçti üstümden”, “günler benden geçtiler akÅŸama doÄŸru / sevdalar geçti/ sen de geç dilersen/sen de geç hayhay”, “ömrüm beni ben geçsin ne önemi var.”
Mustafa KaraosmanoÄŸlu’nun ayrılığın peÅŸine saldığı, faniliÄŸin izini sürsün diye gönderdiÄŸi kelimelerden biri de “peÅŸine düÅŸmek”. PeÅŸine düÅŸme eyleminin de bulunduÄŸu yeri menfi ya da müspet bir hedef için terk edip ayrılma tarafı vardır. Åžair “bana iftira eden/ bir kelimenin peÅŸine düÅŸtüm.” Bu kelime ayrılık mı, gitmek mi yoksa bitmek mi? Belki de hepsini içerisine alacak büyük bir kelimedir bu. Felsefe ile ÅŸiiri birbirini üzmeden aynı patikada düÅŸmeden yürütebilmek maharet ehlinin harcıdır. Åžu dizeler bu iddiamızı doÄŸruluyor olmalı: “hep sesi duydum/ hep müzik sonradan geldi kulaklarıma/ kulaklarım sesten evveldi oysa.”, “günle güneÅŸ birbirine deÄŸmiyordu burada/ aynı yerde kalsalar da / farklıydı ÅŸeyle eylem/ ben ÅŸeyde kalıyordum o zamanlar/eylem sokağı kışkırtıyordu fazlasıyla.”
Mustafa KaraosmanoÄŸlu’nun kitabının ön kapısında beni karşılayan 45 ÅŸiir içerisinde beni kendine çeken çok ÅŸiir var. “Gitme ve Gelme Üzerine”, “Ä°nsan Çok Åžeydir.”, “Kalemle Mimari Arasında”, “Gidenlerin Åžarkısı”, “Hayattan Yana Çeviriler”, “Dünya Tutulması”, “Adresine Teslim Kelimeler”, “Kelime” bu ÅŸiirlerden sadece birkaçı. Bu arada kitabın her iki kapısının arasında okuyucu için ayrılmış boÅŸ sayfalar kitapta okuyan kiÅŸinin de tuzu olmasını saÄŸlayacak cinsten. Ä°KÄ° KİŞİLÄ°K GÄ°TME kapısından içeri girerken bir not hatıralarımı yeniden depreÅŸtirdi. Bu bölümdeki ÅŸiirler kısa zaman önce aramızdan ayrılıp Rabbine kavuÅŸan sevgili dostumuz Hüseyin Ayçiçek’e rahmetle ithaf edilmiÅŸ. Arka kapıda bizi bekleyen 40 ÅŸiirden hangisini kendime yakın hissettim? Birini söylersem diÄŸerinin hakkı kalır. Çünkü bütünlüÄŸü ÅŸiirlerinin kalitesinde yakalayan bir ÅŸair Mustafa KaraosmanoÄŸlu.
Bu ÅŸiirleri okumadan geçme sevgili okur! OkuduÄŸunda hayatta okumadan geçtiÄŸimiz ne kadar çok ÅŸey olduÄŸunu anlayacaksın. (Sırt Sırta VermiÅŸ Kelimeler-Mustafa KaraosmanoÄŸlu-DH Yayınları-)
Henüz yorum yapılmamış.