Güncel
Kazakistan'ı karıştıran eski bakan ve işadamı!
Uluslararası ilişkiler uzmanı Bercan Tutar, geçtiğimiz hafta Kazakistan’da yaşanan olayların iç yüzüne ilişkin dikkat çeken değerlendirmede bulundu
Tutar'ın “Kazakistan'a ABD'den bakanların trajedisi” baÅŸlıklı yazısından önemli bir bölüm;
Ä°lk baÅŸlarda halkın tepkisini anlayışla karşılayan CumhurbaÅŸkanı Kasım Cömert Tokayev, gösterilerin kontrolden çıkması üzerine 'dış mihrakları' suçladı. Ardından da Rusya'dan yardım istedi.
Kazakistan ile 700 kilometrelik sınıra sahip Rusya ise Ukrayna ve Belarus'taki tecrübelerinden dolayı zaten tetikteydi. Tokayev'in yardım talebini jet hızıyla kabul eden Rusya ilk açıklamalarında dış güçlerin Kazakistan'ı karıştırdığının altını özellikle çizmeyi ihmal etmedi.
Åžimdi durum kontrol altında. Rusya liderliÄŸindeki askerler birçok kentte devriye gezmeye ve kritik tesislerle devlet binalarında güvenliÄŸi saÄŸlamaya baÅŸladı.
Kimileri bu geliÅŸmeleri 'CIA düÄŸmeye bastı ve Kazakistan karıştı' ÅŸeklinde okurken Batılı tezleri seslendiren Amerikan gramofonları ise olayları tertipleyen 'karanlık odağın' Rusya olduÄŸunu tekrarlıyor. Amerikancı kesimler bu nedenle Rusları yardıma çağıran Kazak lider Tokayev'e ateÅŸ püskürüyor.
KuÅŸkusuz 'dış mihrak faktörü' önemli. Ancak uranyumdan gaza, petrolden demire kadar her tür doÄŸal kaynaÄŸa sahip Kazakistan'da halkın on yıllardır baskı ve sefalet içerisinde tutulması da öyle 'by-pass' edilecek bir faktör deÄŸil.
Normalde hiçbir güç, karnı tok ve gelecek güvencesi olan insanları bu karakışta evlerinden çıkartıp ölümü göze alarak devlet binalarına ve askerlere saldırtamaz.
Ama sefalete mahkûm ettiÄŸiniz kitlelerin oluÅŸturduÄŸu bir yumuÅŸak karna sahipseniz ne yapsanız da küresel güçlerin kozlarını paylaÅŸtığı satranç tahtasındaki piyona dönüÅŸmekten kaçınamazsınız.
Unutmayalım ki uluslararası iliÅŸkilerde 'karanlık odak' dediÄŸimiz ÅŸey aslında sistemin bizzat kendisidir. O sistemi kuran ve koruyan ABD ve Ä°srail gibi güçlerdir.
Bu baÄŸlamda Kazakistan'ı karıştıran 'dış mihrak'ı temsilen ilk konuÅŸan isim 2013'ten bu yana Fransa'da yaÅŸayan eski Enerji Bakanı ve iÅŸadamı Muhtar Ablyazov oldu. Protestoların lideri olduÄŸunu söyleyen Kazak milyarder, 2005'te de Kırgızistan'daki 'lale devrimi'ni finanse ettiÄŸini itiraf etmiÅŸti.
Bu gerçeÄŸi akılda tutarak sonuçları kadar nedenleri üzerinden de geliÅŸmelere baktığımızda Rusya'nın eski Sovyet dönemindeki nüfuzunu restore etme çabasının sadece Ukrayna, Gürcistan, Belarus ve Moldova'dan ibaret olmadığını bir kez daha gördük. Çünkü Rusya ve ABD arasındaki güç mücadelesi yeniden biçimleniyor.
ABD'nin 'kaotik kuÅŸatma strarejisi' Ukrayna, Belarus ve Kazakistan gibi komÅŸu ülkeler üzerinden çevrelediÄŸi Rusya'yı Çin'in zaptedilmesinde kullanmaya dayanıyor. Fakat ABD'nin tuzaklarını gören Vladimir Putin, Libya dışında bir hata yapmadı. Ukrayna, Suriye, Gürcistan baÅŸta olmak üzere Türkiye ile jet krizi, DaÄŸlık KarabaÄŸ savaşı, Belarus ve son olarak Kazakistan gibi testlerden baÅŸarıyla çıktı.
Zira Putin'e göre ABD küresel liderlik gücünü kaybetse de Moskova'nın zayıf olma gibi bir lüksü yok.
Ä°ÅŸte dünyaya ve haliyle Kazakistan'a ABD'den bakanların göremediÄŸi, görse de hınzırca perdelemeye çalıştığı gerçek bu!
Sabah
Henüz yorum yapılmamış.