Sosyal Medya

N'olacak bu ''Hristiyanlık Dünyası''nın hali?

Selahaddin E. ÇAKIRGİL / STAR Gazetesi



'N'olacak bu memleketin hali?' sorusunun her olumsuzluk karşısında genelleme yapılarak söylendiÄŸini hemen her yerde, sık sık duyarız.. Geliniz, bugün bu yakınma cümlesini, yeni bir miladî yıla girmekte olan Hristiyanlık Dünyası için tekrarlayalım..
 
Ama, önce, yeni Alman Hükûmeti'nde Tarım Bakanı olan Cem Özdemir'in hâtıralarından ilginç bir noktayı aktaralım, -özetle-..
 
C. Özdemir, Hristiyan bir aileden olmaması dolayısiyle ilkokul sıralarında, arkadaÅŸları ve öÄŸretmenlerinin kendisine yaklaşımından rahatsız olurmuÅŸ.. Bu yüzden, Lise'ye deÄŸiÅŸik bir çevrede okuyup, o dışlayıcı yaklaşımın etkisinden kurtulmak istemiÅŸ.. Ve, Evangelist/ Protestan Kilisesi'ne baÄŸlı bir Lise'ye kaydını yaptırırken, Evangelist Kilisesi'ne baÄŸlı Lise'nin müdürüne belgelerini verince.. Ä°smindeki farklılıktan dolayı müdür, ona dinini sormuÅŸ; o da, -Almanya'da Hristiyan halkın Müslümanlar için kullandığı bir tanımlamayla-, 'Mohammedan..' demiÅŸ..
 
Bu cevap üzerine Müdür, biraz alaycı bir tebessümle bakıp, 'Galiba, dinle pek ilgin yok.. Çünkü, bir 'müslüman', kendisini hiçbir zaman 'Mohammedan' diye tanıtmaz..' demiÅŸ.
 
C. Özdemir, 'Ben, bir Müslümanın kendisini 'Mohammedan' diye tanıtamayacağını Evangelist Kilisesi'ne baÄŸlı bir lise müdüründen öÄŸrendim' diye yazar.
 
*
 
*
 
Halbuki, Ä°sâ Mesih aleyhisselâm da, bütün Enbiyaullah / ilâhî peygamberler gibi, insanları kendisine deÄŸil, yalnızca Allah'a kul olmaya, ona baÄŸlanmaya ve onun emirlerine göre yaÅŸadıkları takdirde, yaratılışlarının hikmetini kavrıyacaklarını anlatmaya çalışmıştır. Ama, meselâ bu akÅŸam, milâdî-31 Aralık 2021'i, 1 Ocak 2022'ye baÄŸlayacak olan gecede, baÅŸta Hristiyan Dünyası olmak üzere, onların âdetlerini kabullenmiÅŸ olan büyük kitleler, elbette Hz. Ä°sâ'yla hiçbir ilgisi olmayan ÅŸekilde, dünyayı bir tımarhaneye çevirecekler, çılgınlıklar sergileyecekler.
 
Geçelim..
 
*
 
**
 
Bu vesileyle, son 1-2 hafta içinde Hristiyan Dünyasının etkili yayın organlarındaki deÄŸerlendirmelere de bakalım kısaca..
 
*Yahoo'nun haber sitesinde, Washington Post'tan naklen verilen 22 Aralık 2021 tarihli habere göre, B. Amerika'nın Utah eyaletinin en zengin adamı olduÄŸu düÅŸünülen milyarder Jeff Green, 'LGBTQ haklarında ilerlemeyi engellediÄŸi' iddiasıyla Kilise'den istifa ettiÄŸini ve o –sapık- gruba 600 bin dolar bağışladığını duyurmuÅŸ..
 
DüÅŸündürücü deÄŸil mi?
 
*
 
**
 
*Her 4 Amerikalıdan 1'i kendini 'Nones' (Hiçbiri) olarak tanıtıyormuÅŸ..
 
- Amerikalılara inanç eÄŸilimlerinin sorulduÄŸu anketlere göre, en hızlı büyüyen grup, kendilerini ateist, agnostik veya 'hiçbiri" olarak tanıtanlar..
 
Pew AraÅŸtırma Merkezi tarafından son yayınlanan bir ankete göre, yaygın olarak "Nones" /(Hiçbiri) olarak bilinen bu grup, ÅŸu anda Amerikalı yetiÅŸkinlerin %29'unu oluÅŸturuyor. Bu rakam, 2016'da %23 ve 2011'de %19' imiÅŸ..
 
'Hiçbiri'lerin iç dünyaları hakkında Santa Clara Uni'den Prof. Elizabeth Drescher, "EÄŸer, 'hiçbiri'ler bir din olsaydı, Amerika'daki en büyük dinî grup olurdu.." diyor.
 
Drescher, 'Hiçbiri'lerin önceleri yoksul kıyı bölgelerinde yoÄŸunlaÅŸtığını, ÅŸimdi ise, her yerde yaÅŸadıklarını' söylüyor.
 
*
 
The Associated Press-NORC tarafından yapılan bir ankete göre ise, Amerikalıların %30'u kendilerini Tanrı'ya ya da daha yüksek bir güc'e baÄŸlı hissettiklerini; %19'u ise, dinin kendileri için bir önemi olduÄŸunu söylüyor. %28'i manevî hayata baÄŸlı; ama, dindar olmadıklarını; yarısından fazlası ise, kendilerini 'Hiçbiri' olarak tanıtıyor. 'Maneviyat, kiÅŸinin ego'sunu, yüksek bir iradeye teslim etmesiyle kalbe yapılan ruhî bir yolculuktur' diyen dindarlar da var elbette..
 
Kendini 'queer' (çılgın, tuhaf) olarak tanımlayan ve ÅŸu anda Princeton Üniversitesi'nde okuyan Haiti kökenli Nathalie ise, 'Budist, Taoist ve Hindu meditasyonlarını yapıp, atalarına saygılarını sunduÄŸu'nu söylüyor.
 
*
 
**
 
Ve, 'Evanjelik Hristiyanlar'ın 'komploculuğu'na dair..
 
Bir Evanjelik papaz'ın görüÅŸlerine yer veren AP'in 9 Aralık günlü yorumunda söylenenler de ilginçti..
 
Coronavirus Salgını'nı önlemek için tedbir olarak aşı yapılmasını reddeden ve 'doÄŸruluÄŸu tıbben kanıtlanmış bir çare de gösteremiyen ve sadece her ÅŸeye ÅŸüphe besleyen'Evanjelikler'den ayrılan bu papaz, 'Tanrı'ya, Ä°ncil'e ve mucizelere inandığım gibi, bilime ve uzmanlara da güveniyorum. Bana göre, bunlar birbirini ibtal etmez. (...) Bazıları hükûmetin ateistler tarafından gizlice kontrol edildiÄŸinden ÅŸüphelenmeye ve bazıları da, barkodların Deccâl'in geleceÄŸini önceden haber verdiÄŸine bile inanmaya baÅŸladı.. Evanjelik getto'lara çekildiler. Her ÅŸey hain bir komplo düÅŸüncesinden doÄŸdu. (...) Halbuki, Evanjelikler, bilim tarafından geliÅŸtirilen teknolojilerin ve ürünlerin kullanımında öncüydüler.. Åžimdi ise, alınan bütün tedbirleri, Åžeytan'ın bir aldatmacası ve inançsızların bir komplosu olarak görüyorlar. Bilimin bulduÄŸu çareler, Tanrı'nın bu iÅŸin arkasında olmadığı mânasına gelmez.' diyor.
 
Denilebilir ki, şimdi kendi derdimiz bitti de, onlar mı kaldı?
 
Ama, onlar da, kendi dertlerini unutup, hep müslüman coÄŸrafyaları üzerine gönül karartıcı yorumlarla meÅŸgul deÄŸiller mi?
 
Ve dahası, böyle 'komplocu' yaklaşımlar, müslüman halklar arasında da görülmedi mi?
 
*

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.