Güncel
Nahda Hareketi'nden darbe karşıtı güçlere çağrı
Raşid el Gannuşi'nin liderliğini yaptığı Tunus'taki Nahda Hareketi, ülkedeki tüm darbe karşıtı güçlere kapsamlı ulusal diyalog yoluyla ortak bir zeminde çabalarını birleştirmeleri çağrısında bulundu.
Nahda Hareketi Yürütme Bürosu'nun baÅŸkent Tunus'ta 25 Temmuz'dan bu yana ülkede devam eden siyasi krizi deÄŸerlendirdiÄŸi toplantının ardından yazılı açıklama yapıldı.
Ülkedeki tüm darbe karşıtı güçlere kapsamlı ulusal diyalog yoluyla ortak bir zeminde çabalarını birleÅŸtirmeleri çaÄŸrısı yapılan açıklamada, diyalogun amacının demokrasiye dönüÅŸü hızlandıracak ve meÅŸruiyeti yeniden saÄŸlayacak bir siyasi cephenin kurulması olduÄŸu belirtildi.
Açıklamada, Nahda Hareketi'nin "Darbeye Karşı VatandaÅŸlar GiriÅŸimi" bünyesinde açlık grevine baÅŸlayan Tunus vatandaÅŸları ve siyasi ÅŸahsiyetlerle dayanışma içinde olduÄŸu ifade edildi.
"Darbeye Karşı VatandaÅŸlar GiriÅŸimi", 23 Aralık'ta yaptığı açıklamada, Tunus'ta aralarında milletvekillerinin de bulunduÄŸu bir grubun, "CumhurbaÅŸkanı Said'in 25 Temmuz olaÄŸanüstü kararlarını, muhalif sesleri bastırmasını, otokrasiyi" gerekçe göstererek açlık grevine baÅŸladıklarını duyurmuÅŸtu.
Eski Tunus CumhurbaÅŸkanı Munsif el-Merzuki de "muhaliflerin sesinin bastırılması ve gösterilerin engellenmesini protesto etmek" için sembolik olarak açlık grevine katıldığını belirtmiÅŸti.
Tunus'taki siyasi kriz
CumhurbaÅŸkanı Kays Said, 25 Temmuz'da ilan ettiÄŸi olaÄŸanüstü kararlarla parlamentonun çalışmalarını dondurdu ve milletvekili dokunulmazlıklarını kaldırdı.
Said, 22 Eylül'de yeni kararnamelerle yetkilerini geniÅŸleterek yürütme organını tamamen kendine baÄŸladı.
Tunus CumhurbaÅŸkanı, son olarak devrimin yıl dönümüne birkaç gün kala açıkladığı "siyasi krizden çıkışın yol haritası" ile ülkede 17 Aralık 2022'de erken genel seçime gidileceÄŸini ve o zamana kadar Meclis'in kapalı kalacağını duyurdu.
CumhurbaÅŸkanı'nın aldığı tüm bu kararlar, ülkede bir tür "istisnai durum" oluÅŸmasına yol açtı.
Henüz yorum yapılmamış.