Sosyal Medya

Milli Şair Mehmet Akif Ersoy, vefatının 85. senesinde anılıyor

İstiklal Marşı'nın yazarı, mebus, şair ve mütefekkir Mehmet Akif Ersoy'un vefatının üzerinden 85 yıl geçti.



Ä°stiklal Marşı’nın yazarı Mehmet Akif Ersoy, vefatının 85. yılında anılıyor.

Kosova'nın SuÅŸitsa köyünden Ä°stanbul'a göç etmiÅŸ bir ailenin oÄŸlu olan Ersoy, Fatih'te 20 Aralık 1873'te dünyaya geldi.

Ersoy, Fatih'te bulunan mahalle mektebinde iki sene boyunca Kur'an eÄŸitimi gördükten sonra 1879'da Fatih Emir Buhari Mahalle Mektebine baÅŸladı, 1882'de Fatih Merkez RüÅŸtiyesinde orta öÄŸrenimine devam etti.

"Ne biliyorsam kendisinden öÄŸrendim" dediÄŸi babası Fatih Camisi medrese hocalarından Mehmet Tahir Efendi'den Arapça dersi alan Ersoy, aynı zamanda Fatih Camisi'nde Farsça derslerini de takip etti.

Babasının "Ragif" adını verdiÄŸi, ancak annesi ve arkadaÅŸlarının daha kolay telaffuz ettikleri "Akif" adıyla çağırmasıyla bu ismi benimseyen Ersoy, rüÅŸtiyedeki eÄŸitimi boyunca Türkçe, Arapça, Farsça ve Fransızca dillerinde gösterdiÄŸi üstün baÅŸarıyla ön plana çıktı.

RüÅŸtiye yıllarında ÅŸiire merak duymaya baÅŸlayan ve ÅŸiir kitaplarına yönelen Ersoy'un okuduÄŸu ilk manzum eser ise Fuzuli'nin "Leyla ve Mecnun"u oldu.

Ersoy, rüÅŸtiyeyi bitirdikten sonra 1885'te dönemin gözde okullarından Mülkiye Ä°dadisi'ne kaydoldu. Burada Muallim Naci Bey'den edebiyat dersleri aldı.

Babasını verem hastalığı nedeniyle 1888'de kaybeden Ersoy, ertesi yıl büyük Fatih yangınında evleri yok olunca ailesiyle maddi açıdan zor durumda kaldı.

Usta ÅŸair Ersoy, öncelikle meslek sahibi olmak ve yatılı okulda okumak istediÄŸi için Mülkiye Ä°dadisi'ni bıraktı. Yeni açılan veteriner yüksekokulunda "Ziraat ve Baytar Mektebi"ne baÅŸlayan Ersoy, 1893'te baytarlık bölümünü birincilikle bitirdi.

Okul yıllarında spora da ilgi gösteren Ersoy, baÅŸta güreÅŸ ve yüzücülük olmak üzere uzun yürüyüÅŸ, koÅŸma ve gülle atma yarışlarına katıldı.

Ä°LK MATBU ESERÄ° 1893'TE YAYIMLANDI

Eğitim hayatının son iki senesinde şiire ilgi duymaya başlayan Ersoy, Divan edebiyatına merak sardı ve okuduğu eserlerin etkisiyle arkadaşlarına manzum mektup denemeleri kaleme aldı.

Mehmet Akif Ersoy'un, daha sonra çeÅŸitli gazete ve dergilerde ÅŸiirleri yayımladı. Bilinen ilk matbu eseri ise "Hazine-i Fünun" mecmuasında 1893'te yayımlanan bir gazel oldu.

"Tophane-i Amire" veznedarı Mehmet Emin Bey'in kızı Ä°smet Hanım'la 1898'de evlenen ve 3 kız, 3 erkek çocuÄŸu olan Ersoy'un oÄŸullarından biri, henüz 1,5 yaşındayken vefat etti.

Åžiir yazarak ve öÄŸretmenlik yaparak edebiyat alanındaki çalışmalarına devam eden Ersoy'un neÅŸriyat dünyasına giriÅŸi, daha çok 1908'de Ä°kinci MeÅŸrutiyet'in ilanıyla baÅŸladı.

Ersoy, arkadaÅŸları EÅŸref Edip ve Ebül'ula Mardin'in çıkardığı ve ilk sayısı 27 AÄŸustos 1908'de yayımlanan "Sırat-ı Müstakim" dergisinin baÅŸyazarı oldu.

BÜTÜN ŞİİRLERÄ°NÄ° SAFAHAT'TA TOPLADI

Åžiirlerini 7 kitaptan oluÅŸan "Safahat" adlı eserinde toplayan Ersoy, 1911'de yazdığı ilk bölümde Osmanlı toplumunun meÅŸrutiyet dönemini, 1912'de yazdığı "Süleymaniye Kürsüsünde" adlı ikinci kitapta da Osmanlı aydınlarını anlattı. "Halkın Sesleri" adlı üçüncü bölümü 1913'te kaleme alan Ersoy, "Fatih Kürsüsünde" isimli eserini ise 1914'te yazdı.

Ersoy, 1917 tarihli "Hatıralar" ile Birinci Dünya Savaşı hakkında görüÅŸlerinin yer aldığı 1924 tarihli "Asım"ın ardından 7. bölüm olan "Gölgeler"i 1933'te tamamladı.

YoÄŸun ısrarlar sonucu Kur'an-ı Kerim'i Türkçe'ye tercüme etmeyi kabul eden Ersoy, 6-7 sene üzerinde çalışmasına raÄŸmen sonuçtan memnun kalmayarak imzaladığı anlaÅŸmayı feshetti.

Mehmet Akif Ersoy, Türk milletine armaÄŸan ettiÄŸi için Ä°stiklal Marşı'nı, "Safahat" isimli eserine koymadı.

Vefatının ardından "Safahat" eserini Ömer Ziya DoÄŸrul ve M. ErtuÄŸrul DüzdaÄŸ yeniden bastı. Ersoy'un, "Kur'an'dan Ayet ve Hadisler" ile "Mehmet Akif Ersoy'un Makaleleri" adlı çalışmaları da hayatını kaybettikten sonra okuyucuyla buluÅŸtu.

BÄ°RÄ°NCÄ° MECLÄ°S'TE MÄ°LLETVEKÄ°LÄ° SEÇÄ°LDÄ°

Burdur Mebusu olarak Birinci Büyük Millet Meclisi'ne seçilen Ersoy, 1921'de Ankara Taceddin Dergahı'na yerleÅŸti.

Ä°stiklal Marşı yarışmasına 500 lira ödül verileceÄŸi için katılmayan ÅŸair, Milli EÄŸitim Bakanı Hamdullah Suphi Bey'in ricası ve arkadaşı Hasan Basri Bey'in teÅŸvikiyle kalemi eline aldı ve yazmaya baÅŸladı.

Mehmet Akif Ersoy'un Ä°stiklal Marşı, 17 Åžubat günü Sırat-ı Müstakim ve Hakimiyet-i Milliye'de yayımlandı. Hamdullah Suphi Bey'in Meclis'te okuduÄŸunda ayakta alkışlanan Ä°stiklal Marşı, 12 Mart 1921'de "Milli MarÅŸ" olarak kabul edildi. Ersoy, ödül olarak verilen 500 lirayı hayır kurumuna bağışladı.

KurtuluÅŸ Savaşı ve zafer sonrası uzunca bir süre Mısır'da yaÅŸayan ve orada Türkçe dersleri veren Ersoy, 17 Haziran 1936'da tedavi için Ä°stanbul'a döndü.

Mısır'dan hasta ve yorgun olarak dönen ve Abbas Halim PaÅŸa'ya ait BeyoÄŸlu'ndaki Mısır Apartmanı'nın dördüncü katındaki dairede kalan Ersoy, 27 Aralık 1936'da hayata gözlerini yumdu.

İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy'un her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği kabri, Edirnekapı Şehitliği'nde bulunuyor.

CumhurbaÅŸkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri kapsamında "2018 Yılı Vefa Ödülü"ne layık görülen Akif, "vatan ÅŸairi" ve "milli ÅŸair" olarak da Türk insanının kalbindeki yerini koruyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.