Sosyal Medya

Müslüman gençler için sokak çağrısı!

Abdülaziz Kıranşal / Milli Gazete



Müslüman gençler!

Evet, ilahiyat okuyun! Medreseye devam edin! Ä°mam hatiplere gidin! Ama asla ilahiyatların, medreselerin ve imam hatiplerin dört duvarı arasına sıkışıp kalmayın! Evet, sohbet halkalarında diz kırın! Zikir sohbetlerinde yerinizi alın! Konferanslara katılın! Ama asla sohbetlerin ve konferans salonlarının sınırları içinde de kalmayın!

 

SokaÄŸa çıkın!

Bir yetimin başını okÅŸayın! Bir garibin derdiyle ilgilenin! Bir iÅŸçiyle konuÅŸun! Bir pazarcıyla sohbet edin! Ekmek kuyruÄŸundaki bir amcayla dertleÅŸin! Bir akraba ziyareti yapın! Hayatın tam ortasında olun! Ä°nsanların gerçek dertlerinden haberdar olun!

 

Unutmayın!

OkuduÄŸunuz kitap, dinlediÄŸiniz sohbet, öÄŸrendiÄŸiniz ilim; bu zor günlerde bile bir garibe yardıma dönüÅŸmeyecekse, sizi bir Müslüman’ın derdiyle dertlendirmeyecekse, bir iyiliÄŸi tavsiye etmenize ve bir kötülüÄŸü önleminize sebep olmayacaksa yani sizi harekete geçirmeyecekse ne iÅŸe yarayacak ki?

Sakın hep uygun zamanı bekleyenlerden olmayın! Okulum bitsin, ilim tahsilim bitsin, kendimi iyice yetiÅŸtireyim, henüz vakti gelmedi diyerek hayatını ve gençliÄŸini ıskalayanlardan olmayın! Hem unutmayın! Su gibi akıp geçen hayat, asla sizin bir ÅŸeyleri bitirmenizi ve hazır hale gelmenizi bekleyecek deÄŸildir.

 

Artık harekete geçin!

Bir günahkâra tevbe kapısını göstererek, aç olan biriyle ekmeÄŸinizi bölüÅŸerek, bir dertlinin derdiyle ilgilenerek, bir borçlunun borcunu ödeyerek, bir düÅŸeni kaldırarak, bir zalimin bileÄŸinden tutup zulmüne engel olarak, bir haksızlık yapana karşı sesinizi yükselterek umut olun! Çünkü Ä°slam, bir umut dinidir.

Ä°nsanlara vaazlarda anlatılan, sohbetlerde dinletilen, kitaplarda okutulan o muhteÅŸem örneklerin ve kıssaların gerçek hayatta ete kemiÄŸe bürünmüÅŸ karşılıkları ve yaÅŸanmış halleri olmaya gayret edin!

Bir gün cebinizdeki son parayı bir garibe verin ve yürüyerek dönün evinize. Sokakları, pazarları, caddeleri adımlayın! Kitapları tahlil ettiÄŸiniz gibi hayatı da tahlil edin! Derslerinizi okuduÄŸunuz gibi insanları da okuyun! Çünkü Ä°slam asla hayattan, çarşıdan, pazardan ve insanların gerçek dertlerinden kopuk bir din deÄŸildir.

 

Bir gece uykusuz kalın!

Sokaklardaki evsizlerden, gece çalışanlardan, karanlık bir durakta iÅŸçi servisi bekleyenlerden, boÅŸ bir sokakta sabah namazına giden hacı amcadan haberdar olun! Bir sabah namazını mahalle mescidinde kılın! Bir caminin çay ocağında oturun biraz. Ayak üstü bir esnafla konuÅŸun!

Tüm zincirlerinizi ve prangalarınızı kırın!

Mücadelenizi YouTube ve sosyal medya kanallarına hapsetmeyin! Tüm sermayenizi siyasi tartışmalarla tüketmeyin! Vaktinizi baÅŸkalarının yaptığı iÅŸleri eleÅŸtirerek çürütmeyin! Güzel bir iÅŸ yapmak ve bir hayır iÅŸlemek için kimseden bir emir ve talimat gelmesini de beklemeyin! Önce imanınızın emir ve talimatlarını yerine getirin. Allah için bir hayal kurun ve gece gündüz o hayalin peÅŸine düÅŸün!

Kendi derneÄŸinizin, vakfınızın, cemaatinizin sınırlarına hapsolmayın! Hep aynı insanlarla hep aynı ÅŸeyleri yapanlardan olmayın! Asıl ulaşılması gereken insanlara ulaÅŸmaya gayret edin! Birkaç mahalleyi ziyaret edin! Mahalle parkındaki gençlerle tanışın! Bir okulu ziyaret edin! Oradaki gençlerle bir kitap halkası kurun! Bir öÄŸrenci yurdunu ziyaret edin! Yeni insanlarla tanışın! Haftada bir gün akrabalarınızla bir araya gelin! Anne-babalarınızı ve kardeÅŸlerinizi ihmal etmeyin!

 

Aktif olun!

En derin fıkhi meselelerde malumat sahibi olduÄŸunuz gibi, bir cami çıkışı broÅŸür dağıtmasını da bilin! Pankart asmasını da, duvarları afiÅŸlemesini de… Bir miting meydanında slogan attığınız gibi bir kürsüden konuÅŸmayı ve bir sohbet halkasında ders yapmayı da öÄŸrenin! Hitabetinizi ve yazı yazma yeteneÄŸinizi de geliÅŸtirin!

Ne yaparsanız yapın ama asla hayattan, sokaktan, halktan ve gerçeklikten kopmayın!

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.