Güncel
Hamas’tan Fas’a İsrail ile yapılan anlaşmalardan geri dönün çağrısı
İslami Direniş Hareketi, Fas’a İsrail ile son dönemde imzalamış olduğu askeri ve güvenlik anlaşmalarından çekilmesi ve ilişkileri koparması çağrısında bulundu.
Hamas Hareketinden yapılan yazılı açıklamada, "Siyonist düÅŸmanla özellikle imzaladığı askeri ve güvenlik anlaÅŸmalarının hiçbir gerekçesi olamaz." ifadeleri kullanıldı.
Atılan adımın geriye dönüÅŸ olduÄŸu belirtilen açıklamada, bu durumun Filistin halkının kanını daha fazla dökmekten baÅŸka bir ÅŸeye götürmeyeceÄŸi vurgulandı.
Açıklamada, Fas'ın Arapları ve Filistinlileri öldürmekle övünen savaÅŸ suçlusu bir kiÅŸi olarak Ä°srail Savunma Bakanı Benny Gantz'ı karşılamasının Filistin halkı ve davasına karşı büyük bir hata olduÄŸu kaydedildi.
Son olarak açıklamada, Fas'ın Ä°srail ile yapmış olduÄŸu anlaÅŸmalardan ivedilikle geri dönmesi ve baÅŸta kardeÅŸ Fas halkı olmak üzere Arap ve Ä°slam dünyası halklarının arzularına icabet etmesi çaÄŸrısı yapıldı.
Ä°srail Savunma Bakanı Benny Gantz, iki ülke arasında geçen yıl imzalanan "iliÅŸkilerin normalleÅŸtirilmesi" anlaÅŸmasının ardından iki günlük ziyaret için 23 Kasım'da ilk kez Fas'a gitmiÅŸti.
FAS-Ä°SRAÄ°L Ä°LÄ°ÅžKÄ°LERÄ°NDE NORMALLEÅžME
Rabat ile Tel Aviv arasındaki düÅŸük düzeyli iliÅŸkiler, 1993'te Filistinliler ile Ä°srail arasında imzalanan Oslo AnlaÅŸması'nın ardından baÅŸlamış ancak Fas, 2002'de Ä°kinci Ä°ntifada sırasında bu iliÅŸkileri durdurmuÅŸtu.
Dönemin ABD BaÅŸkanı Donald Trump, 10 Aralık 2020'de Fas ve Ä°srail'in tam diplomatik iliÅŸki kurulmasına yönelik anlaÅŸmaya vardığını ve Batı Sahra'da Fas'ın hakimiyetini tanıdıklarına dair bir bildirge imzaladığını duyurmuÅŸtu. Fas Kralı 6. Muhammed de Ä°srail ile iliÅŸkilerin "en yakın zamanda" kurulacağını açıklamıştı.
Fas ile İsrail, 22 Aralık 2020'de diplomatik ilişkilerin normalleştirilmesi kapsamında 4 anlaşma imzalamıştı.
Henüz yorum yapılmamış.