Sosyal Medya

Güncel

Stoltenberg'den ''Türkiye hükümeti demokratik mi?'' sorusuna yanıt

NATO Genel Sekreteri, Axios'a verdiği röportajda, 'Türkiye'nin ittifakın demokratik standartlarına uymamasına rağmen nasıl üye kaldığına' dair sorulara yanıt verdi.



NATO Genel SekreterliÄŸine 2014 yılında seçilen ve gelecek yıl görev süresi dolacak olan Jens Stoltenberg 'Axios on HBO'ya verdiÄŸi röportajda eski ABD BaÅŸkanı Donald Trump ve Türkiye'ye yönelik eleÅŸtiriler getirdi.
 
'HÜKÜMETÄ° DERÄ°NDEN YOLSUZ VE ANTÄ° DEMOKRATÄ°K NATO ÜYESÄ°'
Stoltenberg, Rusya'dan korunma gerekçesiyle NATO üyesi olmak için can atan Ukrayna'ya bu perspektifin henüz verilmemesini "NATO üyesi olmak için NATO standartlarını karşılamak lazım" diye açıklarken, "Halihazırda NATO üyesi ama hükümetleri derinden yolsuz ve anti demokratik olanlar aklıma geliyor" diye araya giren Axios muhabiri Jonathan Swan, daha sonra "NATO, demokrasiyi nasıl tanımlıyor" sorusunu yöneltti.
 
'TÜRKÄ°YE'DE DEMOKRATÄ°K HÜKÜMET OLDUÄžUNU DÜÅžÜNÜYOR MUSUNUZ?'
Stoltenberg 'hukukun üstünlüÄŸü, özgürlükler, serbest seçimler' diye sayarken, "NATO üyesi Türkiye'de hala demokratik hükümet olduÄŸunu düÅŸünüyor musunuz" sorusu geldi.
 
Bir an duraklayan NATO Genel Sekreteri, "Seçim yapıyorlar. Yakın zamanda muhalefet Ä°stanbul'da seçim kazanmayı baÅŸardı. Ama bence söylemesi adil olur ki, ben de biliyorum, siz de biliyorsunuz, çeÅŸitli müttefikler Türkiye ile ilgili endiÅŸelerini dile getirdi" yanıtını verdi.
 
Swan'ın '(CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip) ErdoÄŸan'ın yargıya müdahale ettiÄŸi, muhalifleri ve gazetecileri hapse attığı, seçimleri tekrarlattığını' sıralaması üzerine Stoltenberg, "Müttefiklerimizin bu mesele hakkında güçlü ÅŸekilde farklı görüÅŸleri var, burada (Brüksel'deki NATO karargahı) konuÅŸuyoruz, meseleyi ele alırken politik, diplomatik baskı yöntemlerini kullanıyorlar" dedi.
 
'NATO'NUN ÇÄ°FTE STANDARDI'
Axios'un sitesinde röportajla ilgili yayımlanan haberde Genel Sekreter'i' 'NATO'nun bir yandan dünyanın en çok gazeteci hapse atan ülkesini üye olarak tutarken, diÄŸer yandan ittifaka katılmak isteyen ülkelerden üyelik için yolsuzluÄŸu temizlemesi ve demokrasilerini geliÅŸtirmelerinin istenmesinin çifte standardıyla ilgili sıkıştırdıkları' ifade edildi. "Stoltenberg gazetecilerin haklarıyla ilgili endiÅŸeleri kabul etti, ama NATO standardının tutarsızlığıyla ilgili sorulara yanıt vermedi" denilen haberde ÅŸu yorumlar yapıldı:
 
'ERDOÄžAN, RUSYA'DAN S-400 ALDI, NATO'YLA ALAY ETTÄ°'
"Türkiye, NATO'nun en sorunlu çocuÄŸu haline geldi. NATO müttefiklerinin sert itirazlarına raÄŸmen, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Ruslardan büyük bir hava savunma sistemi satın almakta ısrar etti. NATO'nun 'demokratik deÄŸerlere' baÄŸlılığıyla alay eden ErdoÄŸan, yargıya müdahale ediyor, siyasi düÅŸmanlarını hapse atıyor ve seçimleri tekrarlıyor. 2016 ve 2017'de Gazetecileri Koruma Komitesi, sıralamasında Türkiye'yi dünyanın 1 numaralı gazeteci hapishanesi olarak koydu."
 
'6 OCAK ABD KONGRESÄ° BASKINI, NATO'NUN TEMEL DEÄžERLERÄ°NE BÄ°R SALDIRI'
Önceki ABD BaÅŸkanı Donald Trump'ın uzun süre Kasım 2020 baÅŸkanlık seçimlerini kaybettiÄŸini kabul etmemesi, seçimlere hile karıştırıldığında ısrar etmesi ve bu minvalde 6 Ocak'ta Washington'da düzenlediÄŸi mitingi müteakip taraftarlarının Kongre'yi basması da röportajda gündeme geldi.
 
"Bunu ABD'nin temel demokratik kurumlarına ve dolayısıyla NATO'nun temel deÄŸerlerine bir saldırı olarak görüyorum" deÄŸerlendirmesini yapan Genel Sekreter, 6 Ocak'ta Washington'da yaÅŸananları izlerken 'derin hayal kırıklığına uÄŸrasa da Amerika'nın liberal demokratik geleceÄŸine inanmaya devam ettiÄŸini' ifade etti:
 
"En büyük müttefikimizin... güçlü bir demokrasi olarak kalacağından eminim. ABD daha önce de zor zamanlar, krizler yaÅŸadı ve her zaman bunlardan demokratik kurumlara güçlü bir baÄŸlılıkla çıkmayı bildi."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.