Sosyal Medya

Güncel

NATO ülkeleri Hürkuş'u ordularında kullanabilecek

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Demir, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü onaylı Hürkuş'un NATO'da geçerli sayılacağını ve ülkelerin ordularında kullanabileceğini söyledi. 'Hürkuş'un ihraç edileceği ülke belli' açıklamasını yaptı.



Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, SAHA EXPO 2021 Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı'nda TRT Haber'in sorularını yanıtladı.

HürkuÅŸ'un Sivil Havacılık Genel MüdürlüÄŸü'nün onayıyla NATO ülkelerine ihraç edilebileceÄŸini ifade etti. "Ülkeler ordularında kullanabilecek. HürkuÅŸ'un ihraç edileceÄŸi ülke belli" açıklamasını yaptı.

İsmail Demir'in konuşmasından satır başları şu şekilde:

 

"Burada amaç ÅŸirketlerin bir araya gelmesi, kabiliyetlerini sergilemeleri. Sanayi ve teknoloji ekosistemini ve birbirlerini tanımalarını istiyoruz. SAHA EXPO'ya katılımcıların ilgisinin arttığını görüyoruz.

Milli Muharip Uçak'ta hedef 2023'te hangar çıkışı

Milli Muharip Uçak'ın bir an önce gerçekleÅŸmesi için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Son yıllardaki faaliyetlerimizle tecrübeli insan kaynağımız, mühendisimiz arttı. Bu ortamda biz dünyada çok iddalı bir iÅŸe girdik. Çok sayıda ülkede bu proje yok. Hedef 2023'te hangar çıkışı. 2025'te ilk uçuÅŸumuzu gerçekleÅŸtirmek istiyoruz. Ä°nÅŸallah testler sonucu uçağımızı çıkaracağız. Hem Türkiye'den hem de dünyadan insan kaynaklarını kullanmak istiyoruz.

"Parayla satın alamayacağınız teknolojileri yapıyoruz"

Milli Muharip Uçak 5. nesil, uzaktan vuruÅŸ kabileyeti olan, elektronik donanımlı, modern radar sistemleriyle donatılacak. Bütün unsurlar uçağımızın içinde olacak. En kısa sürede TSK envanterine girmesini planlıyoruz. Bazı teknolojiler parayla alamayacağınız teknolojiler. Biz bunların yapımına uzun süredir baÅŸladık ve devam ediyoruz.

HürkuÅŸ NATO'da kullanılabilecek

Sivil Havacılık Genel MüdürlüÄŸü onaylı HürkuÅŸ NATO'da geçerli sayılacak ve kullanılabilecek. Ülkeler ordularında kullanabilecek. HürkuÅŸ'un ihraç edileceÄŸi ülke belli"

 

Milli Muharip Uçak'ta sona doÄŸru

TUSAÅž Genel Müdürü Temel Kotil, CNN Türk yayınında, Türkiye'nin önemli savunma sanayi projelerine dair açıklamalarda bulundu.

Kotil F-35 projesinin 60 milyar dolara mal olduÄŸunu, Milli Muharip Uçak projesini de 10 milyar dolara çıkarabileceklerini söyledi.

"MMU'da ilk protitip 2022'de"

Yerli ve milli savaÅŸ uçağının ilk prototipinin 2022'de hazır olacağını vurgulayan Kotil, seri üretimin ise 2028 yılında baÅŸlamasının planlandığını açıkladı. Türkiye'nin 2030 yılında F-35 ve F-16'ya ihtiyacı kalmayacağını belirtti.

Milli Muharip Uçağın üretim sonrası satış ücretinin ise 100 milyon dolar civarında olacağı tahmin ediliyor.

 

Temel Kotil, Türkiye'nin ilk ağır sınıf taarruz helikopteri olacak ATAK-2 helikopterinin de 2025 yılında Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edileceÄŸini ifade etti.

Ön teslimatta ilk aÅŸamada 3 ATAK-2 helikopterinin envantere girmesi bekleniyor.

SHGM: Havacılıkta tarihi adım

Sivil Havacılık Genel MüdürlüÄŸü (SHGM), NATO'nun SHGM'yi 'sivil havacılık otoritesi' olarak tanıdığını açıkladı. HürkuÅŸ'un NATO'da kullanıbileceÄŸi "Türk sivil havacılığı için tarihi bir öneme sahip olan bu geliÅŸmeyle birlikte SHGM onaylı baÅŸta HürkuÅŸ olmak üzere tüm hava araçları artık NATO üyesi ülkelerde kullanılabilecek" sözleriyle ifade edildi.

Bakan KaraismailoÄŸlu: NATO bünyesinde kabul görmesi saÄŸlanacak

UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanı Adil KaraismailoÄŸlu yaptığı açıklamalarda SHGM ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın koordineli çalışması sonucunda bu baÅŸarıya ulaşıldığını vurguladı. KaraismailoÄŸlu, "Alınan karar gereÄŸi SHGM, Amerika Federal Havacılık Ä°daresi, Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı, Kanada Sivil Havacılık Otoritesi ve Brezilya Ulusal Sivil Havacılık Dairesi otoriteleri ile birlikte sivil havacılık otoritesi olarak doÄŸrudan tanındı" diye konuÅŸtu.

 

“Tarihi bir adım” olarak nitelendirilen bu geliÅŸmeyle ilgili Karaismailoglu, "SHGM'nin onaylı sivil havacılık otoritesi olarak tanınması ile SHGM tarafından tip sertifikası verilmiÅŸ hava araçları, ekipman ve parçalarının uçuÅŸa elveriÅŸliliklerinin NATO bünyesinde kabul görmesi saÄŸlanacak. Türkiye'deki sivil operatörlerin ve NATO'ya hizmet saÄŸlayıcıların uçuÅŸa elveriÅŸlilik faaliyetlerinin NATO adına SHGM tarafından denetim ve yetkilendirilmesi söz konusu olacak" dedi.

Ayrıca KaraismailoÄŸlu "SHGM tarafından onaylı HürkuÅŸ NATO üyesi ülkelerin ordularında askeri amaçla kullanılabilecek. Önümüzdeki dönemde Gökbey'in de onay alması bekleniyor. Ayrıca ileride SHGM'den onay alacak tüm hava araçları ve Ä°HA'lar da bu kapsamda deÄŸerlendirilecek" dedi.

Kaynak: TRT Haber

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.