Sosyal Medya

Kovid 19 salgını ve kredi kartı hakkında

Hayrettin Karaman / Yeni Åžafak



Son yıllarda Kovid salgını malumunuz ülkemizi de, Ä°slâm âlemini de tüm insanları da derinden etkiledi. Aşının çıkmasıyla yeni bir tartışmanın fitili deateÅŸlendi. Aşının içeriÄŸinde maymun hücreleri olduÄŸunu iddia edenler var, Bakanımızın geçen yıl söylediÄŸi “Orta ve uzun vadede ne gibi sonuçları olacağını bilmediÄŸimiz mRNA aşılarını yaptırmayı düÅŸünmüyoruz” sözünü hatırlatıp Kovidden daha tehlikeli sonuçları olabilir diyenler var... Aşı olmayanları kul hakkına girmekle suçlayanlar var; otobüs, tren, uçakta saatlerce yolculuk edilmesini örnek gösterip madem bulaÅŸmıyor camilerimizde saf düzenimiz sadece farzda 3-5 dakikada mı bulaşıyor diyenlerimiz var.

Tüm bunların yanı sıra devletimizin sadece aşı olunmasını her gün televizyonda ısrarla isteyip aşının yan etkileri aşıdan kaynaklı ölüm oranlarını açıklamaması da insanları ÅŸüpheye düÅŸürüyor ve aşıya mesafeli yaklaşıyorlar... Tüm bunları deÄŸerlendirdiÄŸimizde sorum ÅŸu hocam:

(Soruların hemen altına konuÅŸma çizgisi koyup cevap yazacağım. H.K.).

Aşı olmamak kul hakkı mı?

-Salgına yakalanmış olan veya ÅŸüphesi bulunan bir kimse tedbir almadan bir baÅŸkası ile temas eder de onun hastalanmasına sebep olursa kul hakkını ihlâl etmiÅŸ olur.

Aşı olmak farz mıdır ya da zaruri midir?

-Ben aşının koruduÄŸuna inanıyorum. Benim gibi inanan bir kimsenin aşı olarak ve diÄŸer tedbirleri alarak hem kendinin hem de çevresindekilerin hayatını ve saÄŸlığını koruması farzdır, zaruridir.

Veba ile ilgili hadisin koronayla alakası var mıdır? (Zira koronada ölüm oranı yüzde iki... Bunun, Hz. Ömer zamanındaki veba salgınına eÅŸdeÄŸer olmadığı açık. Ona kıyas edilemezse salgın da denemez.)

-Pandemi genel salgın demektir. Böyle bir salgın, bölgesel salgından daha önemlidir ve tehlikelidir.

Ölüm oranına gelince:

Diyelim ki, düÅŸman silahlı olarak üzerimize geliyor, biz de 100 kiÅŸi sipere yatarak görünmemeye çalışmış, tedbir almışız. DüÅŸman, bizi yakalarsa yalnız iki kiÅŸi öldüreceÄŸini ilan etmiÅŸ. Ä°yi, iki kiÅŸi fazla deÄŸil diye siperden kalkar, iki kiÅŸinin ölümüne sebep olur muyuz?

Aşının içeriÄŸi bilinmediÄŸine göre kiÅŸinin bu aşıyı vurulmaması ÅŸüpheli bir iÅŸten kaçınması olarak deÄŸerlendirilebilir mi?

-Aşının içeriÄŸi biliniyor; etkisi de biliniyor. Burada ÅŸüpheli bir durum yok.

Camilerimizde hâlâ saf düzeninin aralıklı olması doÄŸru mu? Çünkü birçok iman sahibi doktor “Yan yana durmakla bulaÅŸmaz, öksürük, hapşırıkla bulaşır, maskeyle sadece farz kılarken 3-4 dakika yan yana durmakla bulaÅŸmaz” diyorlar; o zaman sizlere de bunu iyice araÅŸtırmak, gerekli fetvayı vermek düÅŸer zira ayrı ayrı kılınan namazlarda hiçbir cemaat huÅŸu içinde olmuyor.

-Müekked sünnet olan camide cemaatle namaz soÄŸuk, yaÄŸmur, çamur, hastalanma tehlikesi, can güvenliÄŸinin olmaması gibi durumlarda terk edilebiliyor; bu konuda hadisler, uygulamalar ve bunlara dayalı ruhsat vardır. Tehlike sebebiyle cemaatin aslı bile terk ediliyorsa, saf düzenini terk etmek evleviyetle caiz olur.

Huzur ve huÅŸû yanınızda birilerinin olmasına deÄŸil, sizin manevî durumunuza baÄŸlıdır.

Virüs, yüz yüze konuÅŸma, öksürme ve tıksırma ile bulaÅŸsa bile önünüzde, yanınızda arkanızda bulunan bir hastanın öksürmeyeceÄŸi ve tıksırmayacağını garanti edemezsiniz.

Konu ile alakalı bir ilâhiyatçının yazısından etkilendim size de göndermek istedim.

-GönderdiÄŸiniz makaleyi okudum. Makalede yazar, “Devletin gerekli gördüÄŸü ve ÅŸeriatın yasaklamadığı konularda ona itaat edilir” diyor.

Devletin sebepsiz yere deÄŸil de bulaÅŸma arttığında bulaÅŸmayı engellemek için cuma ve cemaati bir süre engellemesi yine gerekli bir tedbirdir, yazara göre de devletin bu tedbirine itaat etmek gerekir.

‘Taksit’ ve kâr payı

  • Bir finans kurumunun kartı ile yaptığım bir alışveriÅŸin ardından gelen mesaj ÅŸu ÅŸekildedir: “455 TL’lik iÅŸleminizi aylık %1,98 kâr payı ile 3’e bölmek için taksit …. yazarak gönderin.”
  • Bu iÅŸlemin faiz olup olmadığı konusunda görüÅŸünüzü almak istiyorum.
  • -Katılım bankalarının verdiÄŸi kartların yaygın ve resmi ismi “kredi kartı” olsa da uygulamada bu bankalar kredi vermezler, alım-satım, kiralama vb. yaparlar.
  • Kartla alım satım, arka plandaki sözleÅŸmeye göre, kart hamilinin banka adına malı satın alması ve ondan peÅŸin veya vadeli kendine satın alması ÅŸeklinde gerçekleÅŸmektedir. Gelen mesaj, "EÄŸer bankadan malı vadeli satın alacaksan kârı ÅŸudur" ÅŸeklinde bir irade beyanıdır (îcaptır). ‘Olur’ derseniz siz de ‘Kabul’ yapmış olursunuz. Böylece bankadan vadeli satın alma gerçekleÅŸir.
  • Kabul etmezseniz peÅŸin almış olursunuz, o yazılan kâr uygulanmaz.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.