HZ. Peygamber’in evi
Follow @dusuncemektebi2
Fatma Tuncer / Milli Gazete
Hz. Peygamber vahiyle ilk karşılaÅŸtığında ister istemez bir tedirginlik yaÅŸadı ve hiç vakit kaybetmeden evine geldi ve yaÅŸadıklarını eÅŸine anlattı. Omuzlarına binen yükü eÅŸi Hz. Hatice ile paylaÅŸtı ve onun desteÄŸi ile sakinleÅŸti. Resulullahın evi ilmin, sevginin ve paylaşımın aktif olduÄŸu bir kurum gibiydi ve o bu evde moral depoluyor, güç elde ediyordu. Sevgi evinin kapısı herkese açıktı, insanlar buraya gelip her türlü sorunlarını istiÅŸare edebilirlerdi.
Hz. Peygamber ilk vahiy aldığında yaÅŸadığı olayı anlamaya çalıştı ve evine giderek durumu eÅŸi ile paylaÅŸtı. EÅŸi Hz. Hatice Resulullah’ın yüzündeki tedirginliÄŸin farkına varmıştı, sevgili eÅŸine döndü ve kendisinin her daim destekçisi olacağını vat etti, onu sakinleÅŸtirdi. Hz. Hatice eÅŸinin insanların en güveniliri olduÄŸundan hiç kuÅŸku duymuyordu, Allah’ın onu peygamber olarak seçtiÄŸine inandı ve Ä°slam’la ilk ÅŸereflenenlerden oldu. Hz. Hatice’nin akabinde Hz. Ali, Hz. Ebu Bekir, Zeyd ve Bilal de Ä°slam’a tabi oldular… Risaletin ilk yıllarında Müslümanlar sayıca az olsalar da etkileri büyüktü, yüreklerindeki meÅŸaleyi tutuÅŸturup cehalet bataklığındaki halka doÄŸru yürüdüler. Ve daha sonra bu kutlu yürüyüÅŸe binlerce insan katıldı sonra vahyin ışığı bütün dünyaya yayıldı.
Resulullahın evi ilmi çalışmaların, istiÅŸarelerin, yardımlaÅŸma faaliyetlerinin yapıldığı bir mekân, sevginin paylaşıldığı sıcak bir ortamdı. Ve Hz. Peygamber omuzlarındaki ağır yüke raÄŸmen eÅŸine ve çocuklarına vakit ayırır ve onlarla hoÅŸça vakit geçirirdi. Hz. Peygamber dış dünya ile ev arasında bir denge kurmuÅŸ ve eve hassaten önem vermiÅŸti. Onun modelliÄŸinde yerleÅŸen aile kültürü her ne kadar yıpranmış, aşınmış olsa da hâlâ ayakta ve güçlüdür. Ä°slam toplumlarında ev huzurdur, sükûnettir, sevgidir, paylaşımdır ve kiÅŸiye bakarak nasıl bir evin ikliminde büyüdüÄŸünü anlayabilirsiniz.
Hz. Peygamber’in evi her zerresinde sevgi kokan bir mekândı, araç gereçler bakımından ise oldukça yoksul ve sadeydi. Evin en belirgin özelliÄŸi kapının herkese açık olmasıydı, Resulullah’ı görmek için gelenler, ona sorular sorar ya da sorunlarını dile getirir çözüm noktasında destek isterlerdi. Sevgi evi insanların her türlü sıkıntılarını açabilecekleri bir terapi ortamı, ilmi bir merkez ve huzur saçan bir mekandı. Resulullah insanları burada ağırlar, elinde ne varsa paylaşır, sorulan sorulara sabırla cevap verir, insanlar kendisini incitecek ifadeler sarf etseler dahi alınganlık göstermez sabrederdi. Sevgi evine gelen birçok kiÅŸi onun ÅŸefkatinden ve erdemli yaklaşımlarından etkilenir ve Müslüman olup giderlerdi.
Resulullah evine girdiÄŸinde hane halkına selam verir, hâl hatır sorar, evde bir ÅŸey varsa yer yoksa dile getirmez, ailesine rahatsızlık vermemeye özen gösterirdi. Vaktin bir kısmında eÅŸi ve çocukları ile sohbet eder onlara hakkı anlatırdı. Son derece mütevazi olan ev bir okul, sosyal bir kurum, sevginin üretildiÄŸi bir merkez gibiydi.
Resulullah ait olduÄŸu yer neresi olursa olsun kiÅŸiye hak ettiÄŸi deÄŸeri verir ve insanları incitmemeye özen gösterirdi. Sevgi evi tarihin en etkin mektebiydi ve ehl-i beytin karakteri burada ÅŸekillenmiÅŸ ve hayatın kalbi burada atmıştı. Sevgi evi dünyanın en büyük kahramanlarının yetiÅŸtiÄŸi nadide bir mekândı, bu bir gerçek…
Henüz yorum yapılmamış.