Güncel
Abdülaziz Kıranşal / Nefis terbiyesini ihmal eden Müslüman gençlere
Follow @dusuncemektebi2
Abdülaziz Kıranşal /Milli Gazete
Nefse karşı direniÅŸten maksat, önce nefsini temizlemek, onu ÅŸirk, günah, nifak, cehalet, kötü duygular ve her türlü pislikten temizlemek, sonra da onu Allah’ın emirlerine itaat edecek bir programa alıştırıp terbiye etmektir. Onu takvalı olmaya sevk etmektir. Onu kontrol altına almak, onu ibadete, salih amele ve Ä°slam’ı yaÅŸamaya boyun eÄŸen bir hale getirmektir. Yani Ä°slami iradeyi onun üzerinde hâkim kılmaktır.
Hevasının kontrolüne girmiÅŸ ve iradesinin kontrolünü kaybetmiÅŸ bir genç, tahmin bile edemeyeceÄŸi üzüntü, keder, nedamet ve her türlü utanç veren durumlarla karşı karşıya kalabilir. Bu anlamda imanı ve ibadeti olan ve hatta Ä°slami hedef ve idealler için çaba sarf eden bir insana normalde yapmayacağı iÅŸleri, günahları ve hataları yaptıran ÅŸey, onu kontrol altına halan hevasıdır. Nefis kandırma, erteletme ve gaflete düÅŸürme konusunda uzmandır.
Zaten hata ve yanlışlarımızı hatırladığımızda göreceÄŸiz ki birçok günahımız normalde asla yapmayacağımız iÅŸlerden ibarettir. Ancak nefis her defasında bu kötü amelleri “bu son olsun bir daha yapmazsın” diyerek insanı günaha sürüklemektedir. Nefsin “bu son olsun” telkini, iradeyi kilitleyen en önemli stratejisidir. DiÄŸer bir stratejisi ise insanı gaflete düÅŸürmektir. Gaflet, Müslüman’ı diri ve uyanık tutan duygu ve düÅŸüncelerin felç olmasıdır.
Müslüman genç, nefsin gaflet prangasına yakalandığı andan itibaren kim olduÄŸunu, ne için mücadele ettiÄŸini unutarak büyük bir uyuÅŸukluk ve tembellik girdabına yuvarlanır. Bu tembellik onun bütün bedeninde ve azalarında meydana geldiÄŸi gibi aynı zamanda onu iyi bir Müslüman, iyi bir davetçi ve iyi bir dava adamı yapan hislerini, ÅŸuurunu ve duygularını da kilitler. Bu kilitlenme baÅŸladığı andan itibaren, bir yandan yapılması gereken Ä°slami vazifeler ihmal edilmeye baÅŸlanır, ibadetler aksar nihayetinde büyük ve tehlikeli bir günah sarmalı Müslüman genci kuÅŸatır.
Her seferinde piÅŸman olup ben nasıl böyle günahlar iÅŸledim diye kendisine ÅŸaşıran Müslüman genç, eÄŸer gerekli nefis terbiyesi yöntemlerine baÅŸvurup hevasını kontrol altına alamazsa uzun yıllar sonra dönüp geriye baktığında bir daha yapmayacağım dediÄŸi ne varsa halen büyük bir istikrarla yapmaya devam ettiÄŸini görecektir. Çünkü nefsini kontrol altına alamayanı nefis muhakkak kontrol altına alacaktır. Nefsini terbiye edemeyeni nefis terbiye edecektir. Nefsine söz geçiremeyene nefis söz geçirip, esaret yularını takacaktır. Tüm bunların sonunda da Ä°slami irade devreden çıkıp ÅŸeytani istekler duygu, düÅŸünce ve davranışlara yön verecektir.
Nefsin en önemli özelliklerinden birisi büyük bir ikna kabiliyetine sahip olmasıdır. Çünkü nefis sahibini çok iyi tanır. Onun zaaflarını, eksiklerini, yönelimlerini çok iyi bilir. Her seferinde onu ikna edebilecek bir fırsat bulup bir mazeret sunabilir. Tahmin bile edemeyeceÄŸimiz stratejilerle sahibini çaresiz bırakabilir.
Müslüman genç, geçmiÅŸte bir daha yapmayacağım diye söz verdiÄŸi iÅŸleri kaç defa daha tekrarladığına bakar ve neden halen yapmaya devam ettiÄŸini tefekkür ederse, nefsin ne denli tehlikeli bir düÅŸman olduÄŸunu daha iyi anlayacaktır. Çünkü nefis, ona tüm bu iÅŸleri hep son bir kez diye ikna ederek yaptırmıştır.
Müslüman gencin ibadet gevÅŸekliÄŸinin, sabah namazına kalkamamasının, yatsı namazını geçirmesinin, gözünü haramdan, dilini gıybetten koruyamamasının, her seferinde büyük bir utanç duyup piÅŸman olacağı günahlara sürüklenmesinin, davette, ilimde, ailede ve ahlâkta hedeflediÄŸi noktalara ulaÅŸamamasının en önemli sebebi, nefis terbiyesine önem vermemesi ve bu terbiyeyi ciddi bir program dâhilinde irade kontrolüne çevirememesidir.
Ä°ÅŸte bu nedenle Müslüman genç, günahların pençesinden kurtulmak, planlarına riayet edip dünyevi ve uhrevi baÅŸarıya koÅŸmak için bir an önce nefis terbiyesi ve irade kontrolü için mücadeleye baÅŸlamak zorundadır.
Henüz yorum yapılmamış.