Sosyal Medya

Kitaplarla Yaşayanlar İki Kez Ölür

Hüseyin Akın / Milli Gazete



GeçtiÄŸimiz günlerde Balıkesir Dursunbey Geleneksel Suçıktı Åžiir Günleri programında bir dizi etkinliÄŸe katıldık. Ayrıca Balıkesir Altıeylül Belediyesi’nin Kitap Fuarı’nda okuyucularımızla sohbet etme imkânımız oldu. Suçıktı Åžiir AkÅŸamı’nın sürdürülmesi baÅŸta Dursunbeyliler olmak üzere edebiyat çevrelerinde de sevinçle karşılandı. En azından akÅŸam geç saatlere kadar üÅŸütecek havaya raÄŸmen ÅŸairleri yalnız bırakmayan ÅŸiir sever yöre halkının coÅŸkusundan bu sonuca varmak mümkündü. Balıkesir’in kültür mekânlarını gezerken ÅŸairlerce en fazla gıpta edilip takdir toplayan yerlerden biri “Ahmet Kot Kütüphanesi” oldu. Balıkesir kendi baÄŸrından çıkan bir ÅŸair yazara kadirÅŸinaslık göstermiÅŸ ve her yönüyle görkemli bir kütüphane binasını Ahmet Kot Bey’in kitaplarına tahsis etmiÅŸ. Kütüphanede 100 bini aÅŸkın kitap ve yine 100 bini aÅŸkın dergi mevcut. Kütüphaneyi gezerken, bir yandan kitap çeÅŸitliliÄŸini hayranlıkla izlerken bir taraftan da bir edebiyat insanının düÅŸünce serüvenine tanıklık etme imkânı yakalıyorsunuz. Okuma köÅŸeleri, kafe ve seminer salonlarıyla yediden yetmiÅŸe her kesim okuyucuya hitap eden bu kütüphane Balıkesir’e gerçekten çok yakışmış. Darısı diÄŸer yazarların ve belediyelerin başına diyelim. Yazar ve ÅŸairlerin birçoÄŸunun daracık odalarda kitap daÄŸları arasında nefes alamadıklarını biliyorum. Kitap bu, sokaÄŸa atılacak eÅŸya deÄŸil. Mutlaka ÅŸair ve yazarlar için onların adları verilerek kendi kitaplarını kamuya açıp geniÅŸ kitleler tarafından okunması saÄŸlanacak kütüphaneler açılmalı. Bu kitapların kilo usulüyle sahaflara kaldırılmasına mâni olunmalıdır. Marcel Prost’un dediÄŸi gibi: “Kitaplarına bir ömür vermiÅŸ olanlar iki kez ölürler sanki. Kitaplıkları çoÄŸu zaman onlardan sonra ölür.”
 
KÄ°TABIN GERÄ° DÖNÜÅžÜMÜ VAR MIDIR?
 
Bir evde kitap varsa sesler mümkün mertebe aÅŸağıya çekilir. Kütüphanede sessiz durduklarına bakmayın her kitap bulunduÄŸu rafta yanındakiyle konuÅŸur. Kimi zaman tartıştıkları da olur. Siz bunu fark edemezsiniz elbette. Yine de sessiz olmanızı tavsiye ederim. Kütüphaneli evin sakinleri “sakin” kelimesinin asli anlamına uygun hareket ederek konuÅŸurken birbirlerine karşı seslerini yükseltmezler. Tam anlamıyla sakindirler. Bağırmak ekoya müsait boÅŸ odalara yakışır. KurduÄŸunuz her cümle daha güçlü bir yankıyla size geri döner. Çünkü bir boÅŸlukta muhatapsız kalmıştır. Oysa duvarları kitaplarla örülmüÅŸ bir duvar konuÅŸtuÄŸunuz her kelimenin ve kurduÄŸunuz her cümlenin sessiz tanığıdır. Ne söylerseniz misliyle cevap verirler. Kitap olmayan evler düÅŸünce, istiÅŸare ve muhabbeti kapı dışarı etmiÅŸ evlerdir. Kitabın mevzu edilmesine bile tahammül edemezler. Çünkü kitap okuduktan sonra çöpe atılmayan, atığı olmayan bir ÅŸeydir. Geri dönüÅŸümü ancak zihinde karşılık bulur. Kendini kullandırmaya müsaade etmediÄŸi için kitabın nazını çeken insana öyle pek rastlayamazsınız. Ne elinizde ne dilinizde ne de üzerinizde gösteriÅŸe elveriÅŸli deÄŸildir kitap. Ne otomobil ne elbise ne de pahalı son model bir akıllı telefondur o. Bilakis evi iÅŸgal eder. Evin düzenine karışır. Ev reislerinin otoritesini sarsar. Siz onu okumadığınızda o sizi okur.
 
KÄ°TAP Ä°NSANI EVE BAÄžLAR
 
Kitap insanı eve baÄŸlar. O size bilgi vaat eder. Siz ona asude sıcak bir oda. Kitabı sevenler odalarını da severler. Bir odada tek başına kitaplarla baÅŸ baÅŸa kalabilenler, dünyanın en cesur insanlarıdır. Zira evimizde oturmayı bir becerebilsek dünyadaki sorunlarımızın yüzde sekseni bitecek. Kahveye giden ve geç saatlere kadar gelmeyen koca aslında ev arayışından dolayı böyle davranmaktadır. Ä°nsanın hiç kalkmadan saatlerce oturabildiÄŸi yer onun evidir. Bu illa bir iç mekân olması da ÅŸart deÄŸildir. Bir park yeri de olabilir insana ev saadetini bağışlayan. Homeless (evsiz) olanların büyük çoÄŸunluÄŸu aslında evi evinde bulamayıp sokakta arayanlardır. Özellikle Avrupa’da sokakta, izbelerde ya da metro istasyonlarında sabahlayanların büyük bir kısmı sosyal güvenceyi reddedip protest anlamda evsiz yaÅŸamayı tercih edenlerdir. Neden peki? Ä°çi boÅŸalmış evin içini dışarıda aramaktadırlar da ondan. Evi ev yapan ÅŸey nedir bir daha düÅŸünelim. Mesela bir kütüphaneniz olsa dışarıda bile olsanız sizi eve çağırır ve derdinize ortak olurdu. Nasıldı o türkü? “Oy akÅŸamlar akÅŸamlar / Yine geldi akÅŸamlar / Evli evine gider / Bekâr nerde akÅŸamlar?” Ä°yi de evliler ne kadar evli?

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.