Sosyal Medya

Güncel

Cezayir Alimler Birliği’nden Macron'a: Osmanlı’yı Cezayir'e biz davet ettik

Cezayir Alimler Birliği Başkanı Kasum, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un Osmanlı Devletini suçlayıcı açıklamalarına ilişkin, 'Osmanlı, Cezayir'e sömürge işgalcisi olarak gelmedi, Haçlı saldırılarına karşı Cezayirlilerin davetiyle geldi.' dedi.



Cezayir Alimler BirliÄŸi BaÅŸkanı Abdurrezak Kasum, Fransa CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron'un Osmanlı Devleti'nin Cezayir'deki varlığına iliÅŸkin suçlamalarına tepki göstererek, "Osmanlı, Cezayir'e sömürge iÅŸgalcisi olarak gelmedi, bilakis Ä°spanyol Haçlı saldırılarına karşı Cezayirlilerin davetiyle geldi." dedi.
 
Abdurrezak Kasum, Cezayir Alimler BirliÄŸinin yayın organı El-Basair gazetesinde, Macron'un Osmanlı dönemine atıfta bulunarak Türklerin Cezayir'de "sömürgeci" olduÄŸu yönündeki suçlamalarını reddeden bir makale kaleme aldı.
 
Kasum, "Osmanlı, Cezayir'e sömürge iÅŸgalcisi olarak gelmedi, bilakis Ä°spanyol Haçlı saldırılarına karşı Cezayirlilerin davetiyle geldi. Osmanlı, ölüm ve yıkımla suçlanmıyor. Osmanlı döneminde Cezayirliler hayatlarından memnundu, onlar Cezayirlilerin servetini yaÄŸmalamadılar." ifadelerini kullandı.
 
Osmanlıların Cezayir'de kendi dilini empoze etmediğine işaret eden Kasum, Osmanlı Devleti'nin Cezayir'de yerel halkın dinine, diline ve inancına karışmadığını kaydetti.
 
Kasum, Cezayirlilerin Fransız sömürgeciliÄŸini "trajedinin babası, sefalet ve nefretin kaynağı" ÅŸeklinde tanımladığını belirterek Fransız ÅŸirketleriyle ticari iliÅŸkilerin sonlandırılması çaÄŸrısı yaptı.
 
Macron'dan Fransa'nın Cezayir'deki sömürge tarihine iliÅŸkin tartışmalı açıklamalar
 
Fransa CumhurbaÅŸkanı Macron'un 2 Ekim Cumartesi günü Le Monde gazetesinde yer alan Cezayir'e yönelik suçlayıcı ifadeleri, iki ülke arasındaki gerginliÄŸi yeniden tırmandırdı.
 
Cezayir'de "askeri-siyasi bir sistemin hüküm sürdüÄŸünü ve ülkenin resmi tarihinin tamamıyla yeniden yazıldığını, gerçeklere dayanmadığını ve Fransa'ya düÅŸmanlık üzerine inÅŸa edildiÄŸini" ileri süren Macron, "Cezayir'in bir ulus olarak inÅŸası, izlenmesi gereken bir fenomendir. Fransız sömürgesinden önce Cezayir ulusu var mıydı? Soru bu. (Cezayir'de) Daha önce sömürgeler vardı. Türkiye'nin Cezayir'de oynadığı rolü ve kurduÄŸu hakimiyeti tamamen unutturabilmesi beni büyüledi ve tek sömürgecinin biz olduÄŸumuzu açıklamak, bu harika. Cezayirliler buna inanıyor." ifadelerini kullanmıştı.
 
Bunun üzerine Cezayir CumhurbaÅŸkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Macron'un ifadeleri "Fransız sömürgeciliÄŸine karşı direnen 5 milyondan fazla ÅŸehidin anısına yönelik kabul edilemez bir hakaret" ÅŸeklinde nitelendirilmiÅŸ ve kınanmıştı.
 
Cezayir CumhurbaÅŸkanı Abdulmecid Tebbun'un, ülkesinin Paris Büyükelçisi Muhammed Anter Davud'u istiÅŸare için derhal geri çağırdığı, ayrıca Cezayir hava sahasının Fransız askeri uçaklarına kapatıldığı bildirilmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.