Sosyal Medya

Müslüman’ca Duruş İlkelerimiz

Abdülaziz Kıranşal / Milli Gazete



Ahiretimizi baÅŸkalarının dünyası için yakmayacağız
Ömrümüzü baÅŸkalarının yaptığı yanlışları savunmak, onlara Ä°slami kılıflar üretmek, onları temize çıkarmak için tüketmeyeceÄŸiz. Ahiretimizi baÅŸkalarının dünyası için feda etmeyeceÄŸiz. Dinimizi kimsenin dünyalık toplaması, mal, makam, mevkii ve itibar elde etmesi için kullanmayacağız. Çünkü Efendimiz (s.a.s) buyuruyor ki: “Kıyamette insanların en çok piÅŸman olanı dinini baÅŸkasının dünyası için satan kimsedir.” (Camiu’s-saÄŸir)
 
Cenneti ilk önce haramlardan uzak durarak arayacağız
Harama bakmayacağız, haramı konuÅŸmayacağız, harama aracı olmayacağız, harama imza atmayacağız, harama gülmeyeceÄŸiz, haramı meÅŸrulaÅŸtırmayacağız, haramın reklâmını yapmayacağız, haramı evimize, cebimize ve midemize sokmayacağız. Çünkü Efendimiz (s.a.s) buyuruyor ki: “Haramla büyüyen bir beden ancak cehenneme lâyıktır.” (Camiu’s-saÄŸir)
 
Müslüman’ca bir karaktere sahip olacağız
Alçak gönüllü olacağız. Åžahsımıza yapılanları affedeceÄŸiz. Malımızı ve zamanımızı Allah için harcamaktan çekinmeyeceÄŸiz. Ä°zzet ve ÅŸerefi mütevazılıkta, af ve merhamette ve cömertlikte arayacağız. Bu ölçülere dikkat ederek yaÅŸarsak asla kaybetmeyeceÄŸiz. Çünkü Efendimiz (s.a.s) buyuruyor ki: “Tevazu, kulun ancak ÅŸerefini arttırır. Affetmek ve bağışlamak, kulun ancak izzetinizi arttırır. Allah için sadaka vermek ise ancak malınızı artırır.” (Camiu’s-SaÄŸir)
 
Allah’ın yardımını takvada arayacağız
Allah’ın sınırlarına riayet edeceÄŸiz. Yasaklarından titizlikle kaçınacağız. Emirlerine sımsıkı sarılacağız. Böyle yapacağız ki, Allah bize yardım etsin, bizi desteklesin, bize güç ve kuvvet versin. Bizi muhafaza etsin ve her türlü ÅŸerden ve beladan emin kılsın. Çünkü Efendimiz (s.a.s) buyuruyor ki: “Allah’ın yasaklarından sakınan kimse güçlü olarak yaÅŸar ve memleketinde de emin olarak yürür.” (Camiu’s-saÄŸir)
 
Emin ve güvenilir bir Müslüman olacağız
Etrafımızdaki herkes bizim elimizden ve dilimizden emin olacak. Kimseye zarar vermeyeceÄŸiz. Zarar vermek üzere kurulan hiçbir planın içinde yer almayacağız. Kimseye zarar vermek için konuÅŸmayacağız. Çünkü Efendimiz (s.a.s.) buyuruyor ki: “Kim ki baÅŸkasına zarar vermeye çalışırsa Allah da onu zarara düÅŸürür.” (Tirmizi)
 
Bu dünyada bir ahiret adamı gibi yaÅŸayacağız
Sürekli helal rızık peÅŸinde koÅŸacağız. Midemize bir lokma bile haram girmesine müsaade etmeyeceÄŸiz. Ä°nsanların bize olan güvenini asla sarsmayacağız. DoÄŸru sözlü olacağız ve dosdoÄŸru bir insan olarak tanınacağız. Ahlâkımız ve davranışlarımızla örnek olacağız. Bu özelliklerin dünyadan ve dünyanın içindekilerden hayırlı olduÄŸunu bilip ÅŸükredeceÄŸiz. Çünkü Efendimiz (s.a.s) buyuruyor ki: “Kim dört ÅŸeye sahipse dünyadan sahip olamadıklarına üzülmesin! Bunlar: DoÄŸru sözlü olmak, insanlara güzel ahlâkla muamele etmek, emaneti korumak ve helâl yemektir.” (Camiu’s-saÄŸir)
 
Bela ve musibetleri çekecek davranışlardan kaçınacağız
BaÅŸta eÅŸimiz ve çocuklarımız olmak üzere kimseye zulmetmeyeceÄŸiz. Kimseye hainlik düÅŸünmeyeceÄŸiz. Ana-babamıza hürmette kusur etmeyeceÄŸiz. Akrabalarımızla küs kalmayacağız. Ve bize iyiliÄŸi dokunanlara asla nankörlük yapmayacağız. Tüm bunların bela ve musibetleri üzerimize çekeceÄŸini bileceÄŸiz. Çünkü Efendimiz buyuruyor ki: “BeÅŸ ÅŸeyin cezası dünyada hemen verilir: Zulüm, Müslüman kardeÅŸine hainlik, anne-babaya eziyet etmek, akrabalarla iliÅŸkiyi kesmek, yapılan iyiliÄŸe nankörlük.” (Camiu’s-saÄŸir)
 
Ahlâk ve örnekliÄŸi asla ihmal etmeyeceÄŸiz
Ä°slami vazifelerimizi titizlikle yerine getireceÄŸiz. Ancak Ä°slami mücadele yapıyorum, siyaset yapıyorum, cihat ediyorum diye de Ä°slam’ın ahlâk ve yaÅŸantı boyutunu asla ihmal etmeyeceÄŸiz. Her daim güzel huylarımızı çoÄŸaltıp kötü huylarımızdan kurtulmaya gayret edeceÄŸiz. Efendimiz (s.a.s.) buyuruyor ki: “En güzel huylar on tanedir. Allah bunları, saadetini dilediÄŸi kimselere verir. Bu güzel huylar ÅŸunlardır: DoÄŸru sözlü olmak, tam cesaretli olmak, isteyene vermek, iyiliklere karşılıkta bulunmak, emaneti korumak, akrabalarla iyi iliÅŸkiler içerisinde olmak, komÅŸunun kusurunu affetmek, arkadaşın hatasını hoÅŸ görmek, misafiri ağırlamak ve bunların hepsinin başı olan hayâ yani utanma duygusuna sahip olmak.” (Camiu’s-saÄŸir)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.