Sosyal Medya

ABD’nin Afganistan işgaline başlamasının yıldönümü: Pahalıya patladı!

7 Ekim Afganistan’ın ABD’nin Britanya Ordusu’nun da desteğiyle Afganistan’a karşı “Sürekli Özgürlük” operasyonunu başlatmasının yıldönümü. Peki, ABD’nin Afganistan işgaline başladığı 7 Ekimden bu yana neler oldu?



11 Eylül 2001’de tarihinde ilk kez, ABD topraklarına dışarıdan bir güç saldırdı.  New York’taki Dünya Ticaret Merkezi’ne, Washington’da ise Pentagon’a uçaklı saldırı gerçekleştirildi. Saldırı sonrasında Amerika’nın "Terörizmle Savaş" siyaseti başladı. Bu siyaseti benimsedikten sonra ABD, terör bahanesiyle Müslümanların yaşadığı bölgelere acımasızca saldırılar düzenlemeyi sürdürdü.

“İŞGALCİLER DERS ALSIN”

ABD yine terörizm bahanesiyle Britanya Ordusu’nun da desteğiyle 7 Ekim tarihinde Taliban’a karşı "Sürekli Özgürlük" harekâtını başlattı. ABD’nin Afganistan işgalinden 20 yıl sonra 31 Ağustos 2021’de Afganistan’dan çekilmesinin ardından Taliban şu açıklamayı yaptı: “Afganistan'da ABD ve müttefiklerine karşı zafer kazandık, işgalciler ders almalı.”

İşgalin bedeli ne oldu?

ABD'nin Afganistan'da 20 yıl süren en uzun savaşında 2 bin 400'den fazla Amerikan askeri hayatını kaybetti. ABD'nin 11 Eylül 2001'deki terör saldırılarının ardından Afganistan'a girişi, her iki ülkede de büyük kayıplara yol açtı ve savaşta şimdiye kadar 172 binden fazla kişi yaşamını yitirdi. ABD, 20 yıl süren savaşta 2 bin 448 Amerikan askerini kaybederken, ABD için çalışan ve hayatını kaybeden Afganların sayısı da 3 bin 846 olarak kayıtlara geçti.

Savaştan en fazla etkilenenler ise Afgan siviller oldu ve 47 bin 245 Afgan savaşta hayatını kaybetti.

66 BİN AFGAN ASKER, 47 BİN 245 AFGAN ÖLDÜ

Taliban karşısında yenilgiye uğrayan Afgan ordusunda 66 bine yakın asker hayatını kaybederken, Taliban ve diğer muhalif savaşçılar tarafında ise 51 bin 191 kişi öldü.

Afganistan'da görev yapan NATO ve diğer ülkelerden ise 1144 asker hayatını kaybetti.

72 GAZETECİ HAYATINI KAYBETTİ

Öte yandan Afganistan'da şimdiye kadar 400'ün üzerinde insani yardım çalışanı ve 70'den fazla gazeteci yaşamını yitirdi.

ABD'nin en uzun savaşı, Amerikan askerlerinin Afganistan'dan çekilmesiyle son bulsa da savaşın trilyonlara ulaşan bedelini Amerikalılar ödemeye devam edecek.

2 TRİLYON DOLAR

ABD'nin 2020 itibarıyla borçlanarak finanse ettiği Afganistan ve Irak savaşlarının maliyeti 2 trilyon doları geçiyor, 2050'ye kadar ise bu borçlanmanın faizinin 6,5 trilyon doları bulması bekleniyor.

kaynak: ortadoğuhaber

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.